Vegetarische Chinese roerbak met walnoten

Vegetarische Chinese roerbak met walnoten

Vegetarische Chinese roerbak met walnoten. Vind jij het lastig om vegetarisch te eten en om aan inspiratie te komen? Dan hoop ik dat je deze Chinese roerbak met walnoten een keertje wilt proberen. Ja, je leest het echt goed. WALNOTEN 🙂 Vaak gebruik ik voor vegetarische gerechten vleesvervangers zoals “vega kip” of “vega gehakt”. Dit keer heb ik walnoten gebruikt. Behalve een lekkere smaak geven de walnoten ook een heerlijke bite aan het gerecht.

vegetarische Chinese roerbak met walnoten

Vegetarische Chinese roerbak met zelfgemaakte woksaus

Nu kan je voor deze Vegetarische Chinese roerbak gewoon een kant en klare woksaus in de supermarkt kopen. Echter is het ook erg lekker én mega simpel om je eigen woksaus te maken.

De basis van de woksaus die ik gemaakt heb bestaat uit oestersaus. De oestersaus breng ik verder op smaak met ketjap manis, sambal, gembersiroop, zwarte peper, bruine suiker en sojasaus. Ook voeg ik nog een beetje verse geraspte knoflook en gember toe. Voor een beetje zoetheid voeg ik ook nog wat bruine suiker toe. Binnen 2 minuten heb jij je eigen woksaus gemaakt.

TIP: voor een vegan maaltijd gebruik dan een vegan oestersaus.

Recept vegetarische Chinese roerbak met walnoten

vegetarische Chinese roerbak

Vegetarische Chinese roerbak met walnoten

Deze vegetarische Chinese roerbak met walnoten is een gezonde en snelle avondmaaltijd geschikt voor het hele gezin.
4.50 van 2 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Chinese
Trefwoord: Chinese roerbak, roerbak, roerbakken, vegetarisch, vegetarische roerbak, walnoten
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • 1 wok of hapjespan

Ingrediënten

  • 100 gram ongebranden walnoten tussen fijn en grof in gehakt
  • 1 zak Chinese roerbakgroenten ongeveer 400 gram (meer mag ook)
  • 2 stuks bosui fijngesneden
  • scheutje zonnebloemolie
  • 1 eetlepel sesamolie

ZELFGEMAAKTE WOKSAUS

  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
  • 3 eetlepels Oestersaus
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel sambal badjak minder mag natuurlijk ook
  • 1 theelepel donkerbruine basterdsuiker flinke theelepel
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • 125 milliliter water
  • 2 theelepels maïzena

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de zelfgemaakte woksaus in een schaaltje.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie en sesamolie in een wok of hapjespan.
  • Bak de walnoten voor ongeveer 30 seconden aan. Voeg de zak Chinese roerbakgroenten toe en roerbak mee volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. (wij houden van knapperig groenten, dus ik bak maar ongeveer 3min.) Voeg dan de woksaus toe en laat 2 minuten pruttelen.
  • Serveer de Chinese roerbak met de fijngesneden bosui.
  • Wij eten deze roerbak graag met rijst maar met mie of noedels kan ook prima. Lekker met kroepoek en tafelzuur.
  • TIP: wanneer je dit recept met rijst wilt eten, start dan met het maken van de rijst. De rijst heeft namelijk langer nodig qua bereiding.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Chinese roerbak

Wij eten de roerbak graag met luchtige en kruidige rijst. Als extra voeg ik nog roerei en extra fijngesneden bosui toe aan de rijst.

Wat is Oestersaus

Eén van de bekendste producten en de meeste essentiële producten in de Chinese keuken is de oestersaus. De oestersaus is in 1888 uitgevonden door de heer Lee Kum Sheung. Hij was een vissoep aan het maken maar was vergeten dat deze op het vuur stond. De “soep” was inmiddels helemaal ingedikt maar de smaak was heerlijk. Zo is de oestersaus ontstaan. 

Oestersaus kan je gebruiken als marinade voor vlees, als smaakmaker in soepen maar ook in wok gerechten. Oestersaus heeft een licht rokerige, zoutige en zoetige smaak. Vroeger werd Oestersaus ook echt gemaakt met verse oesters.

Tegenwoordig worden de meeste oestersauzen gemaakt van oesterextract op smaak gebracht met zout en suiker. Om de dikke substantie te krijgen wordt maïzena toegevoegd.

vegetarische Chinese roerbak

Andere lekker roerbak gerechten zijn: Thaise roerbak, Snelle roerbak met (vega) kip of probeer eens de Thaise biefstuk met roerbakgroenten.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken

2 Comments
  1. 5 sterren
    Superlekker !!!nVoor de groenten had de restjes uit de koelkast ( paprika ,bloemkool en peultjes, de laatste 2 eerst even geblancheerd).Al het andere volgens het recept . nNogmaals : het smaakte heeeeerlijk !

    1. Beste Jack,
      Gelukkig is de roerbak zo goed in de smaak gevallen. Het is inderdaad super handig om restjes groenten hiervoor te gebruiken 🙂

Comments are closed.

4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)