Orzo in romige tomatensaus: makkelijk eenpansgerecht

Totale breidingstijd 30 minuten
Orzo in romige tomatensaus recept in pan met basilicum

Deze orzo in romige tomatensaus is een recept wat bij ons thuis écht iedereen lekker vindt. Daar ben ik erg blij mee, want het is supermakkelijk en snel te maken. Alles gaat namelijk in één pan, dus ik heb weinig afwas. 🙌

Deze variant maak ik met verse worst, spinazie en paprika. De orzo kookt direct in een saus van gezeefde tomaten, bouillon en kruidenroomkaas, waardoor het gerecht een heerlijk volle smaak krijgt. Beaudine noemt dit altijd “de Italiaanse risotto zonder gedoe” en daar kan ik mij helemaal in vinden.

Amaranthe met bord romige orzo in tomatensaus

De romige tomatensaus voor de orzo maken

De basis van dit gerecht is een saus van gezeefde tomaten, bouillon en kruidenroomkaas. De orzo laat je garen in de saus, waardoor het alle smaken goed opneemt en dus super romig wordt. Ook zonder kruidenroomkaas, is de orzo overigens erg lekker.

💡 Tip van mij: roer regelmatig door! Orzo heeft de neiging om vast te gaan plakken aan de bodem. Dus net als bij risotto, blijf roeren. Wordt het te droog, voeg dan een klein scheutje heet water toe.

Nog een orzo favoriet bij ons thuis is de orzo met gehaktballetjes. Die is ook ideaal om klaar te maken op drukke (werk)dagen.

Variaties met orzo in romige tomatensaus

Je kunt met dit gerecht alle kanten op, en dat maakt het ook zo leuk om dit gerecht vaak te blijven maken. Door kleine aanpassingen maak je er namelijk iedere keer weer een andere avondmaaltijd van.

  • Gebruik blokjes kip of kipgehakt in plaats van verse worst
  • Gebruik Boursin ipv kruidenroomkaas of voeg kookroom toe voor een minder kruidige variant
  • Voeg champignons of courgette toe voor extra groenten
  • Maak het vegetarisch door de worst weg te laten en te vervangen voor extra groenten of gebruik tempeh of tofu
  • Voor extra pit kan je ook sambal oelek of crispy chili olie toevoegen
  • Bestrooi vlak voor serveren met geraspte kaas, mozzarella of burrata voor extra romigheid.
  • Lekker met grof gehakte basilicum

    😋 Ook erg lekker: onze orzo met gegrilde groenten, dat recept is ook supersnel te maken én helemaal vegetarisch.

Orzo in romige tomatensaus recept

Deze romige orzo maak je in een hapjespan of ruime koekenpan. Je bakt eerst de ui, worst, groenten en specerijen. Daarna gaat de orzo erbij met bouillon en gezeefde tomaten. In 10-15 minuten kookt de orzo gaar en neemt het alle smaken op. Als laatst voeg je de kruidenroomkaas toe. Die smelt dan door de saus en maakt het heerlijk romig.

👇 Bekijk hieronder de stap-voor-stap foto’s en daaronder vind je het volledige recept met alle ingrediënten en stap-voor-stap bereiding.

Verse worst en paprika bakken voor orzo
Spinazie toevoegen aan de pan met paprika en worst
orzo mengen met groenten en worst
Gezeefde tomaten en bouillon toevoegen aan de orzo
Saus inkoken tot dikke structuur
Eenpansgerecht orzo in romige tomatensaus met verse basilicum en kruidenstokbrood op tafel
Twee borden orzo met verse basilicum

Orzo in romige tomatensaus

Beoordeling
Vind jij dit recept lekker?
Orzo in romige tomatensaus recept in pan met basilicum
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 275 gram orzo
  • 1 paprika in blokjes gesneden
  • 400 gram verse spinazie
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 2 stuks verse varkensbraadworst velletje eraf en in stukjes gehakt
  • 75 gram kruidenroomkaas
  • 1 theelepel paprika
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 500 milliliter gezeefde tomaten
  • 350 millliliter heet water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 7 gram verse basilicum grof gehakt
  • snuf peper naar smaak
  • snuf zout naar smaak
  • 3 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een hapjespan. Bak de uien en verse worst voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de paprika, knoflook, paprikapoeder, kerriepoeder, gedroogde oregano en spinazie toe en bak tot alle spinazie geslonken is.
    Tip van mij: ik voeg de spinazie altijd in 3x toe.
  • Voeg de orzo toe samen met het hete water, gezeefde tomaten en verkruimeld bouillonblokje. Roer alles door.
  • Laat de orzo 10-15 minuten zachtjes koken.
    Let op: blijf erbij en roer regelmatig door. Orzo heeft de neiging op te gaan aankoeken, dus loop niet tussendoor weg. Ik roer zeker iedere twee minuten.
  • Wanneer de orzo bijna al het vocht heeft opgenomen en gaar is, voeg dan de kruidenroomkaas toe. Meng door de saus en breng de romige tomatensaus eventueel op smaak met peper en/of zout.
  • Serveer de orzo over 4 borden, bestrooi met de verse basilicum en eet smakelijk.

Tip

👉 Wil je als eerste onze nieuwste recepten en weekmenu ontvangen? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal en krijg alle inspiratie op je telefoon!
👍 Invriezen: je kunt dit gerecht goed invriezen. Laat de orzo eerst afkoelen. Bewaar maximaal 3 maanden in de vriezer. Laat ontdooien in de koelkast en warm rustig op in de pan met een scheutje heet water of room zodat de saus weer romig wordt. 
💡 Lactosevrije tip: gebruik een plantaardige kruidenroomkaas of vervang de kruidenroomkaas voor een scheutje plantaardige kookroom. Zonder kruidenroomkaas is het gerecht ook erg lekker, dus je kan het ook helemaal achterwege laten. 

Voedingswaarde

Serving: 1persoon
calorieën: 620kcal
koolhydraten: 52g
eiwit: 26g
vet: 30g
verzadigd vet: 12g
vezels: 5g
suiker: 6g
Vind je dit recept lekker?

Soms werken we samen met merken, daarom kom je in dit artikel af en toe een merknaam tegen. Ook gebruiken we affiliate linkjes; als je daar op klikt en iets koopt, steun je ons een beetje (kost jou niks extra’s!).

Nieuwsgierig hoe dit precies zit? Lees dan onze disclaimer.

Veelgestelde vragen over de orzo in romige tomatensaus

Gemiddeld moet de orzo 10-15 minuten koken. Hoe lang precies kan verschillen met hoe hoog je vuur staat. Zet het niet te hoog voor dit recept, anders brandt de orzo aan. Roer regelmatig door, net als bij risotto.

Zeker! Gebruik gerust courgette, prei, broccoli of een andere groenten wat jij lekker vindt.

Deze orzo avondmaaltijd is lekker met een frisse salade of stokbrood om de saus op te dippen. Wij eten er ook graag kant-en-klaar warm knoflookstokbrood bij.

Ja, tot twee dagen in de koelkast. Warm rustig op met een scheutje water of kookroom, zodat de saus weer romig wordt. Je kunt het ook invriezen (zie tip in het recept).

Niet echt, maar je kunt zelf uiteraard meer of minder chilivlokken toevoegen naar eigen smaak.

💡 Extra weetje: orzo is geen rijst maar pasta in rijstvorm. Daarom krijg je dat romige effect zoals bij risotto. Ben jij ook zo dol op pasta? Bekijk dan onze overzichtspagina met alle pasta recepten.

Meer lekkere orzo recepten

Orzo is perfect voor doordeweekse dagen als je lekker én snel wil eten. Wij maken dan ook regelmatig bijvoorbeeld de eenpansmaaltijd: orzo met kip en prei klaar. Een grote favoriet van onze dochter Amaranthe is de orzo salade met tonijn en feta en de romige orzo met Boursin en prei staat ook zeer vaak bij ons op het menu.

Orzo eenpansmaaltijd met kip en prei, romige orzo in pan

Orzo eenpansmaaltijd met kip en prei

Romige orzo met kip, prei, champignons en doperwtjes. Een makkelijke eenpansmaaltijd die binnen 30 minunten op tafel staat. Vol van smaak en ideaal voor drukke dagen.
orzo salade met tonijn en feta

Orzo salade met tonijn en feta

Deze orzo salade met tonijn, feta en nog veel meer lekkers is super lekker, super makkelijk te maken én super gezond 🙂 Dus snel maken zou ik zeggen!
Romige orzo met Boursin en prei – eenvoudig recept voor een snelle, romige maaltijd

Romige orzo met Boursin en prei

Een snelle en romige orzo met Boursin en prei. Perfect voor drukke dagen waarop je toch iets warms en smaakvols op tafel wilt zetten.
Orzo in romige tomatensaus op bord met lepel en verse basilicum

Wij eten deze orzo in romige tomatensaus graag als we snel maar toch iets warms willen eten. Hopelijk ga jij er net zo van smullen als wij. Veel kookplezier en eet smakelijk. 😋

Het lekkerste & het beste

pasta met groene asperges, citroen en dille op rond bord

Pasta met groene asperges, citroen en dille – makkelijk en fris recept

Bij ons thuis staat pasta bijna wekelijks op tafel en deze pasta met groene asperges is een recept dat wij

ravioli ovenschotel met spinazie in romige tomatensaus, in witte ovenschaal met gesmolten kaas

Romige ravioli ovenschotel met spinazie

Deze ravioli ovenschotel met spinazie in romige tomatensaus is supermakkelijk, snel en zit bomvol smaak. Ideaal voor drukke dagen waarin

pasta met garnalen recept - in romige tomatensaus geserveerd met kaas en peterselie op rond bord

pasta met garnalen

Deze pasta met garnalen in romige tomatensaus staat binnen 25 minuten op tafel. De garnalen krijgen pit van de cajunkruiden

Volg ons op onze socials!

Wil je geen enkel Familie over de Kook recept missen? Volg ons op Instagram, Facebook, YouTube, Pinterest en TikTok voor de nieuwste recepten, weekmenu’s, kooktips en kookvideo’s.

Heb je iets uit onze keuken gemaakt? Tag @familieoverdekook of gebruik #familieoverdekook. We delen graag jouw creaties met onze volgers!

Geschreven door

Welkom op Familie over de Kook! Ik ben Marie Louise, oprichtster van deze blog. Samen met mijn partner Jan Willem en dochters Beaudine en Amaranthe deel ik hier wat er bij ons thuis op tafel komt. Of je nu kookt voor je gezin, gezellig met z'n tweeën eet of gewoon iets lekkers voor jezelf maakt: hier vind je makkelijke recepten zonder poespas. Van snelle doordeweekse recepten tot baksels waar je blij van wordt. Elk recept is bij ons thuis getest, geproefd én goedgekeurd. Duik de keuken in, probeer iets nieuws en eet smakelijk! 😋