Pittige kipstoof met crispy chili olie – vol van smaak en makkelijk te maken

Pittige kipstoof met crispy chili olie – vol van smaak en makkelijk te maken
Direct naar recept
avondeten
Nederlands
Deze tijd ben jij bezig: 10 minuten
Totale bak/stoof tijd: 40 minuten
Deze pittige kipstoof met crispy chili olie is kruidig, super smaakvol en makkelijk te maken. Serveer met rijst, sperziebonen of frietjes en pas de pittigheid aan naar jouw smaak!

Deze pittige kipstoof met crispy chili olie is een mega lekkere stoof die snel favoriet werd bij ons thuis. De specerijen zorgen voor super veel smaak en de chili olie geeft een lekkere bite. Zelfs de kinderen hebben hun bord helemaal leeggegeten.

Dit gerecht is eenvoudig aan te passen naar eigen smaak én naar hoeveel pit die je lekker vindt. Je kunt deze stoof dus eten met rijst en sperziebonen eten maar het is ook heerlijk bij (zelfgemaakte) patat en een klodder(tje) mayonaise. 😁 Houd jij net zoals ons ook zo van recepten gemaakt met kip? Bekijk dan ook eens onze andere kip recepten voor nog meer inspiratie.

Cripsy chili olie kipstoof

Waarom moet je deze pittige kipstoof proberen?

  • Makkelijk te maken – weinig werk en veel smaak.
  • Pittig en kruidig – de crispy chili olie geeft een lekkere bite en pit.
  • Goed aanpasbaar – pas de pittigheid en specerijen aan naar jouw smaak.
  • Perfect voor meal prepping – de smaken worden nog lekkerder als het een dag staat.

Recept pittige kipstoof met crispy chili olie

pittige kipstoof met crispy chili olie

Pittige kipstoof met cripsy chili olie

Deze pittige kipstoof met crispy chili olie is kruidig, super smaakvol en makkelijk te maken. Serveer met rijst, sperziebonen of frietjes en pas de pittigheid aan naar jouw smaak!
Vind jij dit recept lekker?
Print Recept Pinterest Bewaar in jouw kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Nederlands
Trefwoord: crispy chili olie recept, pittig recept, pittige kipstoof, stoofschotel met kip
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Servings: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten)

  • 750 gram kippendijfilet in grotere blokjes gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 volle eetlepel crispy chili olie
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1/2 limoen sap nodig
  • 1 kipbouillonblokje
  • 250 mililiter water

SPECERIJEN:

  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel citroengras poeder
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • 1/2 theelepel suiker optioneel

EXTRA'S

  • 3 stengels bosui fijngesneden
  • zonnebloemolie
  • seroendeng
  • kroepoek

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Bestrooi de kip met versgemalen zwarte peper en zout. Verhit olie in een stoofpan en bak de kip aan tot ze goudbruin zijn. Haal uit de pan.
  • Voeg opnieuw eventueel een scheutje olie toe en bak de ui glazig. Voeg dan de knoflook toe en bak kort mee.
  • Voeg vervolgens de gerookt paprikapoeder, komijn, kaneel, citroengras poeder en gemberpoeder toe. Roer goed en bak even aan. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak 1 minuutje mee.
  • Doe de tomatenblokjes, water, suiker en een verkruimeld kipbouillionblokje erbij. Roer goed door en voeg de kip weer toe. Laat 20 min zachtjes pruttelen met de deksel niet helemaal gesloten.
    (wanneer je dit gerecht met rijst eet, maak dan nu ook de rijst klaar)
  • Voeg na 20 minuten de crispy chili olie, sojasaus en limoensap toe. Proef en voeg eventueel zout of peper toe als nodig. Laat nog 5 min pruttelen zonder deksel op de pan.
  • Bestrooi vlak voor serveren met de bosui en seroendeng. Serveer met rijst, sperziebonen, kroepoek en eventueel extra crispy chilie olie. Eet smakelijk. 😋 Ook lekker is om er paksoi of roerbakgroenten bij te serveren.
  • TIP: voor heerlijke kruiden en specerijen in onze gerechten gebruiken wij graag de kruiden van Van Beekum Specerijen.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Veelgestelde vragen

Is deze kipstoof erg pittig?

Dat hangt af van hoeveel crispy chili olie je gebruikt. Begin met een kleine hoeveelheid en voeg meer toe als je wilt. Je kunt de pittigheid ook minderen door een beetje kokosmelk toe te voegen in plaats van water.

Kan ik kipfilet gebruiken in plaats van kippendijen?

Ja, dat kan maar kippendijen blijven malser na het stoven. Kipfilet kan sneller droog worden, dus let op de kooktijd.

Kan ik deze stoof van te voren klaarmaken?

Zeker! Dat komt de smaak alleen maar ten goede. Je kunt de stoof voor 2 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de stoof eventueel ook invriezen, dus maak gerust een extra portie.

Welke bijgerechten passen hierbij?

Rijst, naanbrood, een frisse salade of frietjes passen goed bij deze stoof.

kipstoof crispy chili olie met rijst, sperziebonen en seroendeng

Wat is crispy chili olie?

Crispy chili olie is een pittige olie met knapperige stukjes knoflook, ui en chilipeper. Je kunt het kant-en-klaar kopen of zelf maken. In de Aziatische keuken wordt het vaak gebruikt als topping voor noedels, rijstgerechten en stoofschotels. Wij zijn echt inmiddels verslaafd hieraan en er gaan dan ook heel wat potten doorheen bij ons thuis. Ben jij benieuwd wat je allemaal kunt maken met crispy chili olie? Probeer bijvoorbeeld eens onze vegetarische kip kerrie, pittige pindasaus of ons broodje warme beenham.

pittige kipstoof met crispy chili olie, specerijen en tomaat

Zo ziet onze pittige kipstoof eruit, een heerlijke combinatie van kruidige saus en malse kip! Hopelijk gaat deze pittige kipstoof bij jou thuis net zo goed in de smaak vallen als het bij ons thuis heeft gedaan. Eet smakelijk alvast. 😋