Deze honing knoflook kipgehaktballetjes zijn echt een supere lekkere snack. Nu zijn wij sowieso gek op gehaktballetjes. Zelf gehaktballetjes maken is echt niet moeilijk. Het zijn wat ons betreft daarom ook ideale borrelhapjes. Je kan super veel variëren met verschillende smaken. Daarom is een gehaktbal nooit saai om te eten.
Ik ben behoorlijk aan het experimenteren geweest met deze kipgehaktballetjes qua smaak. Thuis wisselen de meningen dan ook welke variant het lekkerste is. Ikzelf vind de variant met een beetje citroenrasp door de gehaktballetjes het lekkerst. De rest van het gezin vindt de variant zonder citroenrasp het lekkerst. Ben jij net zo’n zuur persoon als ik ben ;-). Kies dan voor de variant met de rasp. De combinatie van de honing met de knoflook en het zurige van de citroen vind ik juist heel spannend.
recept honing – knoflook kipgehaktballetjes
Kipgehaktballetjes in honing – knoflook saus
Ingrediënten
- 600 gram kipgehakt of 500 gram half om half gehakt
- 4 tenen knoflook fijngehakt (niet te kleine teentjes gebruiken)
- 100 gram honing
- 100 milliliter heet water
- 1 kipbouillonblokje
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper
- 1 theelepel ketjap manis
- 1 theelepel sojasaus
- 1 theelepels rijstazijn
- flinke snuf pul biber chilivlokken
- handje peterselie fijngehakt
- 1 ei
- flinke hand paneermeel
- bloem
- 1/2 citroen rasp en optioneel
- roomboter
- zonnebloemolie
Instructies
- Meng in een schaaltje 100 ml heet water met 1 verkruimeld bouillonblokje, sojasaus, ketjap manis, rijstazijn, honing en een flinke snuf vers gemalen zwarte peper.
- Meng in een mengkom het kipgehakt met een flinke snuf vers gemalen zwarte peper, fijngehakte peterselie, ei, paneermeel, pul biber (chilivlokken) en eventueel het rasp van een 1/2 citroen. Kneed dit goed door en vorm er 12 (of 16 mini) gehaktballetjes van. Rol de kipgehaktballetjes door de bloem. Hierdoor krijgen de gehaktballetjes een knapperige buitenkant.
- Verhit een scheutje olie en roomboter in een grote stoof of hapjespan. Bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan en haal ze uit de pan. Zet het vuur iets lager en voeg de knoflook toe, bak dit een paar seconden aan. Voeg vervolgens het schaaltje met de saus toe en roer goed door de knoflook. Leg de balletjes terug en laat de gehaktballetjes 15 minuten pruttelen zonder deksel op de pan. (zachtjes laten pruttelen i.v.m de honing) Bestrooi vlak voor serveren de gehaktballetjes eventueel nog met extra fijngehakte peterselie en pul biber (chilivlokken)
TIP: ik gebruik zelf voor dit recept graag kipgehakt. Niet iedereen kan echter de structuur van kipgehakt waarderen. Je kan natuurlijk ook gewoon half om half gehakt gebruiken.
kipgehaktballetjes
Serveer de kipgehaktballetjes met een zelfgemaakte mayonaise. In plaats van peterselie zou je eventueel ook koriander kunnen gebruiken. De gehaktballetjes krijgen dan een nog meer uitgesproken smaak. Niet iedereen houdt echter van de smaak van koriander. Daarom is peterselie wel een veel veiligere keuze. Deze kipgehaktballetjes in honing-knoflook saus kan je eventueel ook prima met bijvoorbeeld noedels en wokgroenten eten. Eet smakelijk dus 🙂
Ook lekkere gehaktbal recepten zijn: gehaktballetjes met chorizo, gehaktballetjes met ras el hanout in kruidige jus of de Vietnamese gehaktballetjes
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.