Deze romige pasta met nduja is een echte smaakbom! Deze avondmaaltijd is perfect voor een doordeweekse avondmaaltijd of een gezellig diner in het weekend. Dit gerecht is eenvoudig te bereiden, snel klaar te maken, gezond en zit vol smaak.

Wat is Nduja?
Nduja is een pittige en smeerbare worst uit Calabrië, een regio in Italië. Het heeft een kruidige smaak en is daarom ideaal om een simpele pastasaus snel veel smaak te geven. Die pittigheid in nduja ontstaat door de (zongedroogde) rode pepers die erin zitten. Verder wordt het gemaakt van fijngemalen varkensvlees, vet en natuurlijk zout. Ook lekker is om nduja te gebruiken in een tosti of probeer eens het recept van onze ravioli met spinazie en nduja. Wij zijn in ieder geval groot fan van deze heerlijke worst 😋
Tips voor de lekkerste pasta met nduja
- Minder pittig? Ben jij niet zo’n pittige eter? Gebruik dan minder nduja of voeg extra kookroom toe.
- Extra smaak? Ook lekker is om nog een scheutje rode of witte wijn toe te voegen aan de pastasaus.
- Varieer met groenten? Gebruik in plaats van Italiaanse roerbakgroenten ook eens verse spinazie.
- Wat eet je erbij? Serveer de pasta eventueel met knapperig stokbrood en een heerlijke simpele salade caprese voor een uitgebreide avondmaaltijd.
Recept romige pasta met nduja

Romige pasta met nduja
Ingrediënten
Pasta
- 300 gram pasta ik gebruik spaghetti
- 1 groentebouillonblokje
Romige pastasaus met nduja
- 250 gram half om half gehakt
- 1 rode ui fijngesnipperd
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 15 gram verse basilicum grof gehakt
- 250 gram cherry tomaatjes gehalveerd
- 1 zak Italiaanse roerbakgroenten 400 gram
- 70 gram tomatenspuree
- 40 gram nduja ik gebruik uit een potje
- 250 milliliter kookroom
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 theelepel suiker is optioneel
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- olijfolie
Extra's
- geraspte kaas soort naar eigen smaak
Instructies
- Kook de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking samen met het groentebouillonblokje. TIP: bekijk eventueel ons artikel: hoe kook je pasta
Maak de romige pastasaus
- Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan en fruit de uien kort aan. Voeg het gehakt toe samen met de knoflook, oregano, zwarte peper, zout en nduja en bak tot het gehakt goudbruin is.
- Voeg dan de tomatenpuree toe en bak kort mee. Voeg vervolgens de zak roerbakgroenten en tomaatjes toe, zet het vuur iets lager en laat 5-7 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
- Voeg dan de kookroom en 2/3 van de basilicum toe en roer goed door elkaar. Meng vervolgens de gekookte pasta door de saus.
- Schep de pasta over 4 borden, verdeel de rest van de basilicum eroverheen en bestrooi met geraspte kaas. Eet smakelijk 😋
- TIP: wil je dit recept lacatosevrij maken? Gebruik dan een plantaardige kookroom.
Veelgestelde vragen over pasta met nduja (FAQ)
Nduja is te koop bij Italiaanse speciaalzaken maar gelukkig tegenwoordig ook bij de meeste supermarkten. Je kunt het uiteraard ook online bestellen.
Ja, nduja is behoorlijk pittig (door de pepers) maar het heeft gelukkig wel een heerlijke volle smaak.
Zeker! Vervang het gehakt eventueel voor vegetarisch gehakt, linzen of door fijngehakte champignons.
Wij eten deze pasta graag met spaghetti maar penne, macaroni of rigatoni kunnen ook prima gebruikt worden. Wil je extra uitpakken? Gebruik dan ravioli of tortellini.
Bewaar restjes in een afgesloten bakje in de koelkast en eet het binnen 2 dagen op. Opwarmen kan in de magnetron of in een pan met een scheutje water. Je kunt de saus eventueel ook een dag van te voren klaarmaken. Je hoeft dan op de dag zelf alleen nog pasta te koken.
Italiaanse avondmaaltijd voor het hele gezin


Met deze romige pasta met nduja zet je in een handomdraai een heerlijke, pittige maaltijd op tafel. Perfect voor wie van Italiaans comfortfood eten met een twist houdt. Heb jij deze pasta gemaakt, laat ons dan weten wat je ervan vond. Eet smakelijk alvast 😋