Italiaanse vis stoof met kabeljauw en garnalen. Wij zoeken regelmatig bij kringloopwinkels naar oude kookboeken. Zo kwamen wij pasgeleden een heel mooi kookboek tegen over de traditionele Italiaanse keuken. Bij het doorbladeren van het boek kwam ik een soort van stoof tegen met mosselen.
vis stoof met of zonder mosselen?
Nu zijn alleen Beaudine en ik gek van mosselen bij ons thuis. Omdat je de mosselen vult met allemaal lekkers, dacht ik dat het wel moest gaan lukken bij Marie Louise en Amaranthe. Blijkt het tot mijn schrik geen mosseltijd te zijn nu. (beetje dom natuurlijk, ik had er zo’n zin in). Nu wist ik dat we wel garnalen in de vriezer hadden en Marie Louise vertelde dat we ook nog kabeljauwfilet hadden. Ik ben het recept daarom gaan aanpassen en zo kwam ik tot dit super makkelijke en heerlijke recept. Eentje die wij gelukkig allemaal erg lekker vonden ๐
Recept Italiaanse vis stoof met kabeljauw en garnalen
Italiaanse vis stoof met kabeljauw en garnalen
Ingrediรซnten
- 4 stukken kabeljauwfilet ongeveer 100 gram per stuk (wanneer je deze uit de vriezer haalt, zorg dan dat ze ontdooit zijn voor gebruik)
- 20 grote garnalen voorgekookte garnalen uit de vriezer halen en laten ontdooien. Verse garnalen kunnen ook, stoof die dan gelijk met de kabeljauw mee. (haal wel eventueel de darm uit de garnalen)
- 100 ml witte wijn
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 ui grof gesnipperd
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 3 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden
- 2 theelepels chilivlokken of pul biber (dit zijn Turkse chilivlokken)
- 4 theelepels suiker
- 10 blaadjes verse basilicum grof gesneden
- 1 mozzarella
- 150 gram extra belegen kaas geraspt
- vers gemalen zwarte peper en zout naar smaak
BROODKRUIM TOPPING
- 2 eieren
- 4 eetlepels panko
- 1 teen knoflook fijn gesnipperd
- 1 theelepel chilivlokken of pul biber
- 1 hand verse basilicum grof gesneden
- 1 hand verse petereselie grof gesneden
- vers gemalen zwarte peper en zout naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden hetelucht. Zet een hapjespan op het fornuis met een goede scheut olijfolie erin. Fruit de uien met de knoflook voor ongeveer 2 minuten. Voeg de Italiaanse kruiden, chili vlokken en de witte wijn toe en kook voor 2 minuten op hoog vuur mee.
- Voeg vervolgens de tomatenblokjes en suiker toe en roer dit goed door. Leg de kabeljauw filets en basilicum erbij en stoof de kabeljauw 4 minuten aan iedere kant.
BROODKRUIM TOPPING MAKEN:
- Wanneer de kabeljauw staat te stoven, heb je mooi de tijd om je broodkruim topping te maken.
- Voeg alle ingrediรซnten hiervoor in een kom en roer door tot een mooi beslag
OVENSCHAAL OPMAKEN:
- Wanneer je vis klaar is neem je een grote ovenschaal. Haal de vis voorzichtig met een spatel uit de pan en leg deze even apart. Giet de tomatensaus in de ovenschaal. Leg hierop de kabeljauwfilets en daaromheen verdeel je de garnalen. Verdeel het broodkruim beslag over de ovenschaal. Bestrooi met een snuf vers gemalen zwarte peper, zout en de geraspte kaas. Scheur de mozzarella in stukken er ook overheen. Bak de ovenschotel in de oven tot de kaas begint te borrelen en een beetje verkleurt. (dit duurt ongeveer 10 min.) Blijf er wel bij!
- TIP: bestrooi vlak voor serveren met eventueel een snuf extra chilivlokken/pul biber.
Welke vis gebruiken
Tip: deze visstoof is te maken met bijna iedere vis soort. Let hierbij dan wel op de stooftijd. Je tomaten “prutje” kan je namelijk heel lang laten stoven met je vis erin. Let er dan wel op dat je een beetje water toevoegt, zodat je tomatensaus niet droog kookt.
Deze vis stoof vraagt om meer
Deze Italiaanse vis stoof was echt meer dan voor herhaling vatbaar. We hebben ervan gesmuld.
Italiaanse vis stoof met kabeljauw
Ik ben best een visliefhebber maar eerlijk is eerlijk, ik vind het best lastig om ermee te werken. Waar ik een goed gevoel voor vlees heb, mis ik dat met vis. Daarom vond ik het erg leuk om met deze stoof aan de slag te gaan. Het is namelijk super simpel en het kan eigelijk niet mislukken. Omdat ook Marie Louise en de kids hebben zitten smullen, heb ik er wel erg veel zin in om meer met vis te gaan maken. Vis wordt vaak gezien als erg prijzig maar deze vis stoof is behoorlijk budgetproof. Het aantal garnalen kan je zelf bepalen. Wij kopen deze meestal in een grote diepvrieszak van een kilo en dan heb je lekkere garnalen voor een goede prijs. Ook de kabeljauwfilet is niet heel duur wanneer je deze in moten uit de vriezer koopt.
Serveer de vis stoof met eventueel stokbrood en zelfgemaakte kruidenboter. Wij dronken er uiteraard een glas wijn bij.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.