Deze Indische ossenhaas is zoet en pittig tegelijkertijd. Echt een feestje om te eten. Als je ons al langer volgt op Familie over de Kook, dan kan het je niet ontgaan zijn dat veel van onze gerechten een Indisch tintje hebben. Toen wij gevraagd werden door Coop Supermarkten om een klassiek Kerstgerecht te maken maar dan met een Familie over de Kook twist, hoefde ik dan dus ook niet lang na te denken. Het moest een makkelijke en snel te bereiden gerecht zijn. Ik maak met Kerst ook nooit een 6 gangen menu. Meestal is het gewoon een lekker hoofdgerecht met een heerlijk toetje/dessert. Hahahaha ik zeg zelf vaak toetje maar door meerdere lezers ben ik erop gewezen dat alleen vla een toetje is ;- Deze Indische ossenhaas is super simpel te maken en echt onwijs lekker. Niet alleen lekker met Kerst dus!
recept Indische ossenhaas

IngrediΓ«nten
- 4 stuk ossenhaas per stuk 125 gram
- 1 niet te grote ui gesnipperd
- 1/2 rode peper heel fijngesneden (niet een te grote rode peper gebruiken)
- 2 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel sweet chilisaus
- 1/4 theelepel five spice poeder
- 1 theelepel rijstazijn
- 1 theelepel sambal badjak
- 2 eetlepels ketjap manis
- 100 mililiter kokosmelk
- 1 theelepel maΓ―zena optioneel
- snuf vers gemalen zwarte peper en zout
Boontjes met spek en champignons
- 300 gram sperziebonen diepvries
- 100 gram plankjes ontbijtspek fijngesneden
- 250 gram champignons grof gesneden
- 1 kleine ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel sambal badjak
Instructies
- Meng in een schaaltje 2 el ketjap manis met 2 el honing, 1 el sweet chilisaus, 1 tl rijstazijn, 1 tl sambal badjak, 1/4 tl five spice en een snuf zwarte peper en zout.
- Verhit in een kleine steelpan een klontje roomboter en fruit de uien met de gember, knoflook en rode peper tot de uien zacht zijn. Voeg de marinade toe samen met 100 ml kokosmelk. Roer dit goed door, breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Tip: meng 1 tl maΓ―zena met een scheutje koud water en roer dit door de saus. Hierdoor krijg je een iets dikkere saus. (de saus kan je ook prima van te voren maken)
- Bak ondertussen ook de ossenhaas. Verhit een flinke klont roomboter in een pan en bak de ossenhaas 3-4 minuten op middelhoog vuur aan iedere kant. Laat de ossenhaas nog even tussen wat aluminium folie rusten voordat je hem gaat aansnijden.
- Voor de boontjes: Kook de boontjes tot ze net niet gaar zijn in pan met water en giet deze af. (ongeveer 3 min.) Verhit ondertussen een klontje roomboter in een pan en bak de spek met de uien, knoflook, sambal en champignons. Als de spek en champignons mooi bruin van kleur zijn, voeg dan de boontjes toe en bak deze nog even kort mee. Frituur natuurlijk ondertussen ook de pommes duchesse. En klaar is je maaltijd!
Indische ossenhaas met boontjes en spek


probeer ook eens onderstaande recepten
[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/bami-met-kip-en-groenten-in-een-zoet-pittige-saus/” target=_blank]
[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/bami-met-pangangsaus-en-groenten/” target=_blank]
[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/ajam-pangang-ipv-babi-pangang/” target=_blank]