Zelf sambal badjak maken. Onze foodblog staat bekend om de smaakvolle en meestal ietwat pittige recepten. Met deze reputatie is het natuurlijk eigenlijk best gek dat we nog niet eerder ons recept voor onze eigen sambal badjak met jullie gedeeld hebben. De reden hiervoor is simpel. Zelf sambal maken is een klusje die niet door iedereen in het huis gewaardeerd wordt. Sambal badjak is een gebakken sambal en dit betekend dat je deze sambal op hoog vuur op het fornuis maakt. Omdat pepers…. wanneer ze gebakken worden een pittige stof afscheiden…. loopt binnen no time de hele familie te hoesten en in de ogen te wrijven. Het is dus even een avondje kuchen en brandende ogen maar daar krijg je wel echt iets heel lekkers voor terug.
Marie Louise heeft mij gevraagd of ik de volgende keer de sambal op de Big Green Egg wil maken. Dit maakt de sambal dan nog stoerder π
Recept sambal badjak
Zelf sambal badjak maken
IngrediΓ«nten
- 300 gram hete pepers
- 2 stuks uien
- 5 tenen knoflook
- 5 eetlepels ketjap manis
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 theelepels trassi
- 2 eetlepels azijn
- 150 milliliter warm water
- zout
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Instructies
- Snijd de pepers, uien en knoflook in grove stukken. Pepers kunnen keer op keer in pittigheid verschillen, daarom is het beter eerst een stukje peper te proeven. Wanneer je de pepers erg pittig vind, is het beter de zaadjes en de zaadlijsten uit de pepers te verwijderen voordat je deze in grove stukken hakt. Wij houden van pittig dus ik laat ze erin zitten.
- Doe de pepers, uien en knoflook in een keukenmachine en maal deze fijn. Wanneer je geen keukenmachine hebt, kan je het ook in een vijzel tot een puree maken.
- Zet op het fornuis een pan met dikke bodem op hoog vuur en voeg hier de zonnebloemolie toe. Wanneer deze goed heet is, voeg dan je puree van peper toe. Bak dit voor 2 a 3 minuten al roerend goed aan.
- Voeg nu de ketjap, suiker, trassi, azijn en zout (naar smaak) toe. Bak ook dit voor 2 Γ 3 minuten roerend mee.
- Zet nu het vuur wat lager (half vuur) en voeg nu een 1/2 glas warm water toe. Nu moet je onder constant roeren langzaam het vocht uit de massa laten verdampen. Je zal merken dat de sambal steeds dikker en donkerder gaat worden. Wanneer je na een klein half uurtje de juiste dikte heb bereikt, doe je de sambal badjak in een klaarstaande weckpot. Nachtje laten afkoelen op het aanrecht en je sambal is klaar.
Tip: deze sambal is heel makkelijk heter of juist zoeter te maken. Speel eens met verschillende soorten pepers. Tegenwoordig kan je heel veel verschillende soorten pepers krijgen met heel veel verschil in smaak en pittigheid. Wil je de sambal milder houden? Blijf dan bij de “normale” rode peper en voeg iets meer suiker toe.
badjak is veelzijdig lekker
Deze zelfgemaakte sambal badjak is super lekker en kan je gebruiken als basis in bijna ieder recept (althans in onze recepten). Wanneer je de sambal hebt gemaakt en hebt geproefd, dan zal je snel meer gaan maken. Zelf sambal badjak maken is misschien iets meer werk dan een sambal in de supermarkt kopen maar je krijgt er wel heel veel smaak voor terug. Verberg je sambal wel wanneer je eters krijgt, anders sta je binnen no-time ook voor vrienden en familie deze sambal te maken. Uiteraard mag je ze natuurlijk altijd op onze site wijzen.
deze sambal is echt heel erg lekker bij een frietje. Wij mengen dan een lekkere schep sambal badjak met een goede lepel zelfgemaakte mayonaise. Dit maaktje frietje echt zo veel lekkerder.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.