Indische gehaktballen in een ketjap chilisaus met andijviestamppot. Het was alweer veel te lang geleden dat wij een stamppot aten. Na het maken van deze andijviestamppot met pittige ketjap chilisaus gehaktballen, besef ik me dat we toch weer meer stamppotten moeten eten. Deze Indische gehaktballen in een ketjap chilisaus zijn namelijk niet alleen lekker bij een andijviestamppot maar bij iedere stamppot. Wat zeg ik! Ze zijn overal lekker bij, niet alleen maar bij stamppotten. Volgende keer maak ik deze gehaktballen met zelfgemaakte friet en een flinke klodder mayo, ik heb er nu al zin in.
recept andijviestamppot

Ingrediënten
- 1,5 kilo kruimige aardappels
- 150-200 milliliter lauwwarme melk voeg meer toe indien nodig
- 50 gram roomboter
- 250 gram rauwe andijvie
- 1 theelepel sambal badjak optioneel
- snuf zwarte peper
- snuf zeezout
- snuf nootmuskaat
Instructies
- Schil de aardappels en snijd deze in kleine blokjes. Kook de aardappels gaar in grote pan met water en met een snufje zout. Giet de aardappels af en doe deze terug in de pan.
- Voeg de melk en roomboter toe en pureer de aardappels tot een smeuïge aardappelpuree. Voeg beetje bij beetje de andijvie toe en breng vervolgens op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg optioneel een theelepel sambal badjak toe.
recept Indische gehaktballen in ketjap-chilisaus

Ingrediënten
- 500 gram half om half gehakt
- 1 eigeel
- 2 eetlepels panko
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 rode peper fijngesneden
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1/2 theelepel mosterd
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 2 theelepels sambal badjak
- peper en zout
- olie
- roomboter
saus voor de Indische gehaktballen
- 3 eetlepels oestersaus
- 1 theelepel vissaus
- 1 eetelepel donkerbruine basterdsuiker
- 1 rode peper fijngesneden
- 2 centimeter verse gember geschild en fijngesneden
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 theelepel rijstazijn
- 1,5 eetlepel ketchup
- 3 eetlepels sweet chilisaus
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 theelepels sambal badjak
- 1 ui fijngesneden
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen en vorm hier 8 kleinere ballen van.
- Meng in een schaaltje 3 el oestersaus, 1 tl vissaus, 1 el bruine suiker, 1 tl rijstazijn, 1,5 el ketchup, 3 el sweet chilisaus, 2 el ketjap manis, 2 tl sambal badjak.
- Verhit een flinke scheut olie en 1 flinke el roomboter in een hapjespan of stoofpan. Bak de gehaktballen rondom goudbruin aan en haal deze voorzichtig uit de pan. Bak in het braadvet de ui, rode peper, gember en knoflook voor 2 minuten. Leg de gehaktballen terug in de pan en giet de saus eroverheen. Doe een deksel op de pan en laat de gehaktballen 25 minuten pruttelen. (vergeet ze niet af en toe om te draaien)
Indische gehaktballen met andijviestamppot


Onderstaande stamppotten vind je misschien ook lekker
[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/stamppot-prei-en-kruidenroomkaas/” target=”_blank”]
[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/witlofstamppot-ovenschotel-italiaanse-kruiden-en-kaas/” target=”_blank”]
[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/hutspot-zoet-pittige-kleverige-gehaktballen/” target=”_blank”]