Kip in kruidige oestersaus

Kip in kruidige oestersaus

Kip in kruidige oestersaus. Deze avondmaaltijd is momenteel grote favoriet bij ons thuis. Wat een smaakexplosie en klaar binnen 30 minuten.

kip in kruidige oestersaus met rijst en boontjes

kip in kruidige oestersaus

Vandaag duiken we in een smaakvol Aziatisch gerecht dat je smaakpapillen echt zal gaan prikkelen. Namelijk kip in kruidige oestersaus.

Ik gebruik voor dit recept als basis gewoon kant en klare oestersaus. Nu hoor ik je denken “is kant en klare oestersaus wel lekker?” Absoluut!

Daarbij breng ik de oestersaus nog op smaak met heerlijke specerijen als kurkuma, korianderpoeder, laospoeder en zwarte peper. Tevens voeg ik voor wat pit nog sambal oelek toe en gebruik ik nog verse knoflook, limoen en kokosraps.

Allemaal heerlijke ingrediënten, die je gerecht super smaakvol maken.

kip in kruidige oestersaus met boontjes en rijst

Wat is oestersaus

Oestersaus is de basis van dit recept maar wat is oestersaus eigenlijk? Oestersaus is een dikke, rijke saus met een zoete en hartige smaak, oorspronkelijk afkomstig uit de Aziatische keuken.

Het wordt gemaakt van oesters, sojasaus en specerijen. Dit allemaal wordt gekookt tot een geconcentreerde saus. Oestersaus voegt een heerlijke umamismaak toe aan gerechten en wordt vaak gebruikt als smaakmaker en glazuur voor vlees, vis en groenten.

Het is een populair ingrediënt in vele Aziatische gerechten en biedt een unieke en super lekkere smaakbeleving.

Hoewel je oestersaus ook zelf kunt bereiden, geef ik altijd de voorkeur aan gewoon een kant en klare versie. Dit is net zo lekker en het bespaart je enorm veel tijd.

Andere lekkere recepten met oestersaus zijn: Thaise kipspiesjes, noedels met pittige oestersaus of maak eens een andijviestamppot met ketjap en oestersaus.

Recept kip in kruidige oestersaus

kip in kruidige oestersaus met rijst en boontjes

Kip in kruidige oestersaus

Deze kip in kruidige oestersaus is zo lekkeren zo veelzijdig te gebruiken, ik denk dat je dit gerecht voortaan wekelijks op tafel zult zetten.
4.60 van 10 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: kip, kip in oestersaus, kruidige kip, oestersaus
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram kippendijfilet in blokjes gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 1 limoen sap en rasp nodig
  • 2 theelepels sambal oelek flinke theelepels gebruiken
  • 4 eetlepels oestersaus flinke eetlepels gebruiken
  • 2 eetlepels kokosrasp
  • 2 theelepels gemalen korianderpoeder
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel laospoeder
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 50 milliliter water of eventueel kokosmelk

Instructies

  • Meng de kippendijen met de sambal oelek, oestersaus, kokosrasp, knoflook korianderpoeder, kurkuma, laos poeder, limoenrasp, limoensap, peper en zout. 
  • Verhit een scheutje olie in een hapjespan of koekenpan en fruit de uien kort aan. Zet het vuur iets hoger en voeg de kip toe. Bak de kip goudbruin en gaar. 
  • Voeg 50 milliliter water toe en laat nog even 2-3 minuten zachtjes pruttelen. Wil je meer saus voeg iets meer water toe. Niet teveel…dan gaat de smaak verloren!
  • Wanneer de kip staat te pruttelen bereid dan ook de rijst/noedels/patat en/of groenten wat je erbij wilt gaan eten.
  • TIP: serveer eventueel de kip in kruidige oestersaus met (zwarte) sesamzaadjes.
  • TIP: voor een intensere smaak laat de kip een paar uur marineren voordat je de kip gaat bakken. (een nachtje marineren kan ook geen kwaad)
  • EET SMAKELIJK!
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Kip in kruidige oestersaus

Kippendijen gebruiken in plaats van kipfilet

In plaats van kipfilet gebruik ik kippendijen. Waarom? Kippendijen hebben een hoger vetgehalte dan kipfilet, waardoor ze malser en smaakvoller zijn.

Dit maakt ze perfect voor het absorberen van de smaken van de oestersaus en specerijen, waardoor elke hap super veel smaak bevat.

Nu ben ik zelf niet zo van enorme vetrandjes en sommige kippendijen hebben weleens dikke vetranden…die snijd ik dan wel zoveel mogelijk weg.

Serveeropties

De kip in kruidige oestersaus kan je op verschillende manieren serveren. Dit keer heb ik het gemaakt met kruidige en luchtig gekookte rijst met boontjes en een eitje. Maar je kunt het ook serveren met noedels en bijvoorbeeld broccoli erbij.

Andere groenten die er lekker bij zijn: paksoi, sugar snaps, paprika, champignons of gebruik een zak kant en klare roerbakgroenten naar eigen wens.

Ook erg lekker is om er een patatje stoof ermee te maken. Frituur patatjes goudbruin, leg de kruidige kip in oestersaus erop en bestrooi met fijngehakte bosui, verse rode peper en eventueel nog extra kokosrasp. Uiteraard erg lekker met een flinke klodder mayo erbij!

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken