Krokante aardappelsalade. Deze salade met krokant gebakken aardappeltjes is echt zo ongelofelijk lekker en gelukkig super simpel om te maken.
De krokante aardappelsalade is momenteel een ware hit op social media en wij snappen absoluut waarom! Dit is echt een aardappelsalade 2.0. Voortaan wil je niet anders meer 🙂
Krokant gebakken aardappels
Normaal gesproken gebruik je voor een aardappelsalade gekookte aardappels. Voor deze salade bak je je gekookte aardappels eerst super knapperig in de oven. Hierdoor krijgt je salade super veel smaak én vooral veel structuur.
Ik gebruikte dit keer Opperdoezer Ronde. Deze aardappel is namelijk prettig van structuur maar heeft ook een heerlijke volle smaak. Uiteraard kan je ook een andere aardappel naar eigen wens gebruiken.
TIP: deze krokant gebakken aardappels zijn niet alleen lekker in een salade. Ze zijn ook heerlijk om als avondeten te eten. Het is weer eens iets anders dan de standaard gebakken of gefrituurde aardappel 🙂
Eet jij ook graag qua aardappels Opperdoezer Ronde? Probeer dan ook eens de volgende recepten: vegetarische traybake met aardappel en groenten, krokante aardappeltjes uit de oven of maak de traybake met aubergine en “Za’atar.
Recept krokante aardappelsalade
Krokante aardappelsalade
Equipment
- 1 bakplaat
Ingrediënten
- 850 gram Opperdoezer Ronde of andere aardappelsoort
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1,5 theelepels paprikapoeder
- 1,5 theelepels kerriepoeder
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- olijfolie
DRESSING:
- 5 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 eetlepels mayonaise
- 10 gram peterselie fijngehakt
- 10 gram bieslook fijngehakt
- 7 gram dille fijngehakt
- 1 teentje knoflook geraspt
- 1/2 citroen rasp en sap nodig
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- snufje chilivlokken
EXTRA'S
- 3 stengels bosui fijngehakt
- 200 gram radijs in plakjes gesneden
Instructies
- TIP VOORAF: dit recept is niet 1.2.3 klaar ivm met het koken en bakken van je aardappelen. Begin dus op tijd 🙂
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Maak de aardappels schoon. Snijd ze in gelijk grote, ik halveerde de grotere aardappels en de kleintje liet ik heel. Kook de aardappelen beetgaar en giet dan af. (dit duurt ongeveer 10-15 minuten)
- Vet een bakplaat. Leg de aardappels op de bakplaat en druk met een achterkant van een glas de aardappels plat.
- Drizzle er flink wat olijfolie overheen en bestrooi met de paprikapoeder, kerriepoeder, oregano, peper en zout.
- Bak de aardappels in 30-40 minuten goudbruin en krokant.
- Maak ondertussen de dressing klaar: Meng hiervoor alle ingrediënten in een schaaltje en zet deze in de koelkast tot gebruik.
- Wanneer de aardappels klaar zijn, laat ze dan iets of helemaal afkoelen. ( je kunt de salade namelijk lauwwarm of koud eten)
- Meng wanneer de aardappels naar wens genoeg zijn afgekoeld de aardappels met de dressing, bosui en radijsjes. Bestrooi eventueel nog met extra fijngehakte kruiden en/of chilivlokken en klaar is je krokante aardappelsalade. Eet smakelijk!
- TIP: wil je deze salade lactosevrij/vegan maken? Gebruik dan een lactosevrije of plantaardige yoghurt en een vegan mayonaise.
Wat eet je erbij?
Deze salade met krokante aardappels is super lekker bij een zomerse bbq maar je kunt hem ook prima eten als onderdeel van je doordeweekse avondmaaltijd. Ik heb een enorme quilty pleasure…. en dat zijn vissticks. Dus ik persoonlijk vind vissticks er heerlijk bij.
Ook erg lekker is om gerookte kip toe te voegen maar een stukje gebakken kip, stukje zalm of een vega burger is er ook erg lekker bij. De salade is ook heerlijk om als leftover lunch mee te nemen naar werk of school. Is weer eens iets anders dan de standaard boterham met kaas 😉
Krokante aardappelsalade
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.