Italiaanse ovenschotel met krieltjes, kip en groenten

Italiaanse ovenschotel met krieltjes, kip en groenten

Mama Mia….lang leven de ovenschotels! Als je Familie over de Kook volgt, dan zal het je vast niet ontgaan zijn dat wij veel ovenschotels maken. Met deze Italiaanse ovenschotel met krieltjes, kip en groenten waan je jezelf eventjes weer op vakantie in Italië. Ik gebruik zelf het liefst verse kruiden maar mocht je het nog makkelijker willen maken dan kan je ook gedroogde Italiaanse kruiden gebruiken. Voordeel van verse kruiden is wel dat het echt heel veel meer smaak geeft. Ik maakte bij deze ovenschotel tevens een zelfgemaakte aioli. Dat maakt het eten van dit heerlijke gerecht iets minder gezond maar dat heb ik er graag voor over. Ook lekker is deze krieltjes ovenschotel met gekruid gehakt, spek ui en kaas.

Recept Italiaanse ovenschotel met krieltjes, kip en groenten

Italiaanse ovenschotel

3.23 van 18 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Diner, Hoofdgerecht
Keuken: Italiaanse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 paprika's in grote stukken gesneden
  • 2 zoete uien in parten gesneden
  • 1 courgette grof gesneden
  • 3 kipfilets in grote stukken gesneden
  • 4 trostomaten in parten gesneden
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • flinke snuf gemalen zwarte peper en zout
  • scheut olijfolie
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 1 zak (450 gram) krieltjes voorgegaard
  • 1 zakje (40 gram) geraspte (Parmezaanse) kaas
  • 1 bakje (20 gram) verse Italiaanse kruidenmix fijngehakt
  • 1 bol mozzarella

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in. Meng 6 eetlepels olijfolie met de knoflook en een flinke snuf peper en zout. (ook lekker om een snufje gedroogde chilivlokken toe te voegen)
  • Kruid de kipfilet stukken met peper, zout en gerookte paprikapoeder. Leg de kip, krieltjes, paprika, courgette, ui en tomaten in de ovenschaal. Schenk hier overheen de knoflook olie en bestrooi met de verse (of gedroogde) kruiden. Strooi er de geraspte Parmezaanse kaas overheen, scheur de mozzarella in stukken en bestrooi met een flinke snuf gemalen zwarte peper. Bak de ovenschaal in 35-40 minuten gaar en goudbruin.
  • Tip: Kook de krieltjes even 3-5 minuten in een pan met water. Voordat je ze gebruikt. Daardoor worden ze lekker kruimig.

Recept aioli

Aioli

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Diner, Hoofdgerecht, Lunch, Snack
Keuken: Spaanse
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 eidooiers
  • 1 of 2 teentjes knoflook geperst
  • 150 milliliter olijfolie mild
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 theelepel mosterd
  • peper en zout

Instructies

  • Doe de eidooiers met de geraspte knoflook een 1 tl mosterd en een snufje peper/zout in een mengbeker. Voeg al mixend beetje bij beetje de olijfolie toe. Breng op smaak met eventueel extra peper en/of zout en een klein beetje citroensap.
Zoveel prachtige kleuren in één ovenschaal. Dan kan het toch niet anders dan dat het heerlijk is. Groot voordeel van deze Italiaanse ovenschotel is dat je ook meteen heel veel groenten eet.
Ik serveerde deze Italiaanse ovenschotel met zelfgemaakte aioli en knoflook olijven. Tip: Voeg een beetje rode of groene pesto toe voordat je de ovenschaal in de oven zet. Ook lekker is om een beetje chilivlokken eroverheen te strooien voor een beetje pit 🙂