Tips en trucs om een geopende fles wijn te bewaren

Tips en trucs om een geopende fles wijn te bewaren

Het komt vaak voor, je hebt een heerlijke fles wijn geopend, maar je krijgt hem (om een bepaalde reden) niet helemaal op. Want of het een dure fles of een van de goedkope wijnen is, weggooien is echt zonde. Toch kun je met een paar slimme tips en trucs kun je de wijn langer goed houden en er later weer van genieten. Hier delen we vijf effectieve manieren om een geopende fles wijn vers te houden.

gezellig samen buiten eten

Gebruik een vacuümpomp

Om te beginnen kun je starten met een (kleine) investering van een vacuümpomp. Deze handige gadget gaat helpen om de lucht uit de geopende fles te verwijderen, waardoor oxidatie wordt vertraagd en de wijn langer zijn smaak behoudt.

Hoe werkt het? Plaats de speciale stopper in de flesopening en gebruik de pomp om de lucht eruit te zuigen. Dit creëert een vacuüm dat de wijn beschermt tegen oxidatie. Deze methode is eenvoudig en effectief, en zorgt ervoor dat je wijn nog enkele dagen tot een week goed blijft.

Bewaar de fles staand

Een simpele, maar effectieve manier om de levensduur van je geopende wijn te verlengen, is door de fles rechtop te bewaren. Dit vermindert het oppervlak van de wijn dat in contact komt met de lucht in de fles, wat oxidatie vertraagt.

Hoe doe je dat? Plaats de fles in een wijnrek of een andere stabiele houder waar deze rechtop kan staan. Dit werkt het beste voor zowel rode als witte wijnen.

Gebruik wijnstoppen

Goede wijnstoppen zijn essentieel voor het behouden van de versheid van je wijn. Er zijn verschillende soorten wijnstoppen beschikbaar, van siliconen tot roestvrij staal, die allemaal helpen om de fles luchtdicht af te sluiten.

Een goede wijnstopper zorgt ervoor dat er geen extra lucht bij de wijn komt, wat oxidatie voorkomt. Sommige wijnstoppen hebben zelfs extra functies, zoals ingebouwde vacuümpompen of hermetische afsluitingen.

Overgieten naar een kleinere fles

Als je geen speciale tools bij de hand hebt, is het overgieten van de wijn naar een kleinere fles een uitstekende oplossing. Door de wijn in een kleinere fles te gieten, verminder je de hoeveelheid lucht in de fles, wat de houdbaarheid van de wijn verlengt.

Let er wel goed op dat je een schone, glazen fles gebruikt die je goed kunt afsluiten. Giet de resterende wijn voorzichtig over en zorg ervoor dat de fles tot aan de hals gevuld is. Sluit de fles daarna goed af.

Wijn bewaren

Vermijd warmte en licht

Warmte en licht zijn de grootste vijanden van wijn. Ze versnellen de chemische processen die de wijn bederven, waardoor deze sneller zijn smaak verliest. Daarom is het belangrijk om je geopende wijnfles op een koele, donkere plek te bewaren.