pittige gehaktballetjes in jus

pittige gehaktballetjes in jus

Pittige gehaktballetjes in jus. Een gehaktballetje is altijd lekker! Deze gehaktballetjes zijn bij ons thuis in ieder geval grote favoriet. De pittige gehaktballetjes in een kruidige jus zijn bijvoorbeeld zalig bij een stamppot. Bij (zelfgemaakte) patat en mayonaise zijn ze echter ook super lekker.

Ben jij een rijst liefhebber? Dan kun je ze ook prima eten met rijst en roerbakgroenten of broccoli.

pittige gehaktballetjes

Gehaktballetjes maken

Ik maak zelf deze gehaktballetjes vaak met half of half gehakt. Wil je liever rundergehakt of kipgehakt gebruiken dan is dat uiteraard ook geen enkel probleem.

De gehaktballetjes breng je op smaak met sambal oelek, kerriepoeder, paprikapoeder, peper, zout en gedroogde tijm.

Door tijm toe te voegen krijgen de gehaktballetjes echt een ‘herfstige smaak’. Durf je een beetje te experimenteren? Vervang de tijm dan eens voor peterselie, oregano of venkel. Op die manier smaken de gehaktballetjes iedere keer weer anders.

Sambal oelek

Om de gehaktballetjes een beetje pittig te maken gebruik ik sambal oelek. Durf jij de hoeveelheid pit niet aan dan zou je ook sambal badjak kunnen gebruiken. Sambal badjak is milder qua pit en geeft de gehaktballetjes een heerlijke smaak.

Denk jij dat dit gerecht niet genoeg pit bevat? Gebruik dan meer sambal! Erg lekker is het ook om een combinatie van sambal badjak en sambal oelek te gebruiken.

Ook leuk én lekker is het om zelf sambal badjak te maken.

pittige gehaktballetjes in jus

Pittige jus

De jus waarin de gehaktballetjes liggen te zwemmen bevat tevens een beetje pit. Voor de jus gebruik ik namelijk ook sambal oelek. Verder breng je de jus op smaak met ui, knoflook en tijm.

Wij houden van een iets dikkere jus dus ik voeg ook nog een flinke theelepel bloem toe.

Ook lekker is om meer een saus te maken ipv jus. Voeg dan op het laatst nog een maizena papje toe. Zo dikt de jus in en krijg je een zalige pittige saus. Zeker wanneer je de gehaktballetjes bij rijst of patat wilt eten is dit erg lekker.

Een maïzena papje maak je door maïzena te mengen met koud water. Begin met een goede theelepel maïzena, klein scheutje water en meng dit goed door. Merk je dat dit nog niet genoeg is dan kan je altijd meer toevoegen.

Recept pittige gehaktballetjes in jus

pittige gehaktballetjes in jus

Pittige gehaktballetjes in jus

Deze pittige gehaktballetjes in jus zijn lekker bij een stamppot, bij patat of eet ze met rijst en groenten.
No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Bijgerecht
Keuken: Nederlands, Nederlandse
Trefwoord: gehaktballetjes, gehaktballetjes in jus, jus, pittig, pittige gehaktballetjes
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram gehakt
  • 2 theelepels sambal oelek ik gebruik flinke theelepels
  • 1 ei
  • handje paneermeel
  • 1 theelepel kerriepoeder flinke theelepel gebruiken
  • 1 theelepel paprikapoeder flinke theelepel gebruiken
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper

PITTIGE JUS VOOR DE GEHAKTBALLETJES

  • 50 gram roomboter
  • 2 theelepels sambal oelek flinke theelepels
  • 1 ui gesnipperd (kleine ui of anders een halve ui)
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel bloem flinke theelepel
  • 150 milliliter water

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes en rol er 12 gehaktballetjes van.
  • Verhit 50 gram roomboter van de jus in een koekenpan of hapjespan met deksel. Bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan. Haal de gehaktballetjes uit de pan.
  • Fruit in het overgebleven braadvet de uien met de knoflook, tijm, snuf peper en zout met de sambal oelek. Voeg de bloem toe en bak kort mee. Voeg de ketjap manis en water toe en leg de gehaktballetjes terug in de pan. Dek de pan af en laat 15-20 minuten zachtjes pruttelen.
  • TIP: ook lekker is om een 1/2 rundvlees bouillonblokje toe te voegen. Laat dan het zout achterwege.
    TIP: haal eventueel na 10 minuten de deksel van de pan en laat de jus iets inkoken voor 5-10 minuten.
    TIP: wil je de gehaktballetjes als borrelhapje maken? Rol dan kleinere gehaktballetjes en gebruik minder water.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

pittige gehaktballetjes in jus

bietenstamppot met pittige gehaktballetjes

De pittige gehaktballetjes zijn ontzettend lekker bij deze bietenstamppot.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.