Kaasstengels maken

Kaasstengels maken

Kaasstengels maken. Super simpel en mega lekker. Je hebt maar twee ingrediënten nodig, namelijk kaas en bladerdeeg. Ik laat je stap voor stap zien hoe je ze moet maken.

kaasstengels

Welke kaas gebruiken

Zelf vinden wij het lekker om oude kaas te gebruiken maar je kunt ook een andere kaassoort naar eigen wens gebruiken. Het voordeel van oude kaas is dat je echt een heerlijke intense kaassmaak krijgt. Ik gebruik voor deze kaasstengels Beemster oude kaas. Deze kaas is super intens van smaak zonder overheersend te zijn en de kaas smelt goed. (en nee…niet gesponsord gewoon fan)

Ben jij ook zo gek op bladerdeeghapjes? Probeer dan ook eens de volgende recepten: bladerdeeghapjes met pesto en ham, bladerdeeghapjes met Boursin en salami of maak eens de bladerdeeghapjes met mozzarella en feta.

Andere kaasopties

Wij houden van variëren en experimenteren dus ga vooral thuis zelf aan de slag met andere soorten kaas. Ook lekker is om bijvoorbeeld een mix te gebruiken van oude kaas en jonge kaas. Wil je meer een Italiaanse variant gebruik dan Grana Padano met geraspte mozzarella. Wil je meer een Tex Mex variant, gebruik dan een 1,5 zakje Tex Mex kaas…dit is een mix van geraspte mozzarella en geraspte cheddar.

Recept kaasstengels maken

kaasstengels

Kaasstengels

Zelf kaastengels maken is echt super simpel en waanzinnig lekker. Dus duik de keuken in en ga lekker aan de slag.
No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Lunch, Snack
Keuken: Nederlands
Trefwoord: bladerdeeg, kaasstengels, oude kaas
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 8 stuks

Equipment

  • 2 bakplaten

Ingrediënten

  • 2 rollen kant en klaar bladerdeeg
  • 400 gram oude kaas grof geraspt
  • beetje melk of geklutst ei

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. 
  • Rol 1 vel bladerdeeg uit op het bijgeleverde bakpapier. Bestrooi met de geraspte kaas. 
  • Rol dan de andere rol bladerdeeg uit en leg deze op de geraspte kaas. Druk de bladerdeeg goed aan en met name de randen.
  • Snijd het deeg vervolgens in 8 stukken.
  • Draai de strookjes bij de uiteindes in tegengestelde richting van elkaar, dan krijg je namelijk een mooie twistervorm. Het is niet erg als er iets kaas uitvalt, dat kan je daarna er gewoon overheen strooien.
  • Leg de stengels/twisters op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Smeer alle twisters in met een beetje melk of geklutste ei zodat de kaasstengels een mooie goudbruine kleur krijgen.
  • Bak de kaasstengels in 20 minuten goudbruin. Laat de kaasstengels op een rooster iets afkoelen. Wanneer de kaasstengels net uit oven komen, snijd met een mes de uitgelopen kaas doormidden en druk naar de zijkanten van de kaasstengel. (deze stap hoeft niet maar is wel lekker)
    Eet smakelijk alvast 🙂
  • TIP: ook erg lekker is om over de geraspte kaas nog specerijen te bestrooien zoals Italiaanse kruiden, kerriepoeder, paprikapoeder of een combinatie van specerijen. 
    TIP: ook erg lekker is om de kaasstengels voor bakken nog te bestrooien met maanzaad en/of nigellazaad.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Kleinere kaasstengels maken

Met dit recept maak je 8 lange kaasstengels zoals uit de supermarkt. Wil je lievere kleinere kaasstengels maken? Gebruik dan 1 rol bladerdeeg en 200 gram geraspte oude kaas. Leg de korte kant van de rol bladerdeeg voor je, verdeel over de helft van de bladerdeeg de geraspte kaas, vouw de andere kant eroverheen, druk goed aan en snijd vervolgens in 8 stukken. Draai de stukken in tegengestelde richting zodat je een twistervorm krijgt en bak in 15-20 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Zelfgemaakte kaasstengels

kaasstengels