Deze krokante kipburger met honing mosterdsaus is natuurlijk geïnspireerd op een burger van de McDonald’s. Namelijk de Homestyle Crispy Chicken burger. Dat wij stiekem fan zijn van de grote gele M is allang geen verrassing meer als je ons volgt. Wij doen ook veel inspiratie op bij de McDonald’s 😉 Het is namelijk ontzettend leuk om proberen de burgers thuis na te maken. Smaken ze dan altijd precies zoals daar? Nee, dat is echt niet te doen. Dit betekend echter niet dat de zelfgemaakte burgers minder lekker zijn. Integendeel zelfs wel misschien.
Ik kreeg pasgeleden een tip van iemand die wij knippen in onze Barbershop en meerdere KFC filialen heeft, hoe je de burger zo lekker krokant krijgt. Ik had namelijk al meerdere varianten gemaakt maar ik kreeg telkens de kip maar niet zo krokant. Met panko…..lekker maar smaakt anders. Met paneermeel….ook lekker maar toch anders. Met panko en paneermeel….idem dito. Hij vertelde mij dat het geheim zit in koud water en gewoon bloem. Ehm, is het echt zo simpel? Ik kan nu vertellen…..ja het is zo simpel!
Ik kreeg nog een tip voor extra krokante laag en dat is om 1 flinke theelepel bakpoeder door de bloem te mengen. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd maar ik ga dit uiteraard de volgende keer wel doen.
Het duurt dus soms even voordat een recept op Familie over de Kook komt maar dat is dus omdat ik alleen iets wil posten wanneer ik echt 100% tevreden ben.
recept krokante kipburger met honing mosterdsaus
krokante kipburger met honing mosterdsaus
Ingrediënten
- 2 stuk kipfilet
- 75 gram bloem
- 1 theelepel uienpoeder
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 2 theelepels suiker
- 1 theelepel vers gemalen zwarte peper
- flinke snuf zout ik gebruik zeezout
- schaaltje koud water
KOOLMIX
- 200 gram spitskool ik gebruikte een zakje voorgesneden fijne spitskool
- 2 theelepels rijstazijn
- 1 eetlepel volle yoghurt Griekse yoghurt of kwark kan ook
- snuf vers gemalen zwarte peper en zout
HONING MOSTERDSAUS
- 4 eetlepels mayonaise flinke eetlepels
- 2 theelepels grove mosterd
- 1 theelepel gewone mosterd
- 1,5 eetlepel honing
- 1 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- snuf vers gemalen zwarte peper en zout
OVERIGE BENODIGDHEDEN
- 4 stuks burgerbroodjes
- 4 plakjes cheddar
- gefrituurde uitjes
Instructies
- Maak eerst de honing mosterdsaus en meng hiervoor alle benodigde ingrediënten. Dek af tot gebruik.
- Maak de koolmix en meng hiervoor ook alle benodigde ingrediënten. Dek tevens af tot gebruik.
- Rooster eventueel de broodjes.
- Leg de kipfilets op een snijplank en bedek ze met een stuk huishoudfolie. Sla met een deegroller (of koekenpan) de kipfilets iets platter. Haal de folie er vanaf en snijd iedere kipfilet in 2 gelijke stukken. Bestrooi de kip aan beide kanten met zwarte peper. Meng in een diepbord of schaaltje de bloem met de uienpoeder, knoflook, suiker, peper en zout. Leg alvast een schone snijplank klaar. Haal de kip door het water, dan door de bloem, weer door het water en weer door het bloem.
- Verhit in een grote hapjespan een flinke scheut olie. (de bodem moet geheel bedekt zijn met olie voor ongeveer een halve tot 1 centimeter) Bak de kipfilets in 7-10 minuten goudbruin en gaar.
- LET OP!!! Zorg dat je vuur niet continue heel hoog staat. De buitenkant wordt dan te snel bruin en je kip niet gaar. Begin op redelijk hoog vuur en bak de kip aan beide kanten goudbruin. Zet het vuur dan iets lager zodat de kip goed kan garen.
- Smeer de bovenkant en onderkant van je broodje in met een laagje saus, leg daarop een beetje kool, cheddar, gebakken uitjes, de kipburger, weer kool en eventueel extra gebakken uitjes. Succes met eten!
- Het lijkt misschien best een klusje maar het is echt allemaal heel erg simpel.
TIP: de echte Homestyle Crispy Chicken met honing mosterdsaus van de McDonald’s bevat ook rucola. Na dit meerdere keren op de burger gedaan te hebben, kwamen wij tot de conclusie dat we zonder rucola de burger lekkerder vonden. Ben jij wel een rucola liefhebber, voeg deze dan wel toe.
Homestyle Crispy Chicken burger met honing mosterdsaus
Het was echt een feestje om te eten deze krokante kipburger met honing mosterdsaus. De honing mosterdsaus is echt zo lekker!! Wij hebben inmiddels deze burger ook gegeten met gewoon rundvlees. Ook absoluut een aanrader. Op de “echte” burger zit witte kool maar ik gebruikte spitskool. De spitskool was namelijk net even goedkoper dan de witte kool en is net zo lekker. Het maakt dus niet heel veel uit welke kool je gebruikt.
Ook lekkere burgers om van de McDonald’s na te maken zijn: de Big Tasty, de Old Dutch Burger of de simpele Cheeseburger.
Uiteraard maakte ik weer zelf frietjes bij de burger en in plaats van de frietjes met mayonaise te eten, aten we de friet met de honing mosterdsaus.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.
Wijn van de maand april
Yes!!!! Onze favoriete wijn is momenteel weer wijn van de maand bij DeWijnzaak. Namelijk de Oropasso (wit) de Neropasso (rood) en de Rosapasso (rosé). Met het mooie weer van de afgelopen dagen was het natuurlijk heerlijk om een ijskoude rosé te drinken. De krokante kipburger paste overigens echt meer dan prima bij deze rosé. Je hoeft dus echt geen fancy 3 gangen diner te maken om te genieten van een goede wijn.
Deze Italiaanse rosé is licht van kleur en dat zijn vaak….vinden wij dan…..de lekkerste wijnen. Het is een toegankelijke rosé met veel fruit. Wees alleen gewaarschuwd. Deze wijn drinkt erg gemakkelijk weg 😉 Serveer de wijn op een temperatuur van 8 tot 10 graden. Dan komen alle smaken het beste tot hun recht. Wij zijn in ieder geval fan van alle 3 de soorten en ze staan daarom ook standaard in onze wijnkast. Whahaha en nee dat is geen fancy wijnkast hoor. Het is gewoon een normale open kast die wij hebben omgebouwd tot onze wijnkast.