kip in sweet chilisaus met rijst

kip in sweet chilisaus met rijst

Kip in sweet chilisaus met rijst. Deze avondmaaltijd is super smaakvol, gezond, kan vegetarisch gegeten worden en staat binnen een half uurtje op tafel.

kip in sweet chilisaus met rijst

Kip in sweet chilisaus

Deze kip in sweet chilisaus is zo ontzettend simpel te maken. Het mag eigenlijk misschien niet eens een recept heten. Naast sweet chilisaus breng ik het gerecht verder op smaak met een gesnipperd rood uitje, knoflook, verse gember, sambal oelek en limoensap.

Ik krijg vaak de vraag welke sweet chilisaus ik gebruik maar ik ben hierin niet echt merkvast. Het is vaak maar net of er iets in de aanbieding is. De sweet chilisaus merken die ik het meest gebruik zijn Remia en Go-Tan maar voel je vooral vrij om een ander merk te gebruiken.

Lust jij graag recepten met sweet chilisaus? Probeer dan ook eens de volgende recepten: mango salade met chilisaus en (vega) kip, friet met pulled chicken en chilisaus of maak eens de sweet chili kippenvleugels met bosui klaar.

Recept kip in sweet chilisaus

kip in sweet chilisaus met rijst en sperziebonen

Kip in sweet chilisaus met rijst

Wil je snel, gezond maar vooral lekker eten? Maak dan deze (vega) kip in sweet chilisaus klaar. Heerlijk met rijst en sperziebonen.
4.34 van 12 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Aziatisch, Nederlands
Trefwoord: chili kip, kip, makkelijke avondmaaltijd, meergranen rijst, rijst, sweet chilisaus, vegetarisch, vegetarische kip
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 verpakkingen vegetarische kip of gebruik 500 gram kippendijen in blokjes gesneden
  • 125 mililiter sweet chilisaus
  • 4 centimeter verse gember geschild en fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1/2 limoen sap nodig
  • 1 theelepel sambal oelek
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper

KRUIDIGE RIJST

  • 275 gram meergranen rijst
  • 1/2 ui gesnipperd
  • 1 groentebouillonblokje
  • 450 milliliter heet water

OVERIGE INGREDIËNTEN

  • 500 gram sperziebonen ik gebruik gewoon diepvries sperziebonen
  • sesamzaadjes ik gebruik mix tussen gewoon en zwart
  • koriander of peterselie fijngehakt en is optioneel

Instructies

Begin met het maken van de rijst: 

  • Verhit een scheutje olie in een middelgrote kookpan en fruit kort de gesnipperde ui aan. Voeg de rijst toe, een verkruimeld bouillonblokje en bak kort mee.
  • Voeg het hete water toe. Breng aan de kook, zet het vuur nu zachter en laat de rijst met de deksel op de pan 8-9 minuten pruttelen tot de gaatje erin vallen. Zet het vuur uit en laat nog 10 minuten met de deksel op de pan staan. 

Maak ondertussen de kip in sweet chilisaus: 

  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan of hapjespan en fruit de uien met de knoflook en gember en sambal.
  • Voeg de (vega) kip toe en bak de kip goudbruin en gaar. Voeg dan de sweet chilisaus, snuf peper en limoensap toe en bak een half minuutje mee.
  • Kook ondertussen ook de sperziebonen gaar volgens de beschrijving op de verpakking.
  • Serveer de rijst met de kip in sweet chilisaus en de sperzieboontjes. Bestrooi vlak voor serveren eventueel met koriander/peterselie en/of sesamzaadjes. Eet smakelijk!
  • TIP: je kunt de sperziebonen ook door de kip in sweet chilisaus mengen. 
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Kruidige rijst

Omdat rijst zelf nog weleens wat saai van smaak kan zijn breng ik graag mijn rijst op smaak. Ik fruit hiervoor een uitje aan, voeg een bouillonblokje toe en soms ook specerijen.

Voor bij deze kip in sweet chilisaus heb ik ervoor gekozen om meergranen rijst te gebruiken. Meergranen rijst heeft een lekkere smaak en bite. Ook hiervoor geldt weer, gebruik vooral de rijstsoort die jijzelf het lekkerste vindt.

Gember geraspt of fijngehakt

Zelf houden wij heel erg van verse gember. In plaats van je gember te raspen is het voor dit recept eigenlijk wel lekker om je gember fijn te hakken. Zo proef je namelijk meer van de gember.

Wanneer je gember lekker vindt maar je de smaak net iets te intens vindt, dan is het uiteraard geen probleem om het stuk gember gewoon te raspen. Zo heb je toch de smaak maar niet de stukjes gember in je mond.

kip in sweet chilisaus met rijst

kip in sweet chilisaus met rijst en sperziebonen