Bloemkoolstamppot met gehaktballetjes in kerriesaus

Bloemkoolstamppot met gehaktballetjes in kerriesaus

Bloemkoolstamppot met gehaktballetjes in kerriesaus. Wie zegt dat een stamppot eten saaie kost is? Deze bloemkoolstamppot bewijst absoluut het tegendeel. De vlag ging bij ons thuis uit met dit gerecht! Zelfs onze jongste dochter Amaranthe heeft de stamppot….of eerder de gehaktballetjes in kerriesaus….goedgekeurd. Haar eerste reactie was blegh gaan we dit eten vanavond? Mokkend ging zij weer naar boven en toen wij uiteindelijk gingen avondeten zat zij met oorwurmen gezicht aan tafel.

De bloemkoolstamppot was niet het probleem, dat vind ze prima te doen. De gehaktballetjes in kerriesaus waren het probleem. Alleen de lucht was volgens haar al smerig! Nu moet ze van ons altijd eerst proeven voordat ze iets mag laten staan. Na de eerste hap zagen wij aan haar gezicht al dat ze het stiekem toch wel lekker vond. Na weer een voorzichtig hapje begon ze te lachen en zei ze “dit is eigenlijk heel erg lekker”. Met gemak at ze uiteindelijk 4 gehaktballetjes op en binnen 10 minuten was haar bord leeg.

Heb jij misschien ook twijfels bij deze combinatie? Gewoon proberen dus!

recept bloemkoolstamppot met gehaktballetjes in kerriesaus

bloemkoolstamppot met gehaktballetjes in kerriesaus

Bloemkoolstamppot met gehaktballetjes in kerriesaus

Maak van je avondeten een feestje en eet deze bloemkoolstamppot met gehaktballetjes en kerriesaus
4.41 van 5 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: bloemkool, bloemkoolstamppot, gehaktballetjes, kerrie, kerriesaus, romige kerriesaus
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1250 gram iets kruimige aardappelen in stukjes gesneden
  • 1 bloemkool in roosjes gesneden
  • scheutje melk hoeveelheid op eigen gevoel
  • klont(je) roomboter
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • snufje nootmuskaat

GEHAKTBALLETJES

  • 500 gram gehakt
  • 1 theelepel kerriepoeder flinke theelepel
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • flinke snuf pul biber of chilivlokken
  • 1 theelepel gedroogde peterselie flinke theelepel
  • 1 ei
  • handje paneermeel

ROMIGE KERRIESAUS

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1/2 groentebouillonblokje (of heel maar gebruik dan geen zout in de saus)
  • 1 theelepel suiker niet te volle theelepel gebruiken
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • snuf pul biber of chilivlokken
  • 250 millliliter slagroom
  • 125 milliliter water
  • 1 theelepel bloem flinke theelepel
  • 1 eetlepel kerriepoeder flinke eetlepel
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Maak eerst de gehaktballetjes: meng hiervoor het gehakt met het ei, paneermeel, pul biber (chilivlokken), peper, zout, paprikapoeder, kerriepoeder en gedroogde peterselie. Kneed dit goed door elkaar en vorm er 16 gehaktballetjes van. 
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een grote koekenpan of hapjespan. Bak de gehaktballetjes kort rondom goudbruin aan. Haal de gehaktballetjes uit de pan. Fruit in het overgebleven braadvet de uien met de knoflook en een snuf versgemalen zwarte peper en zout. Voeg de kerriepoeder, verkruimeld bouillonblokje, suiker en bloem toe en bak kort mee. Giet de slagroom en water erbij en roer goed door. Breng aan de kook en laat kort koken. Leg de gehaktballetjes terug in de saus, zet het vuur iets lager en laat de gehaktballetjes afgedekt (deksel niet helemaal op de pan leggen) 15 minuten pruttelen.
  • Kook ondertussen de aardappelen en bloemkool gaar. (mag bij elkaar mag apart….wat jijzelf makkelijker vindt) Ik kook het altijd bij elkaar en zorg dat de aardappelen heel klein gesneden zijn. Zo zijn de aardappelen en bloemkool tegelijk gaar. Stamp de aardappelen met de bloemkool tot een puree met een scheut(je)melk en een klont roomboter. Breng op smaak met een snufje nootmuskaat, snuf versgemalen zwarte peper en zout. 
  • Serveer de bloemkoolstamppot met de gehaktballetjes in kerriesaus. Bestrooi de gehaktballetjes eventueel nog met een beetje extra gedroogde peterselie en/of pul biber (chilivlokken)
  • TIP: blijft de saus te waterig? Laat dan de gehaktballetjes nog even zonder deksel pruttelen. Dikt de saus teveel in? Voeg dan een scheutje water toe.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

bloemkoolstamppot met gehaktballetjes in kerriesaus

Deze bloemkoolstamppot met gehaktballetjes in kerriesaus gaat absoluut heel vaak op het weekmenu komen te staan. Hopelijk ga jij net zo van deze stamppot genieten als wij dit doen. De gehaktballetjes zijn overigens ook erg lekker als snack gehaktballetjes.

gehaktballetjes in kerriesaus

GEHAKTBALLETJES IN ROMIGE KERRIESAUS

andere lekkere stamppot recepten

  • klik op de foto om naar het desbetreffende recept te gaan

ANDIJVIESTAMPPOT MET PITTIG GEBAKKEN ROOKWORST

andijviestamppot met pittig gebakken rookworst

PREISTAMPPOT MET KIP KETJAP

prei stamppot met kip ketjap

BLOEMKOOLSTAMPPOT MET PITTIGE GEHAKTBALLETJES

bloemkoolstamppot met pittige gehaktballetjes

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken