Naan met kaas (vegan). Deze naan met kaas is absoluut geen authentiek recept maar is wel echt ontzettend lekker.
Ikzelf bak steeds vaker vegan baksels vanwege intolerantie voor zuivel en ei. Je kunt echter ook gewone melk, gewone yoghurt en gewone kaas gebruiken. Dus voor iedereen iets wils! Laat het woordje vegan je dus niet afschrikken.
Wat is naan?
Naan is een traditioneel broodgerecht dat in een tandoor of kleioven wordt gebakken. Het is zacht, licht gekruid en heeft een knapperige korst.
Naan wordt vaak geserveerd bij gerechten uit de Indiase, Pakistaanse en Midden-Oosterse keuken. Het is heerlijk bij curry’s, kebabs en stoofschotels. Het “brood” wordt ook vaak gebruikt als vervanging voor bestek. Lekker dippen dus!
Naan met kaas
Ik heb dit keer ervoor gekozen om een naan met een twist te maken. Eerlijk is eerlijk, dit recept zal de naam naan misschien niet eens mogen dragen. Maar ja….de vorm en structuur doet wel echt denken aan een naan.
Qua topping meng ik boter met kaas, peterselie, knoflook, chilivlokken en zout. Hiermee smeer je de bovenkant van de “naan” in en daarna bak je de naan goudbruin in de oven.
Zoals hierboven al vermeld maak ik er een vegan naan van. Ik gebruik dus een plantaardige boter en vegan geraspte kaas. Uiteraard is dit optioneel.
Serveer deze naan met kaas eventueel bij een kom soep, Indiase curry of bij tikka masala.
Recept naan met kaas (vegan)
Naan met kaas (vegan)
Ingrediënten
- 350 gram bloem
- 1 zakje gist
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 150 milliliter melk ik gebruik sojamelk
- 75 gram yoghurt ik gebruik soja yoghurt
- 1 eetlepel olijfolie
KAAS TOPPING:
- 75 gram geraspte kaas ik gebruikte vegan kaas maar een andere kaassoort naar eigen wens kan ook
- 75 gram boter ik gebruikte plantaardige boter
- 3 teentjes knoflook geraspt
- handje verse petereselie fijngehakt
- snufje chilivlokken is optioneel
- flinke snuf grof zeezout
EXTRA'S:
- sesamzaadjes
- Nigellazaad
- Za'atar
Instructies
- Verwarm in een steelpannetje de sojamelk tot deze lauwwarm is.
- Meng in een mengkom de bloem met het zout en suiker. Maak een kuiltje en leg hierin het gist, giet daaroverheen de lauwwarme melk en roer eventjes voorzicht door.
- Voeg dan de yoghurt toe en kneed tot een soep deeg voor ongeveer 5 minuten.
- Vet een mengkom in met 1 el olie en leg hierin het deeg. Dek de kom af en laat 1 uur op een warme plek rijzen.
MAAK ONDERTUSSEN DE KAAS TOPPING:
- Meng hiervoor alle ingrediënten in een schaaltje. Ik doe dit met een vork.
GA VERDER MET HET MAKEN VAN DE NAAN:
- Verwarm de oven voor op 180. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Wanneer het deeg genoeg heeft gerezen verdeel het dan in 4 stukken en druk het deeg uit tot een ovale “Naan” vorm van ongeveer 1 cm dik.
- Smeer de stukken deeg in met de kaas-botervulling en bestrooi met sesamzaadjes, nigellazaad en Za’atar.
- Bak de broodjes voor ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar in de oven. (per oven afhankelijk)
- Laat de broodjes iets afkoelen en eet smakelijk!
- TIP: in plaats van peterselie is het ook lekker om koriander te gebruiken.
Toppings voor extra smaak en structuur
Om de naan nog smaakvoller te maken kun je verschillende toppings toevoegen. Ik strooide er dit keer sesamzaadjes, Nigella zaad en Za’atar over de naan. Je zou er ook voor kunnen kiezen om zwarte sesamzaadje en/of Dukkah toe te voegen.
Naan met kaas (vegan)
Hopelijk ga jij net zo genieten van deze Naan met kaas als wij thuis doen. Ga vooral lekker zelf experimenteren. Eet smakelijk alvast!
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken