gezonde roerbak met paprika en paksoi

gezonde roerbak met paprika en paksoi

gezonde roerbak met paprika en paksoi. Behalve ontzettend snel, is deze avondmaaltijd ook nog mega gezond én mega lekker!

Althans dat vinden wij dan 😉

gezonde roerbak met paprika en paksoi

gezonde roerbak met paprika

We kennen natuurlijk allemaal wel paprika. Je hebt rode, gele, oranje en groene paprika’s. Deze groente is een uitstekende bron van vitamine C en geeft een heerlijke bite aan elke roerbakmaaltijd.

Behalve een knapperige structuur geeft paprika ook een heerlijke subtiele zoetere smaak aan je gerecht. Voor deze roerbak snijd ik de paprika’s in dunne reepjes maar in blokjes kan uiteraard ook. Het is maar net wat jijzelf prettiger vindt.

Welke kleur paprika je voor dit gerecht wilt gebruiken is ook geheel aan jezelf. Ik koop zelf meestal een mix van paprika’s. De rode paprika is iets zoeter van smaak, de gele paprika is iets pittiger van smaak, de groene paprika is lekker fris van smaak en de oranje zit overhal tussenin.

Een andere lekkere roerbak met paprika is de snelle roerbak met paprika en (vega) kip.

Tip: ook lekker is om eens puntpaprika te gebruiken.

Aziatische twist met paksoi

Geef een Aziatische twist aan je roerbakmaaltijd met paksoi. Paksoi is een groente die ook geweldig is om te roerbakken en geeft tevens een lekkere crunch aan je gerecht.

Zelf ben ik echt verzot op paksoi. Meestal gebruik ik ook al het groen maar dit keer gebruik ik maar een klein beetje van het bladgroen.

Door de paprika en paksoi maak van je avondeten een knapperig feestje voor het hele gezin.

Lust jij ook zo graag paksoi? Probeer dan ook eens de volgende recepten. Paksoi stamppot met Indische spekjes, kip cashew of maak eens de uiensoep met paksoi en champignons.

Maak zelf je eigen woksaus

De paksoi en paprika breng ik zelf nog op smaak met een simpele zelfgemaakte “woksaus”. Hiervoor meng ik chilivlokken met sojasaus, ketjap manis, Chinese 5 spice kruiden, honing, rijstazijn, sesamolie, knoflook, peper, zout, water en maïzena.

Omdat onze jongste dochter echt een vleeseter is voeg ik ook nog stukjes fijngesneden kipdijfilet toe. Je zou natuurlijk ook stukjes vega kip kunnen gebruiken. Zelf zou ik dit gerecht overigens ook prima met alleen maar groente kunnen eten.

Recept gezonde roerbak met paprika en paksoi

gezonde roerbak met paprika en paksoi

Gezonde roerbak met paprika en paksoi

Maak een gezond feestje van je avondeten met deze heerlijke gezonde roerbak met paprika en paksoi.
2.50 van 14 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Aziatische, Nederlandse
Trefwoord: 5 spice, Chinese 5 spice kruiden, paksoi, paprika, roerbak, roerbakmaaltijd, wokmaaltijd, woksaus
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

KRUIDIGE RIJST

  • 325 gram rijst ik gebruik wilde rijst
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 groentebouillonblokje
  • 575 milliliter heet water
  • scheutje zonnebloemolie

PAPRIKA EN PAKSOI ROERBAK

  • 400 gram kipdijfilet in hele kleine stukjes gesneden
  • 2 stuks paprika in dunne reepjes gesneden
  • 1 paksoi in stukjes gesneden (klein beetje groen mee snijden)
  • 3 stengels bosui in stukjes gesneden
  • snuf versgemalen zwarte peper en zout

ZELFGEMAAKTE WOKSAUS

  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 2 theelepels maïzena
  • snufje chilivlokken
  • 1 theelepel Chinese 5 spice
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 theelepels rijstazijn
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 theelepels sesamolie
  • 75 milliliter water

EXTRA'S

  • sesamzaadjes
  • bosui gesneden en optioneel
  • 4 eieren zacht gekookt of gebakken

Instructies

BEGIN MET HET MAKEN VAN DE RIJST:

  • Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een kookpan. Fruit kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg een verkruimeld bouillonblokje toe en bak deze een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee. Vervolgens giet je het hete water erbij.
  • Breng de rijst aan de kook en laat ongeveer 8-9 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 15 minuten rusten met de deksel op de pan.

MAAK ONDERTUSSEN DE PAPRIKA EN PAKSOI ROERBAK:

  • Meng alle ingrediënten voor de woksaus.
  • Bestrooi de stukjes kip met een flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout.
  • Verhit een scheutje olie in een wok of hapjespan. Bak de kip goudbruin en gaar. Voeg dan de paksoi, paprika en bosui toe en bak 3-5 minuten mee. Voeg de woksaus toe en bak 1-2 minuten mee tot de saus is ingedikt.
  • Serveer de roerbak met de rijst. Bestrooi met sesamzaadjes en eventueel nog extra bosui. Eet smakelijk!
  • TIP: deze roerbak is uiteraard ook lekker met kroepoek, komkommer in zuur, en fijngehakte pinda's of cashews.
  • TIP: eet je liever vegetarisch? vervang de kip dan voor vegetarische stukjes "kip". Liever een vegan maaltijd? Vervang de kip dan voor jackfruit, tofu of champignons. Laat dan het gekookte ei ook achterwege.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Gezonde roerbak met paprika en paksoi

Wij eten graag bij dit soort gerechten nog een gekookt of gebakken eitje erbij 🙂

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken