Bloemkoolstamppot met gehaktballetjes in currysaus

Bloemkoolstamppot met gehaktballetjes in currysaus

Bloemkoolstamppot met gehaktballetjes in currysaus. Deze avondmaaltijd met gehaktballetjes in gele currysaus is heerlijk voor het hele gezin.

bloemkoolstamppot met gehaktballetjes in currysaus

Gehaktballetjes in currysaus

In dit gerecht zijn de gehaktballetjes de ster van het gerecht 😋 Ze zijn super sappig en in combinatie met de romige gele currysaus geven ze de stamppot een heerlijke smaak. De gehaktballetjes kun je overigens ook prima serveren bij rijst of noedels en wat roerbakgroenten of paksoi erbij? Zo geef je eenvoudig een hele andere draai aan de maaltijd.

Gele curry staat bekend om zijn milde en romige smaak met een klein beetje pit. Ik ben dit keer voor makkelijk gegaan en heb kant en klare curry pasta gebruikt van Blue Elephant. ( no spon, just fan) Het fijne aan deze kant en klare currypasta is dat hij vol smaak zit en het je een hoop tijd bespaart. Ideaal als je een snelle én smaakvolle maaltijd op tafel wilt zetten.

Eet jij ook graag een bloemkoolstamppot? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: bloemkoolstamppot met sticky rookworst, bloemkoolstamppot met gehaktballetjes in kerriesaus of maak eens de bloemkoolstamppot met pittige gehaktballetjes klaar.

Recept bloemkoolstamppot met gehaktballetjes in currysaus

bloemkoolstamppot met gehaktballetjes in currysaus

Bloemkoolstamppot met gehaktballetjes in currysaus

Deze bloemkoolstamppot met gehaktballetjes in gele currysaus was echt zo smullen! Ik hoop dat jij er net zo van gaat genieten als wij hebben gedaan.
No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Nederlands
Trefwoord: bloemkool, bloemkoolstamppot, currysaus, gehaktballetje in gele currysaus, gehaktballetjes in currysaus, gele curry, gele currysaus
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

BLOEMKOOLSTAMPPOT

  • 1250 gram iets kruimige aardappels geschild en in stukjes gesneden
  • 1 bloemkool in roosjes gesneden
  • 25 gram roomboter
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 1/3 theelepel nootmuskaat
  • 75-100 ml (plantaardige)melk

GEHAKTBALLETJES

  • 500 gram gehakt
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel laos poeder
  • 1 flinke theelepel sambal oelek
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 30 gram panko
  • 50 mililiter (plantaardige) melk

GELE CURRYSAUS

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentje knoflook geraspt
  • 70 gram gele currypasta
  • 250 mililiter kokosmelk
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout

Instructies

  • Meng de ingrediënten voor de gehaktballetjes en vorm er 12 gehaktballetjes van. 
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan. Haal de balletjes uit de pan. 
  • Fruit dan de uien aan samen met een snuf versgemalen zwarte peper, snuf zout en chilivlokken. Voeg de knoflook en de currypasta toe en bak kort mee. Voeg dan de kokosmelk toe en roer alles even door elkaar. 
    Leg de gehaktballetjes weer terug in de pan, dek de pan af en laat de gehaktballetjes ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen. Draai regelmatig de gehaktballetjes om. Wanneer de saus te dik wordt, voeg dan eventueel een beetje water toe.

Als de gehaktballetjes staan te pruttelen maak dan ook de bloemkoolstamppot klaar:

  • Kook de aardappelen en bloemkool gaar. (mag bij elkaar mag apart….wat jijzelf makkelijker vindt) Ik kook het altijd bij elkaar en zorg dat de aardappelen heel klein gesneden zijn. Zo zijn de aardappelen en bloemkool tegelijk gaar. 
  • Stamp de aardappelen met de bloemkool tot een puree met de melk en de roomboter. Breng op smaak met de nootmuskaat, versgemalen zwarte peper en zout.
  • Serveer de bloemkoolstamppot met de gehaktballetjes in gele currysaus. Bestrooi eventueel zwarte sesamzaadjes, chilivlokken en fijngehakte peterselie eroverheen. Ook lekker is om gebakken uitjes over de gehaktballetjes te strooien.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Kokosmelk of (plantaardige)kookroom gebruiken

Voor de saus gebruik ik kokosmelk omdat het lekker romig is en goed bij de curry past. Bovendien is kokosmelk een goede keuze als je geen lactose kunt verdragen. Wil je liever gewone kookroom gebruiken? Dat kan natuurlijk ook, net als plantaardige kookroom.

Bloemkool of een andere groente?

Bloemkool is een echte seizoensgroente en vooral in de herfst en winter op zijn best. De neutrale, zachte smaak maakt het ideaal voor in een stamppot. Vind je het leuk om eens te variëren? Probeer dan eens broccoli, knolselderij, pastinaak of een combinatie van verschillende groenten in plaats van bloemkool. Ook deze groenten laten zich makkelijk stampen en passen goed bij de curry.

Bloemkoolstamppot met gehaktballetjes in currysaus

bloemkoolstamppot met gehaktballetjes in currysaus