Zelf kaas uienbrood maken. Naast dat het super lekker is om te eten ruikt je huis ook echt heerlijk tijdens het bakken. Enig nadeel is wel dat je ongelofelijk honger krijgt van die heerlijke geur.
zelf kaas uienbrood maken
Iets wat ik zelf ook vaak uit gemak kocht bij de supermarkt is een kaas uienbrood. Als je echter eenmaal weet hoe simpel het is om dit brood zelf te maken, dan weet ik zeker dat je wel 2x nadenkt als je het brood in je karretje wilt gooien.
Het enige wat je nodig hebt is een goed en fluffy deeg, uien en natuurlijk heeeeeeel veeeeeeel kaas.
Dat is dan ook het grote voordeel van zelf maken. Je kunt lekker veel uien en kaas gebruiken.
Welke kaas gebruiken
Zelf gebruik ik extra belegen kaas voor de smaak en geraspte mozzarella voor de structuur. Als je dan een hap neemt dan trek je zo het kaas mee. Ik krijg nu alweer trek!
Gebruik liever geen bol mozzarella. Deze mozzarella is namelijk te nat en daardoor zal je brood zompig worden. Je zou de geraspte mozzarella ook kunnen vervangen voor geraspte jonge kaas.
1 grote brood of 2 kleine broden
Dit recept is goed voor 1 groot kaas uienbrood of twee kleinere broden. Wanneer je twee kleinere maakt zou je er eentje bijvoorbeeld kunnen invriezen.
Dit doe ik zelf heel regelmatig. Wanneer we dan visite krijgen of we er gewoon trek in hebben….dan hoef ik het brood alleen maar te laten ontdooien en even op te warmen in de oven.
Wij eten dit brood ook graag bij verschillende soorten soep. Zoals bijvoorbeeld bij de romige aardappel preisoep, pittige wortelsoep of de pompoensoep met tomaat en paprika.
recept zelf kaas uienbrood maken
Zelf kaas uienbrood maken
IngrediΓ«nten
- 500 gram bloem
- 1,5 theelepel zout
- 300 milliliter melk
- 1 zakje gedroogde gist
- 2 eetlepels roomboter
- 1,5 eetlepel suiker
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- flinke snuf gemalen zwarte peper
- 100 gram extra belegen kaas geraspt
- 75 gram geraspte mozzarella
- snuf chilivlokken of pul biber
- 4 of 5 uien in halve ringen gesneden
Instructies
- Verwarm in een steelpannetje de roomboter met de melk en suiker. (niet laten koken, het moet lauwwarm zijn)
- Meng in een grote mengkom de bloem met het zout, knoflookpoeder en uienpoeder. Voeg de lauwwarme melk toe en voeg dan het gist toe. Meng het deeg minimaal 5 minuten tot je een soepel deeg hebt. Kan met de hand of met een keukenmachine.
- Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
MAAK ONDERTUSSEN DE UIEN KLAAR:
- Verhit een scheutje olie of roomboter in een grote koekenpan of hapjespan. Bak de uien met een snuf zout en een snuf versgemalen zwarte peper. De uien mogen redelijk stevig blijven. Bak ze dus niet te lang en niet op al te hoog vuur. Ze hoeven niet bruin te kleuren.
GA VERDER MET HET MAKEN VAN HET KAAS UIENBROOD
- Wanneer het deeg verdubbeld is in omvang bestrooi dan je werkblad met een beetje bloem. Druk het deeg uit tot ongeveer 1,5 cm. Leg het deeg (of twee stukken deeg) op een bakplaat bekleed met bakpapier. Verdeel er de uien en kaas overheen en bestrooi eventueel met een snuf pul biber. Laat het deeg nog eens 45 minuten rijzen. (ik dek het zelf af met een stuk plastic keukenfolie)
- Verwarm ondertussen de oven voor op 185 graden. Bak na het rijzen vervolgens het kaas uienbrood in 25-30 minuten gaar en goudbruin. Laat (iets) afkoelen voordat je het brood gaat aansnijden. Eet smakelijk!
- TIP: een dag erna is het brood misschien nog wel lekkerder van smaak. TIP: maak een soort pizza kaas uienbrood: verdeel over het deeg tomatenpuree en over de kaas stukjes salami, olijven en bestrooi met Italiaanse gedroogde kruiden.
kaas uienbrood
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken
Superlekker!
Beste Sandra,
Wat leuk dat je het kaas-uienbrood gemaakt hebt.
Gelukkig is het in de smaak gevallen π
Ik ga hem zelf dit weekend ook weer maken, nu al trek in.