Een stamppot eten saaie kost? Dacht het niet! Deze Italiaanse andijviestamppot met salami is namelijk alles behalve saai van smaak. De andijviestamppot breng je extra op smaak met zongedroogde tomaten en olijven. De salami gebruik je in plaats van een rookworst. Ik bak de salami met uien, knoflook, pul biber en gedroogde Italiaanse kruiden.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik heel lang getwijfeld heb of ik dit recept wel zou delen. Zelf lust ik niet graag olijven en vond daardoor de stamppot dan ook niet zo lekker. Jan Willem en Beaudine vonden de andijviestamppot echter wel heel erg lekker. Daarom heb ik besloten om het recept toch met je te delen. Want zoveel mensen zoveel wensen 😉 Wat ik niet lekker vind wil natuurlijk niet zeggen dat anderen dat ook niet lekker vinden. I De gebakken salami vond ik wel erg lekker. Daar ga ik dus meer mee experimenteren. Ik ben dan ook wel heel benieuwd hoe jij deze Italiaanse andijviestamppot gaat vinden.
BEWAAR ONDERSTAANDE FOTO OP JE EIGEN PINTEREST PAGINA:
recept Italiaanse andijviestamppot met salami
Italiaanse andijviestamppot met salami
Ingrediënten
- 1,5 kilo iets kruimige aardappelen geschild en in blokjes gesneden
- 250 gram andijvie meer mag altijd natuurlijk
- 200 milliliter melk
- klont roomboter
- 100 gram extra belegen kaas in blokjes gesneden
- 75 gram zongedroogde tomaat in stukjes gesneden
- 100 gram olijven smaak naar keuze en in stukjes gesneden
SALAMI
- 150 gram salami worst of cervelaat worst in blokjes gesneden
- 1 rode ui in dunne halve ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook geraspt
- snuf pul biber of chilivlokken
- 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
- extra vierge olijfolie
- snuf versgemalen zwarte peper
Instructies
- Maak de andijviestamppot: kook de aardappelen gaar, giet deze af en stamp de aardappelen met de melk, roomboter, peper en zout tot een puree. Spatel de rauwe andijvie, blokjes kaas, zongedroogde tomaten en olijven erdoorheen.
- Als de aardappelen koken maak dan alvast de “Italiaanse”salami klaar. Verhit een scheutje extra vierge olijfolie in een koekenpan. Fruit de uien met een snuf pul biber (chilivlokken), peper, zout en de Italiaanse kruiden op middelhoog vuur. Als de uien zacht zijn voeg dan de knoflook en blokjes salami toe en bak nog even op hoog vuur zodat de salami mooi krokant wordt.
- Serveer de andijviestamppot met de salami los of spatel de salami door de stamppot. Dit ziet er misschien niet heel smakelijk uit maar het is wel ook echt ontzettend lekker.
- TIP: wil je meer in de Italiaanse sferen blijven, gebruik dan mozzarella of Parmezaanse kaas in plaats van extra belegen kaas.
- TIP: drizzle vlak voor serveren nog eventueel een beetje extra vierge olijfolie over de stamppot.
Italiaanse andijviestamppot
Ik heb een foto extra toegevoegd van een Cervelaat die ik tegenwoordig ook vaak gebruik. Deze bevat een iets mindere intense smaak dan een salami maar tevens ook minder vet. Dus wanneer je een beetje op je calorie inname wilt letten, is dit een lekker alternatief. (whahaha en nee….dit is niet gesponsord)
TIP: wil je deze stamppot gezonder maken? Gebruik dan magere melk in plaats van gewone melk. Laat het klontje roomboter achterwege en gebruik 30+ kaas in plaats van volvette kaas.
Andere lekkere andijviestamppot recepten
- Klik op de foto om naar het recept te gaan
ANDIJIVIESTAMPPOT MET INDISCHE GEHAKTBALLETJES
RAS EL HANOUT GEHAKTBALLETJES MET ANDIJVIESTAMPPOT
HARTIGE TAART MET ANDIJVIE EN KRUIDIG GEHAKT
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken