Kip in zoetzure saus maken zonder pakjes en zakjes is echt niet moeilijk en ontzettend lekker. Dat ik klaar was met deze kip in zoetzure saus maakte ik echt even een vreugdedansje. Vroeger at mijn vader altijd dit gerecht uit een blikje. Geen idee meer van welk merk het was maar eerlijk is eerlijk het was wel lekker. Het enige wat ik echt ontzettend smerig vond waren de stukjes ananas erin. Ik ben al niet zo’n liefhebber van (warm) fruit en al helemaal niet in hartige gerechten.
Deze zelfgemaakte zoetzure saus was echt zo onwijs lekker, daar kan zelfs mijn herinnering niet tegenop. Trots belde ik ook meteen mijn moeder op om te vertellen dat ze binnenkort weer een keertje mogen komen eten. Niet dat ik mijn moeder hier een plezier mee ga doen, want die houdt hier helemaal niet van, dus voor haar zal ik iets anders moeten klaarmaken. Voor haar maak ik denk ik dan de chili kip klaar.
TIP: wij eten dit gerecht graag met kruidige rijst maar met noedels/noodles….geen idee hoe je het nu precies schrijft is ook erg lekker.
recept kip in zoetzure saus
Ingrediënten
- 3 paprika’s in dunne reepjes gesneden
- 2 bosui in ringetjes gesneden
- 3 teentjes knolfook fijngesneden
- 1 grote ui grof gesneden
- 1 bakje champignons grof gesneden
- 350 gram kippendijfilet in stukjes gesneden
- 2 eiwitten
- 1 eetlepel maïzena
- flinke snuf gemalen zwarte peper
- snuf gemalen zeezout
zoetzure saus
- 100 mililiter sap van ananas uit blik
- 6 eetlepels ketchup
- 1/3 theelepel chilipoeder
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels gembersiroop
- 1 eetlepel rijstazijn
wat serveer je erbij?
- rijst of noodles
Instructies
- Kook de rijst of noodles gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Meng de eiwitten met 1 el maïzena en een flinke snuf zwarte peper en zout. Voeg de gesneden kip toe en meng dit door elkaar.
- Meng alle ingrediënten voor de saus in een kleine mengkom.
- Verhit een scheut olie in een wok of hapjespan. Bak de kip goudbruin(aan blijf wel roeren anders bakt de kip teveel aan elkaar) Voeg als de kip goudbruin is de paprika's, champignons, ui en knoflook toe en bak dit voor ongeveer 3-4 minuten. Voeg dan de saus toe en laat dit met deksel op de pan voor 10 minuten zachtjes koken (deksel niet helemaal op de pan doen. Haal daarna de deksel eraf en laat nog 5 min. zachtjes koken. Hierdoor zal de saus iets indikken. Bestrooi vlak voor serveren met de fijngesneden bosui.
- TIP: verliest de kip veel vocht en dikt je saus niet in? Voeg dan een maïzena papje toe. Meng hiervoor 1 tl maïzena met een scheutje koud water en roer dit door de kip in zoetzure saus.
Kip in zoetzure saus zonder pakjes en zakjes
Omdat wij niet van warm fruit houden, heb ik alleen het sap van het blikje ananas gebruikt. De ananas zelf hebben wij met een bolletje roomijs als toetje gegeten….zonde om weg te gooien 😉
TIP: Heb je echt weinig tijd om te koken? Gebruik dan een zak kant en klare wokgroente. Dit scheelt je een hoop tijd omdat je niet de groente zelf hoeft te snijden. De kids eten deze maaltijd altijd heel erg graag.
Onderstaande recepten met kip vind je misschien ook lekker
TACO’S MET KRUIDIGE KIP:
KIP IN ZWARTE PEPERSAUS:
KIP-PREI SALADE:
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken