Soms heb je gewoon zin in iets met een beetje pit. Deze pittige krabsalade met sriracha mayonaise is dan echt een schot in de roos. Romig, fris en net spicy genoeg om hem spannend te maken. Dit is een salade waarvan je blijft snoepen. Het liefst rechtstreeks uit de kom, als niemand kijkt. 🤪
Als je ons al wat langer volgt, dan weet je dat we wel houden van een beetje pit in ons eten. Deze salade past daar perfect bij. We hebben al een romig krabsalade-recept op de blog staan, maar deze variant is een stuk pittiger. En hou je net als wij van vis op z’n tijd? Dan vind je tussen onze visrecepten vast nog meer lekkers.
Bij ons thuis viel de krabsalade verrassend goed in de smaak, zelfs bij de kinderen. Beaudine heeft de kom met het laatste stukje brood helemaal schoongemaakt. 😋

Je maakt deze pittige krabsalade met surimi
Hoewel iedereen het standaard “krabsalade” noemt, wordt het eigenlijk bijna altijd gemaakt met surimi. Ook dit recept is op basis van surimi sticks, die je gewoon in iedere supermarkt kunt vinden. Surimi is vis (vaak koolvis) die op smaak is gebracht en de structuur heeft van krab. Je kunt het natuurlijk niet voor 100% vergelijken met echte krab, maar surimi is echt een prima alternatief. En het scheelt ook nog eens flink in de kosten.
Recept pittige krabsalade met sriracha mayonaise

Pittige krabsalade met sriracha mayonaise
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 200 gram surimi
- 3 eetlepels sriracha mayonaise
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- 7 gram dille fijngehakt
- 1/2 limoen sap nodig
- snuf versgemalen zwarte peper en zout
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Pluk de surimi uit elkaar tot kleine stukjes.
- Meng met alle overige ingrediënten en breng op smaak met peper en zout. Eet smakelijk. 😋
Notities
Veelgestelde vragen over de krabsalade
Gebruik minder sriracha mayonaise en meng eventueel meer Griekse yoghurt of crème fraîche door de salade. Zo blijft hij romig en lekker, maar wel wat milder.
Ja, dat is juist lekkerder. Laat de salade minstens 30 minuten in de koelkast staan, dan trekken de smaken goed in. In een afgesloten bakje blijft hij 2 dagen houdbaar.
Op een geroosterd broodje, in een wrap met wat knapperige sla, als borrelhapje op toastjes of komkommerschijfjes.
Krab is echt schaaldierenvlees, terwijl surimi een bewerkte vissoort is. Meestal gemaakt van koolvis, die op smaak is gebracht om op krab te lijken. In salades zoals deze pittige krabsalade wordt vrijwel altijd surimi gebruikt omdat het makkelijker verkrijgbaar én betaalbaarder is dan verse krab. Qua structuur en smaak komt het goed in de buurt, maar officieel is het dus geen echte krab.

Meer lekkere salades en makkelijke recepten
Deze pittige krabsalade is wat ons betreft een blijvertje. Snel gemaakt, bomvol smaak en ideaal als lunch of bij de borrel. Zin in meer makkelijke en frisse salades met vis? Dan zijn deze recepten ook de moeite waard: probeer bijvoorbeeld onze flatbread met frisse tonijnsalade, het broodje met frisse Hollandse garnalen of de zalm op een wafeltje met pittige mayonaise.
