zelf karamelsaus maken

KokenKoken
zelf karamelsaus maken
Deel met je vrienden:

Ik wilde heel graag zelf karamelsaus maken voor over mijn brownie maar ik durfde eigenlijk niet zo goed. Huh…je hebt een foodblog en je durft geen karamelsaus te maken? Klopt! Ik hoorde en las van iedereen dat het best moeilijk is en dat het vaak eerst een aantal keer mislukt voordat het wel goed gaat. Een karamelsaus die bitter smaakt, een karamelsaus die helemaal nergens naar smaakt…het kwam allemaal voorbij. Nu ben ik best eigenwijs en ik wilde mij niet laten kennen. Die karamelsaus moest er komen en die wilde ik niet kant en klaar uit de supermarkt kopen. 

recept karamelsaus

karamelsaus

No ratings yet
Afdrukken Pin
Gang: Nagerecht/Toetje, Ontbijt, Snack, Tussendoortje
Voorbereidingstijd: 2 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 22 minuten
Porties: 1 klein weckpotje

Ingrediënten

  • 200 gram suiker
  • 75 milliliter water
  • 125 milliliter slagroom kamertemperatuur
  • 75 gram roomboter kamertemperatuur
  • snufje zeezout

Instructies

  • Doe de suiker met het water in een kookpan met een hoge rand en zet de pan op middelhoog vuur
  • Breng het mengsel langzaam aan de kook tot de suiker een mooie goudkleur begint te krijgen. Blijf tot die tijd van de pan af!
  • Als de suiker een mooie goudkleur heeft, dan ga je met een garde roeren
  • Voeg de slagroom toe. Schrik niet dit gaat flink borrelen en het komt omhoog...blijf echter roeren
  • Roer nog even 1-2 minuten door tot de karamelsaus dikker begint te worden
  • Haal de pan van het vuur en laat de saus 5 minuten iets afkoelen
  • Voeg dan de blokjes roomboter toe met een snufje zout en roer dit door de karamelsaus
  • Schenk je karamelsaus in een klein potje en zet je pan meteen onder met heet water en een druppeltje afwasmiddel

Karamelsaus is lekker over alles

Het was echt een klusje van helemaal niets en de eerste keer ging meteen super goed. Dit is absoluut niet om arrogant te doen maar juist om jou het vertrouwen te geven dat ook jij dit kan maken. Het enige advies wat ik je kan geven is… blijf erbij! Loop niet weg van je pan en houdt het als een havik goed in de gaten. Het enige wat je nodig hebt is een beetje geduld. Bij mij duurde het ongeveer 5 minuten voordat de suiker opgelost was en ongeveer 12 minuten voordat de suiker goudkleurig begon te worden. Als je suiker deze kleur heeft bereikt, dan kan/mag je pas weer in actie komen. Als je zelfgemaakte karamelsaus klaar is dan weet je niet wat je proeft, heerlijk! Het liefste zou je de karamel overal op willen smeren en eerlijk is eerlijk…ik steek regelmatig een lepeltje in de pot.

tips voor zelfgemaakte karamelsaus

Ik zet even een paar belangrijke tips op een rijtje. Als deze tips opvolgt, dan kan het eigenlijk niet mis gaan.

Tip: Blijf bij je pan en loop niet weg.
Tip: Even een tijdindicatie hoelang het bij mij duurde: 5 minuten voordat de suiker opgelost was en het duurde in totaal 15 minuten voordat de suiker goudkleurig werd. Dit is het moment dat je met een garde moet gaan roeren
Tip: Blijf van je pan af tot het moment dat de suiker een mooie goudkleur heeft. Zie vorige tip!
Tip: Schrik niet als je de slagroom toevoegt…dit borrelt enorm en het komt ook omhoog. Blijf roeren met je garde.
Tip: Als je saus klaar is en je hebt de saus overgegoten in een potje, giet dan een beetje afwasmiddel in de pan en schenk hem vol met heet water. Laat dit even staan en je kan je pan daarna super makkelijk schoonmaken. Doe je dit niet…dan moet je gaan bikken en kan je waarschijnlijk je pan weggooien. 

zelfgemaakte karamel…makkelijk en super lekker
af en toe even een lepel karamelsaus…. moet kunnen toch?
ook erg lekker over een stukje brownie