andijviestamppot met spekjes in mosterdroomsaus

andijviestamppot met spekjes in mosterdroomsaus

Deze andijviestamppot met spekjes in een mosterdroomsaus was echt borden aflikkend zo lekker! Ik heb niet snel dat ik met mijn vingers een bord schoonmaak maar nu kon ik mijzelf echt niet bedwingen. (en ik was niet de enige)

Wat was deze mosterdroomsaus lekker. Ik had eerlijk gezegd helemaal niet zo trek in een andijviestamppot, dus ik had niet zo veel klaargemaakt. Zonde…..zonde……zonde…..ik had wel een dubbele portie kunnen klaarmaken. Voordeel wel was dat we nu lekker veel saus hadden met zijn allen.

Eet jij net zoals ons ook graag een andijviestamppot? Probeer dan ook eens de volgende recepten: sticky champignons met andijviestamppot, andijviestamppot met kerrie en verse worst of maak eens de andijviestamppot met pittig gebakken rookworst klaar.

Recept andijviestamppot met spekjes in mosterdroomsaus

andijviestamppot met spekjes in mosterdroomsaus

andijviestamppot met spekjes in mosterdroomsaus

4.27 van 19 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1,5 kilo kruimige aardappelen geschild en in kleinere stukken gesneden
  • 150 milliliter melk meer als je een super smeuïge puree wilt
  • 75 gram extra belegen kaas in blokjes gesneden
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • snuf nootmuskaat
  • klontje roomboter
  • 250 gram gesneden rauwe andijvie of meer naar wens

mosterdroomsaus met spekjes

  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 125 milliliter slagroom
  • snuf vers gemalen zwarte peper
  • 1 groente bouillonblokje

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar, giet deze af en stamp de aardappelen met de melk, nootmuskaat, peper, zout en klontje boter tot een puree. Spatel de andijvie erdoorheen en de stukjes kaas.
  • Maak ondertussen de mosterdroomsaus met spekjes klaar: Verhit een scheutje olie in een pan en bak de spekjes met de sambal, knoflook, ui en het bouillonblokje (verkruimel deze eerst) knapperig. Voeg 1 el bloem toe en bak kort mee. Voeg dan de slagroom en grove mosterd toe en laat eventjes koken tot de saus dikker begint te worden.
  • Schep de andijviestamppot op een bord en daaroverheen de saus. Eet smakelijk!
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

andijviestamppot met spekjes

recept andijviestamppot met spekjes in een mosterdroomsaus

Het is misschien niet zo voor de hand liggend om op deze manier je stamppot te eten maar ik durf te garanderen dat dit recept zeker vaker bij je op tafel komt te staan.

recept andijviestamppot met spekjes in een mosterdroomsaus

Wij aten de spekjes in mosterdroomsaus bij een andijviestamppot maar het is bij iedere andere stamppot ook lekker. Straks in de zomer bijvoorbeeld erg lekker bij een stamppot met prei.

stamppot of patat met mayo?

Beaudine had ik ‘s middag ziek uit school gehaald en heeft (helaas) dezelfde tik als ik heb. Zodra wij misselijk zijn, willen we juist patat met mayo eten. Te idioot voor woorden natuurlijk en het zou beter zijn als we dan juist iets gezonds willen eten. Dat ik haar vertelde dat we andijviestamppot gingen eten was mevrouw “not amused”. Terwijl ze mokkend en niet lekker op de bank lag, rook ze natuurlijk wel de heerlijke geur van de mosterd roomsaus met spekjes die ik aan het maken was. Ze vroeg of ze toch een alvast een hapje mocht proeven. Whahaha graag natuurlijk! Mmmmmmm…..”mam dit is echt super lekker” was het eerste wat ze zei. De patat was ze dus snel vergeten.