Orzo in romige tomatensaus: makkelijk eenpansgerecht
Deze orzo in romige tomatensaus is een recept wat bij ons thuis écht iedereen lekker vindt. Daar ben ik erg blij mee, want het is supermakkelijk en snel te maken. Alles gaat namelijk in één pan, dus ik heb weinig afwas. 🙌
Deze variant maak ik met verse worst, spinazie en paprika. De orzo kookt direct in een saus van gezeefde tomaten, bouillon en kruidenroomkaas, waardoor het gerecht een heerlijk volle smaak krijgt. Beaudine noemt dit altijd “de Italiaanse risotto zonder gedoe” en daar kan ik mij helemaal in vinden.

De romige tomatensaus voor de orzo maken
De basis van dit gerecht is een saus van gezeefde tomaten, bouillon en kruidenroomkaas. De orzo laat je garen in de saus, waardoor het alle smaken goed opneemt en dus super romig wordt. Ook zonder kruidenroomkaas, is de orzo overigens erg lekker.
💡 Tip van mij: roer regelmatig door! Orzo heeft de neiging om vast te gaan plakken aan de bodem. Dus net als bij risotto, blijf roeren. Wordt het te droog, voeg dan een klein scheutje heet water toe.
Nog een orzo favoriet bij ons thuis is de orzo met gehaktballetjes. Die is ook ideaal om klaar te maken op drukke (werk)dagen.
Variaties met orzo in romige tomatensaus
Je kunt met dit gerecht alle kanten op, en dat maakt het ook zo leuk om dit gerecht vaak te blijven maken. Door kleine aanpassingen maak je er namelijk iedere keer weer een andere avondmaaltijd van.
- Gebruik blokjes kip of kipgehakt in plaats van verse worst
- Gebruik Boursin ipv kruidenroomkaas of voeg kookroom toe voor een minder kruidige variant
- Voeg champignons of courgette toe voor extra groenten
- Maak het vegetarisch door de worst weg te laten en te vervangen voor extra groenten of gebruik tempeh of tofu
- Voor extra pit kan je ook sambal oelek of crispy chili olie toevoegen
- Bestrooi vlak voor serveren met geraspte kaas, mozzarella of burrata voor extra romigheid.
- Lekker met grof gehakte basilicum
😋 Ook erg lekker: onze orzo met gegrilde groenten, dat recept is ook supersnel te maken én helemaal vegetarisch.
Orzo in romige tomatensaus recept
Deze romige orzo maak je in een hapjespan of ruime koekenpan. Je bakt eerst de ui, worst, groenten en specerijen. Daarna gaat de orzo erbij met bouillon en gezeefde tomaten. In 10-15 minuten kookt de orzo gaar en neemt het alle smaken op. Als laatst voeg je de kruidenroomkaas toe. Die smelt dan door de saus en maakt het heerlijk romig.
👇 Bekijk hieronder de stap-voor-stap foto’s en daaronder vind je het volledige recept met alle ingrediënten en stap-voor-stap bereiding.







Orzo in romige tomatensaus

Ingrediënten
- 275 gram orzo
- 1 paprika in blokjes gesneden
- 400 gram verse spinazie
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 2 stuks verse varkensbraadworst velletje eraf en in stukjes gehakt
- 75 gram kruidenroomkaas
- 1 theelepel paprika
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 500 milliliter gezeefde tomaten
- 350 millliliter heet water
- 1 groentebouillonblokje
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 7 gram verse basilicum grof gehakt
- snuf peper naar smaak
- snuf zout naar smaak
- 3 eetlepels olijfolie
Instructies
- Verhit de olijfolie in een hapjespan. Bak de uien en verse worst voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.
- Voeg de paprika, knoflook, paprikapoeder, kerriepoeder, gedroogde oregano en spinazie toe en bak tot alle spinazie geslonken is.Tip van mij: ik voeg de spinazie altijd in 3x toe.
- Voeg de orzo toe samen met het hete water, gezeefde tomaten en verkruimeld bouillonblokje. Roer alles door.
- Laat de orzo 10-15 minuten zachtjes koken. Let op: blijf erbij en roer regelmatig door. Orzo heeft de neiging op te gaan aankoeken, dus loop niet tussendoor weg. Ik roer zeker iedere twee minuten.
- Wanneer de orzo bijna al het vocht heeft opgenomen en gaar is, voeg dan de kruidenroomkaas toe. Meng door de saus en breng de romige tomatensaus eventueel op smaak met peper en/of zout.
- Serveer de orzo over 4 borden, bestrooi met de verse basilicum en eet smakelijk.
Tip
Voedingswaarde
Veelgestelde vragen over de orzo in romige tomatensaus
Gemiddeld moet de orzo 10-15 minuten koken. Hoe lang precies kan verschillen met hoe hoog je vuur staat. Zet het niet te hoog voor dit recept, anders brandt de orzo aan. Roer regelmatig door, net als bij risotto.
Zeker! Gebruik gerust courgette, prei, broccoli of een andere groenten wat jij lekker vindt.
Deze orzo avondmaaltijd is lekker met een frisse salade of stokbrood om de saus op te dippen. Wij eten er ook graag kant-en-klaar warm knoflookstokbrood bij.
Ja, tot twee dagen in de koelkast. Warm rustig op met een scheutje water of kookroom, zodat de saus weer romig wordt. Je kunt het ook invriezen (zie tip in het recept).
Niet echt, maar je kunt zelf uiteraard meer of minder chilivlokken toevoegen naar eigen smaak.
💡 Extra weetje: orzo is geen rijst maar pasta in rijstvorm. Daarom krijg je dat romige effect zoals bij risotto. Ben jij ook zo dol op pasta? Bekijk dan onze overzichtspagina met alle pasta recepten.
Meer lekkere orzo recepten
Orzo is perfect voor doordeweekse dagen als je lekker én snel wil eten. Wij maken dan ook regelmatig bijvoorbeeld de eenpansmaaltijd: orzo met kip en prei klaar. Een grote favoriet van onze dochter Amaranthe is de orzo salade met tonijn en feta en de romige orzo met Boursin en prei staat ook zeer vaak bij ons op het menu.

Orzo eenpansmaaltijd met kip en prei

Orzo salade met tonijn en feta

Romige orzo met Boursin en prei

Wij eten deze orzo in romige tomatensaus graag als we snel maar toch iets warms willen eten. Hopelijk ga jij er net zo van smullen als wij. Veel kookplezier en eet smakelijk. 😋