Noedels in zwarte pepersaus met broccoli. Deze wokmaaltijd laat echt al je smaakpapillen prikkelen. Behalve gezond is deze avondmaaltijd vooral erg lekker. De zwarte pepersaus is wel behoorlijk intens van smaak. De broccoli en gebakken ei zorgen echter voor een smaakvolle en tevens milde tegenhanger. Ondanks dat de zwarte pepersaus best heftig van smaak is heeft onze jongste 2 keer opgeschept.
TIP: denk je dat de zwarte pepersaus te heftig qua smaak is? Voeg dan aan de saus een flinke eetlepel honing toe.
Zwarte pepersaus / Chinese zwarte pepersaus
Deze zwarte pepersaus kan misschien ietwat verwarring geven. Ik gebruik voor dit gerecht namelijk niet de bekende zwarte pepersaus die vaak bij een stukje biefstuk of varkenshaas gegeten wordt. Dat is een veel romigere pepersaus. Voor dit recept maak ik een Chinese zwarte pepersaus. Deze zwarte pepersaus is vooral bekend geworden door een gerecht uit Maleisië “krab met zwarte peper“.
Voor de Chinese zwarte pepersaus die ik voor dit recept gebruik meng je oestersaus met sojasaus, ketjap manis, chilivlokken, rijstazijn, zwarte peper en witte peper.
De zwarte pepersaus is behoorlijk aanwezig van smaak. Je moet ook wel echt van peper houden anders kan je dit recept misschien beter overslaan.
Recept noedels in zwarte pepersaus met broccoli
Noedels in zwarte pepersaus met broccoli
Ingrediënten
- 1 stronk broccoli in roosjes gesneden (vrij grote stronk gebruiken)
- 300 gram gehakt
- 1 pak woknoedels
- 1 ui in dunne halve ringen gesneden
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
ZWARTE PEPERSAUS
- 5 eetlepels oestersaus
- 2 eetlepels sojasaus lichte sojasaus gebruiken
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 theelepels rijstazijn ook wel sushi azijn genoemd
- 1/2 theelepel witte peper
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- snuf pul biber of snufje chilivlokken
EXTRA'S
- 4 eieren
- 50 gram (gezouten) pinda's fijngehakt of gevijzeld (ook lekker zijn cashewnoten)
Instructies
- Meng in een schaaltje alle ingrediënten voor de zwarte pepersaus.
- Kook de broccoli beetgaar in 3-4 minuten. Maak tevens de woknoedels volgens de gebruiksaanwijzing klaar. Giet beide af en laat even staan. (ik giet ze samen tegelijk af…scheelt weer afwas)
- Verhit een scheutje olie in een wok of hapjespan. Fruit de uien kort met de knoflook en gember. Voeg het gehakt toe en bak tot het gehakt goudbruin en gaar is. Voeg dan de noedels en broccoli toe en bak nog even kort mee. Giet de zwarte pepersaus erbij en verwarm kort mee.
- Bak de eieren en serveer de noedels met de gebakken eieren en fijngehakte pinda's of cashewnoten.
- TIP: gebruik voor de zwarte pepersaus wel het liefst versgemalen zwarte peper. Dit is net iets grover dan gemalen zwarte peper. Zowel de structuur als de smaak is lekkerder in dit gerecht.
Variaties op de noedels
Met dit recept kan je lekker gaan variëren. Gebruik in plaats van woknoedels eens gewone noedels, Udon noedels of spaghetti. Wil je liever dit gerecht vegetarisch eten? Laat het gehakt dan achterwege en gebruik extra groenten of eventueel vega gehakt. Ben je geen fan van broccoli? Vervang de broccoli door een zak kant en klare wokgroenten of ook erg lekker is paksoi.
Wij eten graag bij dit gerecht ook nog pindasaus. Serveer er kroepoek bij met atjar of komkommer in zuur.
Uiteraard is zelfgemaakte pindasaus dan wel het lekkerst! Gelukkig kan je heel simpel zelf pindasaus maken.
Andere lekkere recepten met noedels
Eet jij ook graag noedels? Probeer dan ook een keertje de volgende recepten. Teriyaki noedels met gehakt, Thaise noedelsalade met pittige kip of maak de noedels met pindasaus en krokante kip.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken