Zelfgebakken brood goed bewaren. Hoe houd je jouw versgebakken brood lekker lang vers? Met onze tips kan je lekker lang genieten van je brood.
Zelfgebakken brood goed bewaren
Er gaat toch niets boven versgebakken brood! Dat zachte luchtige brood met die heerlijke krokante korst en geur wil je natuurlijk wel zo lang mogelijk vers houden. Maar hoe doe je dat nou precies? Hier zijn wat simpele tips om jouw zelfgebakken brood lekker lang zacht รฉn vooral lekker knapperig te houden. Wil je zelf brood bakken? Probeer dan een keertje het recept van mijn no-knead brood…een kind kan de was doen!
Geduld is een lekkere รฉn belangrijke zaak
Weet je wat het allerbelangrijkste is? Laat je brood goed afkoelen voordat je het gaat opbergen of aansnijden. Ja, het is moeilijk om niet meteen te proeven….daar weet ik alles van….het liefst zet je meteen je tanden in het warme brood ๐คฉ Als je het brood echter meteen inpakt, kan het te vochtig worden en dan wordt het brood snel zacht en klef. Als je brood meteen gaat aansnijden dan verlies je juist weer vocht wat belangrijk is om het brood vers te houden. Wacht daarom het liefst minimaal twee uur voordat je het brood aansnijd of opbergt.
Bewaar in een linnendoek of theedoek
Een linnen broodzak of een schone theedoek is superhandig. Het zorgt ervoor dat je brood kan ademen. Als je brood helemaal luchtdicht bewaart, zoals in plastic, dan wordt het snel taai. Dus wikkel het liefst je brood in een thee/linnendoek en leg het op een droge plek in de keuken.
Brooddoos of broodtrommel
Heb je een brooddoos of broodtrommel? Perfect! Stop je brood daar dan in (wel alsnog in een theedoek of linnendoek gewikkeld) en zet de trommel op een koele plek. Een broodtrommel houdt je brood langer vers en zorgt dat de korst lekker blijft ๐
Oppiepen in de oven
Is je brood toch een beetje taai geworden? Geen probleem! Maak je handen een beetje nat en dep de korst in. Verwarm je oven voor op 180 graden en bak het brood voor ongeveer 5-10 minuten in de oven.Het brood komt er dan weer heerlijk knapperig uit! Uiteraard hoef je dan niet opnieuw twee uur te wachten voordat je het brood gaan aansnijden. 2 minuutjes is dan voldoende. Je wilt natuurlijk niet je handen verbranden!
Brood invriezen
Eet je niet zoveel brood en/of wil je je brood nรณg langer bewaren? Snijd het brood dan in sneetjes en vries het in. Zo haal je makkelijk een paar sneetjes uit de vriezer als je zin hebt in vers brood. Even in de broodrooster en smullen maar! Even voor de zekerheid wel eerst twee laten afkoelen voordat je je versgebakken brood in sneetjes gaat snijden.
Met deze tips blijft jouw brood lekker vers en kun je er nog dagen van smullen ๐
Bekijk ook eens de volgende recepten voor lekkere belegde broodjes: broodje boterhamworst met mosterd-mayonaise, broodje rosbief met Vadouvan mayonaise, broodje filet Americain met avocado mayonaise of probeer eens het broodje ham-prei salade met ei.
Wil jij ook leren om zelf brood te gaan bakken? Volg dan eventueel een broodbak cursus bij De Broodbakschool. Marije begeleidt je daar stap voor stap in haar cursus, waarbij ze niet alleen tekst maar ook filmpjes gebruikt om je te laten zien hoe je het deeg moet maken, kneden, vormen en afbakken. Zo leer je op een makkelijke manier zelf brood te bakken. Neem dus zeker eens een kijkje op de website vanย De Broodbakschoolย of vraag eenย gratis proeflesย aan.
Als jij net als ik enthousiast bent geworden over zelf brood bakken dan kan je via de twee bovenstaande links een cursus aanschaffen. Wij ontvangen daar een kleine commissie voor maar het kost jou niets extraโs. Op die manier kunnen wij blijven experimenteren met nieuwe recepten en die gratis met je blijven delen op Familie over de Kook!
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.