Vietnamese gehaktballetjes met rijst

Vietnamese gehaktballetjes met rijst

Van deze Vietnamese gehaktballetjes met rijst ga jij hopelijk net zo gelukkig worden als wij ervan werden. Op dit gerecht ben ik echt ontzettend trots! Niet alleen omdat het gerecht super lekker van smaak was maar ook omdat Beaudine dit gerecht helemaal zelf gemaakt heeft. Omdat ik met een ontsteking in mijn hand zit, is koken momenteel erg lastig en vooral pijnlijk. Beaudine had gelukkig vorige week eventjes geen chemokuur en ze voelde zich ook redelijk goed. Samen zijn we de keuken ingedoken om deze Vietnamese gehaktballetjes te maken.

Je kunt deze Vietnamese gehaktballetjes overigens heel goed voorbereiden en vervolgens eventueel ook invriezen. Tevens zijn ze heerlijk om als snack te maken en te dippen in de saus/dressing die je eigenlijk over de rijst zou gebruiken. Ze zijn dus op meerdere manieren inzetbaar….ideaal toch! Gezond eten kan toch echt zo lekker zijn.

Recept Vietnamese gehaktballetjes met rijst

Vietnamese gehaktballetjes met rijst

Vietnamese gehaktballetjes met rijst

een heerlijke gezonde maaltijd
5 van 4 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Lunch
Keuken: Vietnamese
Trefwoord: gezond, poké bowl, rijst, Vietnamese gehaktballetjes
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

VIETNAMESE GEHAKTBALLETJES

  • 500 gram half om half gehakt
  • 1 ei
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 1 theelepel vissaus
  • 2 centimeter verse gember geschild en geraspt
  • 1/3 theelepel chilivlokken
  • 2 stuks lente ui fijngehakt
  • 50 gram panko
  • 3 takjes munt alleen de blaadjes en fijngehakt
  • handje koriander fijngehakt

DRESSING

  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • 3 stuks limoen sap nodig
  • 50 milliliter sojasaus
  • 1 theelepel vissaus
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel sesamzaadjes

SERVEREN

  • 1 stuk rode peper fijngehakt
  • 300 gram pandanrijst koud (of sushi rijst) kook de rijst een paar uur of een dag van te voren.
  • 1/2 winterpeen in kleine blokjes gesneden
  • 2 stuks avocado in blokjes gesneden (besprenkel met limoensap tegen het verkleuren)
  • 2 stengels lente ui fijngehakt
  • handje koriander fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng alle ingrediënten voor de Vietnamese gehaktballetjes en vorm er 12 balletjes van. Leg een vel bakpapier op een bakplaat leg hier de balletjes op. Bak de balletjes in 30 min. goudbruin en gaar. (keer ze na 15 min. om)
  • Voor de dressing meng je heel simpel alle ingrediënten.
  • Serveer de rijst met de Vietnamese balletjes, avocado, wortel, lente ui, koriander, rode peper en besprenkel met de dressing. Gebruik niet meteen teveel dressing, hij is namelijk best sterk van smaak.
  • TIP: het is ook erg lekker met fijngehakte pinda's of cashewnoten.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

TIP: gebruik goede kwaliteit gehakt! Dit komt namelijk de smaak echt ten goede. Ik gebruikte half om half gehakt maar deze Vietnamese gehaktballetjes zijn ook erg lekker om met kipgehakt te maken.

Poké bowl met gehaktballetjes

Vietnamese gehaktballetjes met rijst

Wij aten deze gehaktballetjes meer als een soort van poké bowl. In plaats van de rijst warm te eten serveerde wij de balletjes met koude rijst. Je kan hiervoor sushi rijst gebruiken maar ik gebruikte Pandanrijst. Uiteraard kan je ook de rijst warm serveren en een zak wokgroenten gebruiken. Ik serveerde de rijst en balletjes met fijngesneden wortel, lente ui, avocado (vergeten op de foto), rode peper en extra koriander.

De Vietnamese gehaktballetjes zijn ook erg lekker om als borrelsnack te eten en te dippen in de dressing/saus. Ik gebruikte voor de dressing sojasaus van Saitaku die ik pasgeleden in de Foodybox van Kroon op het Werk ontving. Deze sojasaus is iets dikker en stroperiger dan andere soorten sojasaus.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.