Surinaamse gehaktballen in pittige jus

Surinaamse gehaktballen in pittige jus
Deel met je vrienden:

Deze Surinaamse gehaktballen in pittige jus waren echt zoooooooo lekker! Om straks weer een hele discussie te voorkomen, dit is mijn interpretatie van een Surinaamse gehaktbal. Dus als ik mensen met dit recept voor het hoofd stoot…..dan sorry alvast 🙂 Wij vinden de gehaktballen erg lekker en ze staan dus ook heel vaak op tafel. Wat ik dan wel weer grappig vind, is dat ik meestal deze Surinaamse ballen maak bij een Hollandse stamppot. Moet kunnen toch? Deze gehaktballen moeten dus hun plek delen met mijn Indische gehaktballen als we andijvie eten 😉 

Recept Surinaamse gehaktballen

Surinaamse gehaktballen

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Surinaamse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 gehaktballen

Ingrediënten

  • 500 gram half om half gehakt
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 1 ei
  • 2 sneetjes witbrood zonder korsten
  • scheutje Melk
  • flinke snuf gemalen zwarte peper en zout
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 takjes selderijblad fijngehakt
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerrie masala
  • bloem optioneel

pittige jus

  • 100 gram roomboter
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel ketjap asin
  • 1 eetlepel sweet chilisaus
  • 1 grote ui fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 trostomaat in stukjes gesneden
  • 1 maggiblokje
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 1/2 eetlepel tomatenpuree
  • snuf gemalen zwarte peper en zout

Instructies

  • Week het brood met een scheutje melk. Leg alle ingrediënten voor de gehaktballen in een grote mengkom. Knijp het brood uit en leg dit bij het gehak erbij. Kneed alles heel goed door en vorm er 4 grote gehaktballen van. Haal optioneel de gehaktballen door een klein beetje bloem. Hierdoor krijg je een lekker krokant korstje maar dit hoeft uiteraard niet.
  • Verhit in een stoofpan 100 gram roomboter en bak hierin de gehaktballen rondom goudbruin. Haal de ballen uit de pan en ga verder met het maken van de jus.
  • Fruit de ui met de knoflook en tomaat. Voeg een 1/2 el tomatenpuree, 2 tl sambal oelek, 1 el ketjap asin, 1 el ketjap manis, 1 el sweet chilisaus en het maggiblokje toe. Roer alles goed door elkaar en leg de gehaktballen weer terug in de pan. Voeg een kopje water toe en laat de gehaktballen 30 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. (ik doe het meestal langer omdat ik dit lekkerder vind....zet dan het vuur alleen niet te hoog)

Surinaamse gehaktballen in pittige jus

recept Surinaamse gehaktballen maken in pittige jus
Ahhhhh het is zooooo jammer dat er geen geuren computers bestaan. Sommige gerechten zijn namelijk niet te doen om echt goed op foto te laten spreken. Deze Surinaamse gehaktballen zijn denk ik de lekkerste ballen die ik gemaakt heb. Al blijven de Indische gehaktballen ook wel heel erg lekker..mmmm…keuzes keuzes keuzes!
recept Surinaamse gehaktballen in pittige jus maken
Ik vind het dan juist wel leuk om deze Surinaamse gehaktballen te eten met een Hollandse pot. De pittige jus tilt een simpele andijviestamppot echt naar een hoger level. Deze gehaktbal is ook lekker met een flinke klodder mayo 😉 

 

 

Onderstaande recepten vind je misschien ook lekker