Panna cotta met citroen: simpel recept

Panna cotta met citroen: simpel recept

Deze panna cotta met citroen is echt een heerlijk zomers dessert. Wij hebben sowieso een zwak voor dit Italiaanse nagerecht. Ik heb het ook al vaker gezegd op Familie over de Kook. Als je eenmaal weet hoe simpel het is om zelf panna cotta te maken, dan wil je dit ieder weekend eten.

Je kan ook ontzettend veel variëren met smaken. Deze variant met citroen is echt super fris. Ideaal als het prachtig weer is buiten.

Voor de “saus” over de panna cotta gebruikte ik een limonadesiroop. Ik gebruikte zelf de Groene thee Citrus siroop van Van de Boom. Deze siroop is fris en zoet tegelijkertijd. De smaak van groene thee geeft tevens een spannende twist aan deze panna cotta.

Meestal maak je panna cotta met verse vanille. Nu kan verse vanille best wel prijzig zijn. Daarom gebruik ik steeds vaker vanillesuiker en vanille extract. Vervang dit gerust voor verse vanille.

Recept panna cotta met citroen

simpele panna cotta met citroen

Simpele panna cotta met citroen

geniet van een heerlijk zomers nagerecht met deze simpele citroen panna cotta
3.34 van 3 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: Nagerecht/Toetje
Keuken: Italiaanse
Trefwoord: citroen, nagerecht, panna cotta, simpele panna cotta, toetje
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
4 uur
Totale tijd: 4 uur 25 minuten
Porties: 4 glaasjes

Equipment

  • 4 glaasjes ik gebruikte ronde limonade glazen

Ingrediënten

  • 250 milliliter slagroom
  • 250 milliliter melk
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1/2 zakje vanillesuiker
  • 50 gram kristalsuiker
  • 3 blaadjes gelatine
  • 1 citroen rasp nodig

CITROEN SAUS

  • 75 milliliter water
  • 75 milliter citrus limonadesiroop
  • 1 citroen sap nodig
  • 1 theelepel maïzena

Instructies

  • Week de blaadjes gelatine in een schaaltje koud water. Verwarm in een pan de melk, slagroom, suiker, vanille suiker, de vanille extract en de citroenrasp. Breng het mengsel tegen de kook aan en laat 5 minuten pruttelen.
  • Haal het mengsel van het vuur. Knijp de blaadjes gelatine uit en meng dit met een garde door het roommengsel. Vul 4 glaasjes met het panna cotta mengsel. Laat dit minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. (schrik niet, het is voordat je het in de koelkast zet nog geheel vloeibaar)
  • Maak ondertussen de citroensaus klaar: verwarm in een steelpannetje 75 milliliter water met 75 milliliter limonadesiroop en het sap van 1 citroen. Als dit warm is, meng dan 1 theelepel maïzena met een scheutje koud water en roer dit door de saus. Breng de saus aan de kook en laat even een paar seconden koken zodat de saus kan indikken. Giet de saus in een schaaltje en dek af met folie (dit voorkomt dat er een velletje op de saus komt) Laat de saus nu helemaal afkoelen.
  • Als de panna cotta helemaal opgestijfd is, verdeel dan een beetje van de citroensaus eroverheen. Serveer met eventueel een beetje extra zomerfruit.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

TIP: uiteraard kan je ook een andere siroop proberen. Gebruik bijvoorbeeld eens een frambozensiroop en voeg dan verse frambozen toe. Ook lekker is met ananassiroop en dan stukjes verse ananas en eventueel een beetje geraspte kokos. Laat dit basisrecept je dus inspireren om zelf te experimenteren thuis.

Mocht de saus naar je smaak te dun blijven, dan kan je eventueel ook iets meer maïzena toevoegen. Het is echter wel een saus en geen gelei….de structuur blijft dus altijd wel iets dun.

Zomers Italiaans toetje

Gebruik echt maar een dun laagje van de saus. De saus is behoorlijk intens van smaak en anders gaat het veel te veel overhersen.

Voor op de foto heb ik iets meer gebruikt dan hoe wij de panna cotta zelf eten. Dit omdat je dan wel goed de saus kan zien. Gebruik echter de hoeveelheid zoals de twee glaasjes op de achtergrond. Het is ook erg lekker om wat verse blauwe bessen en bramen toe te voegen.

Wil je het nagerecht nog meer uitbreiden? Voeg dan eventueel een beetje fijngehakte Amaretti koekjes of fijngehakt pistachenootjes toe. Zo krijg je een heerlijke crunch.

Ook lekkere panna cotta recepten zijn: simpele panna cotta met rood fruit compote, panna cotta met ananas en kokos of de panna cotta met Amarula likeur

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Pinterest of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.