Basisrecept: zelf lemon curd maken. Zelf lemon curd maken is echt super simpel. Het enige wat je nodig hebt is een beetje liefde en geduld.
Lemon curd
Naast liefde en geduld heb je natuurlijk ook nog ingrediënten nodig. Je hebt maar 4 ingrediënten nodig! Namelijk citroenen, suiker, boter en eieren. Het voordeel van zelf maken is dat het veel minder zoet is en veel meer citroensmaak heeft dan menig kant en klare variant.
Er schuilt wel een heel groot gevaar in het zelf maken van lemon curd. Het is namelijk enorm verslavend net zoals zelfgemaakte karamelsaus. Als ik eenmaal een pot gemaakt heb, dan krijgt deze amper de kans om de koelkast in te gaan.
Eet jij graag gerechten met lemon curd? Probeer dan zeker een keertje de volgende recepten: bladerdeegstengels met lemon curd, croissant rolletjes met lemon curd en frambozen of maak eens een trifle met lemon curd en aardbeien klaar.
recept zelf lemon curd maken
lemon curd
Ingrediënten
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 125 gram roomboter
- 2 eieren geklutst
- 2 citroenen gewassen, liefst biologisch
Instructies
- Rasp de citroenen. Halveer de citroenen en knijp het sap eruit. Zorg er wel voor dat er geen pitjes in het citroensap zitten.
- Zet een pan op het vuur met een laagje water en breng dit aan de kook. Meng de citroenrasp, suiker en roomboter in glazen schaal, die op de pan past. Zet de schaal op de pan en laat het mengsel smelten.
- Als de roomboter helemaal gesmolten is, voeg dan de citroensap en geklutste eieren toe. Roer het mengsel goed door elkaar. Zet het vuur iets lager en verwarm de lemon curd tot hij de gewenste dikte heeft. Vergeet niet regelmatig de curd te roeren. Bij mij duurde het 20 minuten…heb dus geduld!
- Giet de lemon curd in platte schaal of groot bord en dek af met huishoudfolie. Dit zorgt ervoor dat er geen velletjes op de lemon curd komt. Laat de lemon curd nu helemaal afkoelen. Eenmaal afgekoeld kan je de curd in een schone pot doen.
- Bewaar de curd in de koelkast. De lemon curd is ongeveer 2 weken houdbaar….geloof mij…die tijd krijgt hij niet.
Voortaan maak je dit altijd zelf
Zelfgemaakte curd is echt overal lekker bij….en op! Wat dacht je van een klein beetje door de yoghurt. Of op een verse witte boterham, op een scone of o zo lekker….over een bolletje roomijs! Ook lekker is om gewoon de hele lepel af te likken 😁
De dikte kan je helemaal zelf bepalen. Ik vind een stevige substantie erg lekker maar als je hem minder lang laat koken, dan dikt hij ook minder in en blijft het vloeibaarder. Ik hoop dat jij net zo gaat smullen als wij thuis doen van dit recept.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.