Panna cotta met rode bessen compote. Dit heerlijke toetje kan doordeweeks, in het weekend als tijdens de feestdagen geserveerd worden.
Panna cotta
Als je ons langer volgt dan weet je denk ik wel dat ik persoonlijk erg blij word van een panna cotta. De structuur en de smaak….mmmmm echt zo lekker!
Je hoeft absoluut geen kookwonder te zijn om deze panna cotta te maken. Ze zeggen toch altijd “geduld is een schone zaak”. Dit is absoluut waar! De panna cotta moet namelijk minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Dat is het enige lastige aan dit recept.
Ben jij ook zo fan van panna cotta? Probeer dan zeker eens de volgende variaties: panna cotta met salted caramel, panna cotta met citroen of de panna cotta met Amarula.
Welke vanille gebruiken
Meestal maak je panna cotta met verse vanille. Nu is helaas verse vanille best wel prijzig. Daarom gebruik ik steeds vaker vanillesuiker en/of een scheutje vanille extract.
Wil je echter uitpakken dan is het wel lekkerder om verse vanille te gebruiken.
Melk en/of slagroom
Panna cotta is een heerlijk Italiaans dessert (toetje). Het betekend niets meer dan gekookte room. De basisingrediënten van panna cotta zijn: room, soms melk, suiker en gelatine.
Vaak wordt hier ook verse vanille aan toegevoegd. Ik heb dit keer ervoor gekozen om zowel vanille als steranijs toe te voegen. Zo krijgt je panna cotta echt een heerlijke smaak.
Omdat ik persoonlijk van een niet al te machtig toetje houdt gebruik ik zowel slagroom als melk. Wil je een rijke panna cotta qua smaak dan kan je de melk ook vervangen voor slagroom.
Gelatine
Wij vinden een panna cotta op zijn lekkerst als hij niet te stijf is. Uiteraard kan je hier zelf mee variëren door meer of minder gelatine toe te voegen.
Maak de panna cotta in leuke glaasjes zodat je ze niet uit hun vorm hoeft te halen voor serveren. Het nadeel daarvan vind ik namelijk dat ze altijd een beetje hun stevigheid verliezen. Ennnnnn zo mislukt het nooit 🙂
Rode bessen compote
In een persbox die wij ontvingen zat een doosje rode bessen van Berry Brothers. Nu ben ik echt gek van rode bessen en dus was het idee voor deze rode bessen compote snel geboren.
Om de rode bessen compote te maken heb je niet veel ingrediënten nodig. Je hebt nodig: rode bessen, water, suiker en maïzena.
Om de compote een spannende smaak boost te geven voegde ik ook nog een theelepeltjes fijngemalen anijszaad toe. Uiteraard is deze optie optioneel.
Variatie tips panna cotta met rode bessen compote
Ik gebruik voor dit recept verse rode bessen maar je zou deze ook eens kunnen vervangen voor frambozen, aardbeien of blauwe bessen. Ook diepvries fruit zou je kunnen gebruiken. Zou kan je iedere keer een ander toetje serveren.
Recept panna cotta met rode bessen compote
Panna cotta met rode bessen compote
Equipment
- 4 mooie glazen of voor 6 personen 6 kleinere glaasjes
Ingrediënten
- 250 milliliter slagroom
- 250 milliliter melk
- 1 steranijs
- 3 blaadjes gelatine
- 50 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
RODE BESSEN COMPOTE
- 200 gram rode bessen
- 1/2 citroen sap en rasp nodig
- 75 gram suiker
- 50 milliliter water
- 1 theelepel maïzena flinke theelepel
- 1 theelepel anijszaad fijn gemalen (en optioneel)
Instructies
MAAK DE PANNA COTTA:
- Week de blaadjes gelatine in een schaaltje koud water.
- Verwarm in een steelpannetje de melk, slagroom, suiker, steranijs en vanillesuiker. Breng het mengsel tegen de kook aan en laat 5 minuten pruttelen.
- Haal het mengsel van het vuur en haal de steranijs eruit.
- Knijp de blaadjes gelatine uit en meng dit met een garde door het panna cotta mengsel. Vul 4 glaasjes met het panna cotta mengsel en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
MAAK DE RODE BESSEN COMPOTE
- Doe de bessen in een steelpannetje samen met de citroenrasp, citroensap, suiker, water en eventueel de fijngemalen anijszaad.Breng het geheel aan de kook en laat 7-10 minuten daarna zachtjes koken.
- Prak eventueel met vork de bessen iets fijner.
- Zet het vuur dan zachter. Meng de maÏzena met een scheutje water en voeg dit aan de bessen compote toe. Zet het vuur weer iets hoger en laat even pruttelen tot de compote de gewenste dikte heeft. Laat de compote nu helemaal afkoelen.
- Wanneer de panna cotta genoeg is opgestijfd, schep dan bovenop de panna cotta een beetje van de rode bessen compote. Steek er eventueel een (Kerst) koekje of chocolaatje in.
Panna cotta met rode bessen compote
TIP: de rode bessen compote is ook erg lekker door yoghurt.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken