Wees gewaarschuwd! Deze pittige Indische kip met seroendeng is niet geschikt voor watjes 😉 Whahahaha grapje! Ik weet heus wel dat niet iedereen pittig eten kan waarderen. Toch is het niet helemaal gelogen.
Deze pittige Indische kip is namelijk heet….heel heet!! In dit recept gaat zowel sambal badjak, als sambal oelek als een rode peper. Om het gerecht in balans te houden gaat er ook behoorlijk wat bruine suiker in. (sorry tandarts)
Wij aten dit gerecht toen de kinderen niet thuis waren. Voor hen zou de kip echt te spicy geweest zijn. Een iets minder pittig gerecht maar ook wel heel erg lekker is mijn Indische pulled chicken.
Recept pittige Indische kip
Pittige Indische kip met seroendeng
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 750 gram kippendijfilet in grotere stukken gesneden
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 rode peper fijngehakt (met zaadjes en zaadlijst)
- 2 stengels sereh
- 2 sjalotjes gesnipperd
- 2 theelepels ketjap manis
- 2 eetlepels sambal oelek
- 3 flinke eetlepels sambal badjak
- 4 laurierblaadjes
- 100 gram bruine basterdsuiker
- snuf vers gemalen zwarte peper
- 1 eetlepel tamarinde pasta gewoon verkrijgbaar bij de meeste supermarkten
- seroendeng
Instructies
- Verhit een scheutje olie in een stoofpan en fruit de rode peper met de sjalotjes en knoflook. Voeg de sambal oelek, sambal badjak en bruine suiker toe en laat 2 minuten karameliseren. Voeg de kip toe en bak even kort mee.
- Snijd de stengels sereh doormidden en sla met de platte kant van je mes op de stengels (hierdoor kneus je ze en komt de geur en smaak los). Voeg de stengels sereh, tamarinde pasta en de laurierblaadjes toe. Roer even door, leg de deksel op de pan en laat de kip 20 minuten pruttelen. (niet te hoog vuur)
- Haal de deksel van de pan, voeg de ketjap manis toe en een snuf vers gemalen zwarte peper en roer even goed door. Zet het vuur iets hoger en laat de kip 3 tot 5 minuten (zonder deksel op de pan) pruttelen zodat je een sticky saus krijgt.
- Bestrooi de kip vlak voor serveren met flink wat Seroendeng. Deze pittige Indische kip is lekker met rijst en bijvoorbeeld komkommer in zuur.
TIP: gebruik voor dit gerecht kippendijfilet. De kip stooft namelijk niet zo heel erg lang en kippendijen blijven veel malser dan gewoon kipfilet. Houd je nu van juist wat steviger vlees dan is het natuurlijk prima op kipfilet te gebruiken.
hete kip met seroendeng
Als de kids van huis zijn………….dan eet je echt super pittig! Whahaha dat de kinderen allebei niet thuis waren aten Jan Willem en ik deze super lekkere maar ook echt wel super pittige Indische kip.
Voor een zoete touch bestrooide ik de kip met seroendeng. Momenteel zit ik sowieso in een seroendeng fase. Het liefste strooi ik dit overal overheen. Voor de hand liggend is om deze kip met rijst te eten maar ik kan je vertellen (uit eigen ervaring) dat het met friet en een flinke klodder mayonaise ook erg lekker is.
Bij de pittige kip maakte ik een super simpele komkommer in zuur. Ook erg lekker is de pittige kip met sperziebonen of paksoi.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.