Kip in currysaus met rijst. Deze heerlijke avondmaaltijd is zo ontzettend simpel om te maken. De pan is hier helemaal schoon op gegaan.
Ik was dit keer best trots op de foto’s, dus ik hoop dat je bij het zien van de foto’s al honger begint te krijgen.
Eet jij ook graag gerechten met kip? Probeer dan ook eens de volgende recepten: kip in Koreaanse bbq saus, kip in honing-sojasaus of maak eens de kip ketjap met rijst klaar.
Kip in curry roomsaus
Ik durf wel te zeggen dat wij een nieuwe eetverslaving erbij hebben 🙂 Namelijk deze kip in currysaus. De kip laat je eerst een aantal uur marineren in een marinade van garam masala, paprikapoeder, chili vlokken, geraspte kokos, citroensap, peper en zout.
TIP: laat de kip het liefst een nachtje marineren. Hoe langer de kip kan marineren, hoe meer smaak de kip heeft.
Vervolgens fruit je een uitje, gember en knoflook aan. Daarbij gaat nog een flinke theelepel garam masala en kurkuma, dan bak je dip goudbruin en gaar, voeg je kokosmelk toe en smullen maar! Lust je geen kokosmelk, gebruik dan kookroom.
Zelf gebruik ik heel graag de garam masala specerijen van Euroma by Jonnie Boer. Het lijkt wel of ik heel veel reclame maak voor Euroma maar hun specerijen zijn gewoon écht ontzettend lekker en zitten bomvol smaak. Je hoeft daardoor weinig andere specerijen toe te voegen.
De specerijen zijn wel wat prijziger in aanschaf maar uiteindelijk proef je dit echt terug in je gerechten. En nee, ik word niet betaald door Euroma…ik ben echt oprecht mega fan!
Recept kip in currysaus met rijst
Kip in currysaus met rijst
Ingrediënten
KIP
- 500 gram kipfilet in stukjes gesneden
- 1 flinke theelepel garam masala
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 eetlepels geraspte kokos
- snufje zout
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- 1/2 citroen sap nodig
CURRYSAUS
- 250 mililiter kokosmelk
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 4 centimeter verse gember geraspt
- 1 flinke theelepel garam masala
- 2 theelepels kurkuma
- snufje versgemalen zwarte peper en zout
RIJST
- 275 gram meergranen rijst
- 450 mililiter water
- 1 kipbouillonblokje
EXTRA'S
- 1 paksoi of andere roerbakgroenten naar eigen wens
- geraspte kokos
- handje verse koriander fijngehakt (platte peterselie kan ook)
Instructies
- Meng de kip met alle ingrediënten en zet minimaal een paar uur in de koelkast. Wanneer de kip lang genoeg gemarineerd heeft kan je het gerecht gaan bereiden.
KOOK DE RIJST:
- Verhit een scheutje olie in een middelgrote kookpan, voeg de rijst toe samen met een verkruimeld bouillonblokje en bak kort mee. Voeg het water toe. Breng aan de kook, zet het vuur nu zachter en laat de rijst met de deksel op de pan 8-9 minuten pruttelen tot de gaatje erin vallen. Zet het vuur uit en laat nog 10 minuten met de deksel op de pan staan.
BAK ONDERTUSSEN DE KIP IN CURRYSAUS
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Bak de uien met de knoflook en gember kort aan. Voeg de kip samen met de kurkuma en garam masala toe en bak de kip goudbruin en gaar.
- Voeg de kokosmelk toe en laat eventjes zachtjes pruttelen zodat de saus iets kan indikken.
- Roerbak ondertussen in een andere pan de paksoi. (of andere roerbakgroenten naar eigen wens).
- Serveer de kip met de rijst en de paksoi. Bestrooi eventueel met fijngehakte koriander en geraspte kokos. Eet smakelijk!
- TIP: de geraspte kokos voor de garnering wordt nog lekkerder wanneer je deze eerst eventjes goudbruin bakt in een droge koekenpan. Bak gerust lekker veel want de kokos is ook lekker over je yoghurt/kwark.
- TIP: in plaats van kipfilet is het ook erg lekker om kippendijfilet te gebruiken. Wil je dit gerecht liever vegetarisch maken? Gebruik dan vega kip of jackfruit en vervang het kipbouillonblokje voor een groentebouillonblokje.
kip in currysaus met garam masala
Wij eten de kip in currysaus de ene keer met rijst maar de kip is ook erg lekker met Naan of bij frietjes.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.
Toprecept. Ik heb dit recept vandaag gemaakt en er gekookte sperciebonen met gekookt ei bij geserveerd. Het viel zeer in de smaak, alles was schoon op !
Beste Henny, jeej! Wat een super mooi compliment 🙂 Wat fijn te lezen dat gerecht zo goed in de smaak is gevallen.
Makkelijk om dagje van te voren voor te bereiden en dan een dagje later heerlijk eten.
En dan is de smaak ook vaak nóg lekkerder 🙂