Als je eenmaal weet hoe simpel het is om zelf een kip kerrie te maken, dan weet ik echt 100% zeker dat je dit nooit meer uit een pot koopt. Wanneer ik zelf kip kerrie maak, dan vul ik hem ook meteen met lekker veel groenten.
Geen ananas in de kip kerrie
Nu zijn er veel mensen die ananas in kip kerrie doen maar zowel Jan Willem als ik vinden dat echt niet lekker. In mijn recept zit dus geen ananas maar voel je natuurlijk vrij om deze toe te voegen als jij dit wel lekker vindt. Probeer ook eens mijn kip kerrie met rijst en boontjes.
Het voordeel van zelf maken is ook dat je hem lekker pittig kan maken. Deze variant is dus niet geschikt voor doetjes hahahaha. Grapje, ook de hoeveelheid pit kan je natuurlijk zelf aanpassen.
Welke kip gebruiken
Voor dit recept maakt het eigenlijk niet zoveel uit of je kipfilet of kippendijfilet gebruikt. Het voordeel van kippendijfilet is dat het malser van structuur is. Daarbij scheelt het ook nog in je portemonnee want kippendijen zijn tegenwoordig echt een stuk goedkoper dan kipfilet.
Toch vind ik het soms ook gewoon erg lekker om kipfilet te gebruiken als ik juist een iets stevigere structuur wil.
recept kip kerrie
Ingrediënten
- 1 rode peper fijngesneden
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 eetlepel garam masala
- 2 theelepels kurkuma
- 1 theelepel komijnpoeder
- 3/4 theelepel kardemonpoeder
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 2 eetlepels suiker
- flinke snuf gemalen zwarte peper en zout
- 20 gram roomboter
- 1 bekertje (250ml) slagroom
- 2 kipfilets in kleine blokjes gesnede
- 2 teentjes knoflook extra voor bij de kip
- 1 rode paprika in dunne reepjes gesneden
- 150 gram diepvries erwtjes
- 1 bak (250gr) champignons in plakjes gesneden
- 300 gram rijst
Instructies
- Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit in een steelpannetje 20 gram roomboter en fruit hierin op middelhoog vuur de uien met de rode peper, knoflook en een snuf gemalen zwarte peper en zout. Als de uien beginnen te kleuren (ongeveer na 5-7 minuten) voeg je de kerrie, masala, komijn, kardemon, nootmuskaat, uienpoeder, suiker, chilipoeder en nootmuskaat toe en bak dit voor 2 minuten mee. Voeg het bekertje slagroom toe, breng aan de kook en laat 1,5 tot 2 minuten zachtjes pruttelen.
- Maak ondertussen ook de kip klaar. Verhit hiervoor een klontje roomboter en een scheutje olie in een wok of hapjespan. Bak de kip rondom goudbruin aan met een snufje zout en peper. Voeg de paprika, champignons en knoflook toe en bak tot de kip gaar is en de champignons bruin gekleurd zijn. Voeg dan de diepvrieserwtjes toe en bak deze 2 minuten mee. Vervolgens voeg je de saus toe en bak je het geheel nog even kort mee. Serveer met de rijst en klaar is kees!
Welke groenten gebruiken voor in de kip kerrie
Dit gerecht eten wij echt ontzettend graag thuis. Het recept leent zich ook goed om te variëren met verschillende soorten groenten. Je kunt ook gewoon een zak kant en klare roerbak groente gebruiken. Ben je geen pittige eter? Geen probleem! Gebruik dan gewoon minder rode peper en laat de chilipoeder achterwege.
Variatie tip met de kip kerrie
Onze jongste dochter Amaranthe is gek op komkommer en omdat dit recept best een beetje pittig is, is komkommer voor haar geen overbodige luxe erbij. Je kunt de kip trouwens ook gebruiken in een pitabroodje. Lekker met sla en een klodder frisse zelfgemaakte yoghurtdip. Ideaal voor in het weekend. Het is daarbij ook eens iets anders dan een broodje shoarma. Al blijft dat natuurlijk ook erg lekker.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken