pompoensoep met zoete aardappel en harissa

pompoensoep met zoete aardappel en harissa
Direct naar recept
avondeten, Bijgerecht, Lunch
Nederlands
Deze tijd ben jij bezig: 10 minuten
Totale bak/stoof tijd: 45 minuten
Deze pompoensoep met zoete aardappel en harissa is ontzettend gezond en super lekker! Dit eet je zonder schuldgevoel.

Pompoensoep met zoete aardappel en harissa. Deze soep is super gezond, simpel te maken en zit bomvol smaak.

pompoensoep met zoete aardappel en harissa

Pompoensoep met zoete aardappel

Deze pompoensoep met zoete aardappel zit bomvol vitamientjes en vezels. Wat deze soep ook zo fijn maakt is dat je hem makkelijk kunt aanpassen. Heb je nog groenten over die gebruikt moeten worden? Voeg ze gewoon toe! Hoe meer groenten hoe beter natuurlijk👍 Serveer de soep met brood of een frisse salade en je hebt een complete avondmaaltijd.

Eet jij net zoals ons ook graag een pompoensoep? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: romige pompoensoep met wortel, pompoensoep met wortel en rode curry of maak eens de pompoensoep met tomaat en paprika.

Recept pompoensoep met zoete aardappel en harissa

pompoensoep met zoete aardappel en harissa en extra pompoenpitten eroverheen bestrooid.

Pompoensoep met zoete aardappel en harissa

Deze pompoensoep met zoete aardappel en harissa is ontzettend gezond en super lekker! Dit eet je zonder schuldgevoel.
5
Print Recept Pinterest Bewaar in jouw kookboek
Gang: avondeten, Bijgerecht, Lunch
Keuken: Nederlands
Trefwoord: harissa, pompoen, pompoensoep, soep, zoete aardappel
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Servings: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten)

  • 1 flespompoen geschild, zaadjes en zaadlijsten verwijderd en in stukjes gesneden
  • 1 middelgrote zoete aardappel geschild en in blokjes gesneden
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 theelepel paprikapoeder
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 flinke eetlepel harissa
  • 1,5 groentebouillonblokje
  • 850 milliliter water
  • 250 milliliter kokosmelk op kamertemperatuur
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout zout is optioneel

EXTRA'S = OPTIONEEL

  • handje pompoenpitten
  • chilivlokken

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de pompoen, n zoete aardappelblokjes op een bakplaat. Besprenkel met extra vierge olijfolie en breng op smaak met een beetje zout en peper. Rooster 20-25 minuten, tot ze zacht en licht gekaramelliseerd zijn.
  • Verhit als de pompoen en zoete aardappel bijna klaar zijn een scheutje extra vierge olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot de uien zacht zijn.
  • Voeg de harissa, paprikapoeder, kerriepoeder en komijnpoeder toe en bak kort mee om de smaken vrij te laten komen.
  • Voeg dan de geroosterde pompoen en zoete aardappel toe en giet het water en 1,5 verkruimeld bouillonblokje erbij. Breng het geheel aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde soep. Voeg de kokosmelk toe en meng goed door. Breng eventueel op smaak met extra zout en/of zwarte peper. Garneer de soep eventueel met pompoenpitten en een snufje chilivlokken. Eet smakelijk 😋
  • TIP: voeg niet alle kokosmelk in 1x toe maar bewaar een beetje ter garnering. 
    TIP: geen liefhebber van kokosmelk? Gebruik dan kookroom.
  • TIP: vind je de soep te dik? Voeg dan meer water toe. Wij houden zelf wel van een dikke soep maar niet iedereen zal dit lekker vinden.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Veel smaak en weinig moeite

De combinatie van pompoen en zoete aardappel zorgt voor een romige en lichtzoete smaak. Door een flinke eetlepel harissa toe te voegen krijgt de soep lekker een beetje pit en een kruidige smaak. Harissa is een smaakmaker die je tegenwoordig in bijna elke supermarkt kunt vinden. Wij voegen dit tegenwoordig bijna overal aan toe 🙂 Het is ook heerlijk om een tosti mee te maken….just saying 🤩

5 veelgestelde vragen over pompoensoep met zoete aardappel en harissa (FAQ)

Wat is harissa en hoe pittig is het?

Harissa is een Noord-Afrikaanse chilipasta gemaakt van rode pepers, knoflook en specerijen. De pittigheid varieert per merk maar over het algemeen heeft harissa een warme, kruidige smaak zonder té heet te zijn.

Welke kruiden passen goed bij pompoensoep met zoete aardappel?

Specerijen zoals komijn, koriander, kaneel, gember en (gerookte) paprikapoeder passen perfect bij de smaak van pompoensoep met zoete aardappel en harissa.

Welke toppings passen goed bij pompoensoep met harissa?

Lekker bij deze soep zijn: geroosterde kikkererwten, feta, geroosterde pompoenpitten, chili-vlokken of extra harissa voor meer pit.

Kan ik pompoensoep met zoete aardappel invriezen?

Ja! Deze pompoensoep met zoete aardappel kun je goed invriezen. Laat de soep volledig afkoelen, bewaar in een afgesloten bakje en vries tot drie maanden in. Ontdooi langzaam in de koelkast en warm op in een pan of in een bakje in de magnetron.

Hoe lang moet pompoensoep met zoete aardappel koken?

Pompoensoep met zoete aardappel moet gemiddeld 20 tot 25 minuten koken, totdat de pompoen en zoete aardappel helemaal zacht zijn. Daarna kun je de soep pureren tot een gladde en romige structuur.

soep met pompoen, zoete aardappel en harissa

 

5 from 1 vote
Eén reactie
  1. 5 sterren
    Een heerlijke kruidige pompoensoep. nDit recept vind ik echt de lekkerste!

Reacties zijn gesloten.