Muhammara zelf maken is echt heel simpel en ontzettend lekker. Deze keer maak ik een super lekkere Libanese dip. Muhammara kan je een beetje vergelijken met hummus. Hummus maak je van kikkererwten en muhammara maak je van paprika en walnoten. Daardoor is het qua structuur vergelijkbaar maar qua smaak is het echt heel iets anders. Wij zijn er heel erg dol op en het doet ons iedere keer weer terugdenken aan onze vakantie in Egypte (daar koken ze heel veel uit de Libanese keuken). Dus wil je eens een keer op culinaire reis naar het Midden-Oosten, dan is deze muhammara een lekkere reisleider.
recept zelf muhammara maken
Muhammara zelf maken
Equipment
- Keukenmachine of vijzel
Ingrediënten
- 2 paprika's geroosterd en ontveld
- 50 gram walnoten
- 50 gram broodkruim / panko Wij vinden panko het lekkerst
- 3 theelepel pul biber of chili vlokken
- 3 theelepels granaatappel siroop verkrijgbaar bij Turkse supermarkt of toko. Wel echt een must in de muhammara.
- 2 theelepels baharat kruiden probeer eens verschillende merken. de verschillen zijn namelijk groot qua smaak.
- 1 theelepel gemalen komijnpoeder
- 1 theelepel zout
- sap van halve citroen
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel olijfolie om te serveren
Instructies
- Als eerst moeten de paprika's worden geroosterd onder de gril. Deze rooster je tot de buitenkant geblakerd is. Stop ze dan direct in een plastic zakje. Dit moet je even laten afkoelen, tot je ermee kan werken. Doordat ze in plastic zitten, gaat het velletje er makkelijker af. Haal voorzichtig het hele velletje van de paprika's.
- Doe de walnoten, broodkruim of panko, granaatappel siroop, pul biber, baharat kruid, komijn, zout, sap van een halve citroen, de ontvelde paprika's en de twee eetlepels olijfolie in de keukenmachine. Draai deze tot de voor jouw gewenste structuur is.
- Serveer de muhammara op een bord en giet hier nog wat olijfolie overheen. Ook lekker om nog wat hele walnoten erbij te serveren.
Je kan de paprika’s ook roosteren op de bbq of gewoon op je gasfornuis of in de oven. Rooster in ieder geval tot de buitenkant zwart is…..laat dit je niet afschrikken….dit hoort!
Libanese dip: speel met structuur
Het leuke wanneer je zelf je eigen muhammara gaat maken, is dat je hem helemaal naar je eigen smaak kan aanpassen. Ik heb het gerecht dan ook een paar keer gemaakt en ben iedere keer weer wat gaan spelen met smaken en ook zeker met textuur. Zo kan je de muhammara in een vijzel maken of in een keukenmachine. Dit geeft een heel andere textuur en daarmee een heel ander mondgevoel. Wanneer je hem maakt voor op brood, dan is een gladde lekkerder. Maak je hem als (gezonde) snack, dan is hij grover lekkerder. Spelen met de verhouding van de kruiden zorgt ook weer voor een heel andere smaak. Wij persoonlijk houden erg van pit en daarom heb ik de hoeveelheid pul biber wat hoog liggen (super lekker natuurlijk maar let op!….. wanneer je geen pittige eter bent gebruik dan minder).
Ook lekkere dips zijn: Mexicaanse dipsaus met crème fraîche, pittige feta spread met citroen of kruidenboter met citrus en knoflook
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.