Deze pasta met nduja is echt comfortfood met een kick. Je zet het in 20 minuten op tafel en hebt maar een paar ingrediënten nodig. Ideaal voor drukke doordeweekse dagen, maar ook lekker genoeg voor een relaxed etentje in het weekend.
Ben je gek op pastagerechten die nét even anders zijn? Bekijk dan ook eens onze romige pasta met prei, spek en Boursin of maak een heerlijke pasta Carbonara. Allebei makkelijk, romig en boordevol smaak.

Wat is Nduja?
Nduja is een pittige en smeerbare worst uit Calabrië, een regio in Italië. Het heeft een kruidige smaak en is daarom ideaal om een simpele pastasaus snel veel smaak te geven. Die pittigheid in ’nduja ontstaat door de (zongedroogde) rode pepers die erin zitten. Verder wordt het gemaakt van fijngemalen varkensvlees, vet en natuurlijk zout.
Ook lekker: gebruik nduja eens in een tosti of probeer het recept van onze ravioli met spinazie en nduja. Wij zijn in ieder geval groot fan van deze heerlijke worst 😋
Tips voor de lekkerste pasta met nduja
- Minder pittig? Gebruik wat minder nduja of voeg extra kookroom toe als je niet van al te pittig houdt. Zo maak je het gerecht ook kindvriendelijk.
- Extra smaak? Een scheutje rode of witte wijn in de saus geeft meteen extra veel smaak. Even laten pruttelen en klaar..
- Varieer met groenten? Geen fan van Italiaanse roerbakgroenten? Vervang dit door verse spinazie, courgette of een mix van champignons.
- Wat eet je erbij? Serveer de pasta met knapperig stokbrood en een simpele salade caprese. Zo maak je er een complete Italiaanse maaltijd van.
Recept romige pasta met nduja

Romige pasta met nduja
Wat heb je nodig (ingrediënten)
Pasta
- 300 gram pasta ik gebruik spaghetti
- 1 groentebouillonblokje
Romige pastasaus met nduja
- 250 gram half om half gehakt
- 1 rode ui fijngesnipperd
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 15 gram verse basilicum grof gehakt
- 250 gram cherry tomaatjes gehalveerd
- 1 zak Italiaanse roerbakgroenten 400 gram
- 70 gram tomatenspuree
- 40 gram nduja ik gebruik uit een potje
- 250 milliliter kookroom
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 theelepel suiker is optioneel
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- olijfolie
Extra's
- geraspte kaas soort naar eigen smaak
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Kook de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking samen met het groentebouillonblokje. TIP: bekijk eventueel ons artikel: hoe kook je pasta
Maak de romige pastasaus
- Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan en fruit de uien kort aan. Voeg het gehakt toe samen met de knoflook, oregano, zwarte peper, zout en nduja en bak tot het gehakt goudbruin is.
- Voeg dan de tomatenpuree toe en bak kort mee. Voeg vervolgens de zak roerbakgroenten en tomaatjes toe, zet het vuur iets lager en laat 5-7 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
- Voeg dan de kookroom en 2/3 van de basilicum toe en roer goed door elkaar. Meng vervolgens de gekookte pasta door de saus.
- Schep de pasta over 4 borden, verdeel de rest van de basilicum eroverheen en bestrooi met geraspte kaas. Eet smakelijk 😋
- TIP: wil je dit recept lacatosevrij maken? Gebruik dan een plantaardige kookroom.
Veelgestelde vragen over pasta met nduja (FAQ)
Nduja is te koop bij Italiaanse speciaalzaken, maar tegenwoordig ook bij supermarkten zoals Jumbo en Albert Heijn (XL). Online bestellen kan natuurlijk ook.
Ja, nduja is behoorlijk pittig door de rode pepers. Gelukkig heeft het ook een volle, romige smaak die goed in balans is. Je kunt het milder maken met wat extra room.
Zeker! Laat het gehakt weg of vervang het door vegetarisch gehakt, linzen of fijngehakte champignons.
Wij gebruiken graag spaghetti, maar ook penne, rigatoni of zelfs verse ravioli zijn heerlijk bij deze saus. Kies wat je lekker vindt!
Bewaar restjes in een afgesloten bakje in de koelkast en eet ze binnen 2 dagen op. Opwarmen kan in de magnetron of in een pan met een scheutje water. De saus kun je ook een dag van tevoren maken.
Pasta voor het hele gezin


Met deze romige pasta met nduja zet je in een handomdraai een heerlijke, pittige maaltijd op tafel. Wij zijn hier dol op pasta recepten die nét even anders zijn. Heb jij deze pasta gemaakt? Laat ons dan weten wat je ervan vond. Eet smakelijk alvast! 😋
Vandaag heb ik dit gerecht uitgeprobeerd, het pittige in combinatie met het romige is heerlijk. Zeer geslaagd dit recept 👍
Van mij krijgt dit 5 sterren
Beste Gert-Jan,
Jeej! wat ontzettend leuk om te lezen dat je dit recept zo lekker vond.
Smakelijke groetjes
Marie Louise