Indische ossenhaas met spek en boontjes. Deze ossenhaas is zoet en pittig tegelijkertijd. Echt een feestje om te eten.
Als je ons al langer volgt op Familie over de Kook, dan kan het je niet ontgaan zijn dat veel van onze gerechten een Indisch tintje hebben.
Eet jij ook graag Indisch geïnspireerde gerechten? Probeer dan ook eens de volgende recepten: ajam smoor, Indische kippenvleugels of maak eens pittige Indische kip met seroendeng.
Makkelijk Kerstdiner
Tijdens Kerst Kerst wil je natuurlijk niet teveel stress in de keuken hebben. Ik maak met Kerst dan ook nooit een 6 gangen menu. Meestal is het gewoon een lekker hoofdgerecht met een heerlijk toetje/dessert en heel soms een voorgerecht.
Deze Indische ossenhaas is super simpel te maken en echt onwijs lekker. Niet alleen lekker met Kerst dus.
De ossenhaas bak je eerst goudbruin en serveer je vervolgens met een super lekkere Indisch geïnspireerde saus. Hiervoor meng ik ketjap manis met honing, sweet chilisaus, rijstazijn, sambal badjak, five spice , een snuf zwarte peper en zout en kokosmelk.
recept Indische ossenhaas
Indische ossenhaas
Ingrediënten
- 4 stuk ossenhaas per stuk 125 gram
- 1 niet te grote ui gesnipperd
- 1/2 rode peper heel fijngesneden (niet een te grote rode peper gebruiken)
- 2 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel sweet chilisaus
- 1/4 theelepel five spice poeder
- 1 theelepel rijstazijn
- 1 theelepel sambal badjak
- 2 eetlepels ketjap manis
- 100 mililiter kokosmelk
- 1 theelepel maïzena optioneel
- snuf vers gemalen zwarte peper en zout
Boontjes met spek en champignons
- 300 gram sperziebonen diepvries
- 100 gram plankjes ontbijtspek fijngesneden
- 250 gram champignons grof gesneden
- 1 kleine ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel sambal badjak
Instructies
- Meng in een schaaltje 2 el ketjap manis met 2 el honing, 1 el sweet chilisaus, 1 tl rijstazijn, 1 tl sambal badjak, 1/4 tl five spice en een snuf zwarte peper en zout.
- Verhit in een kleine steelpan een klontje roomboter en fruit de uien met de gember, knoflook en rode peper tot de uien zacht zijn. Voeg de marinade toe samen met 100 ml kokosmelk. Roer dit goed door, breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Tip: meng 1 tl maïzena met een scheutje koud water en roer dit door de saus. Hierdoor krijg je een iets dikkere saus. (de saus kan je ook prima van te voren maken)
- Bak ondertussen ook de ossenhaas. Verhit een flinke klont roomboter in een pan en bak de ossenhaas 3-4 minuten op middelhoog vuur aan iedere kant. Laat de ossenhaas nog even tussen wat aluminium folie rusten voordat je hem gaat aansnijden.
- Voor de boontjes: Kook de boontjes tot ze net niet gaar zijn in pan met water en giet deze af. (ongeveer 3 min.) Verhit ondertussen een klontje roomboter in een pan en bak de spek met de uien, knoflook, sambal en champignons. Als de spek en champignons mooi bruin van kleur zijn, voeg dan de boontjes toe en bak deze nog even kort mee. Frituur natuurlijk ondertussen ook de pommes duchesse. En klaar is je maaltijd!
Indische ossenhaas met boontjes en spek
Door de aankleding ziet het gerecht heel “Kerstig” uit. (is dat goed Nederlands….volgens mij niet maar je snapt denk ik wel wat ik bedoel) Dit gerecht is zeker niet alleen lekker om tijdens de Feestdagen te eten. Ossenhaas kan best prijzig zijn en kan je eventueel ook vervangen voor biefstuk of varkenshaas.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken