bladerdeeg kaasstengels met oude kaas en feta: simpel en zó lekker

bladerdeeg kaasstengels met oude kaas en feta: simpel en zó lekker
Direct naar recept
Bijgerecht, Borrelhapje, Lunch, Snack
Nederlands
Deze tijd ben jij bezig: 10 minuten
Totale bak/stoof tijd: 30 minuten

Bladerdeeg kaasstengels met oude kaas en feta maken we hier thuis bijna elke week. Ze zijn knapperig, kazig en zó makkelijk dat je ze binnen 25 minuten op tafel hebt staan. Ideaal als borrelhapje, bij een kom soep of gewoon als je trek hebt in een hartig tussendoortje. Wees gewaarschuwd: eenmaal gemaakt en je bent verkocht. 😋

bladerdeeg kaasstengels met oude kaas en feta recept

Bladerdeeg kaasstengels met oude kaas en feta recept

Ben je net als wij gek op kaasstengels? Dan moet je deze zeker proberen. De combinatie van oude kaas en feta zorgt voor die lekkere, uitgesproken kaassmaak. Perfect voor wie net even iets anders wil dan de standaard kaasstengel.

bladerdeeg kaasstengels met feta en oude kaas

Bladerdeeg kaasstengels met oude kaas en feta

Deze heerlijke kaasstengels maak je heel simpel met een rol bladerdeeg, oude kaas, feta en Nigella zaad. Heerlijk als snack of bij een kom soep.
Vind jij dit recept lekker?
Deel via WhatsApp
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
8 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten)

  • 1 rol bladerdeeg
  • 100 gram oude kaas geraspt
  • 100 gram feta verkruimeld
  • nigellazaad
  • beetje melk of geklutst ei

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. 
  • Rol het bladerdeeg uit op het bijgeleverde bakpapier. Leg het bladerdeeg met de korte kant recht voor je. Verdeel over de helft van het bladerdeeg de oude kaas en feta.
  • Vouw het deeg via de korte kant over elkaar heen. Druk vervolgens het deeg goed maar voorzichtig aan. Snijd het deeg vervolgens in stukjes van ongeveer 2 cm breed. (ik haalde er 8 reepjes uit) Druk de stukjes een klein beetje aan.
  • Draai de strookjes bij de uiteindes in tegengestelde richting van elkaar. (dan krijg je namelijk een mooie twistervorm)
  • Leg de stengels/twisters op de met bakpapier beklede bakplaat
  • Smeer alle twisters in met een beetje melk of geklutste ei en bestrooi met Nigellazaad.
  • Bak de kaasstengels in 15-20 minuten goudbruin. Laat iets afkoelen en eet smakelijk!
  • Tip van Marie Louise: wil je grote kaasstengels maken? Gebruik dan twee rollen bladerdeeg en een dubbele hoeveelheid kaas. Beleg 1 rol met de oude kaas en feta, leg de andere rol eroverheen, druk aan en snijd dan in repen.
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Lunch, Snack
Keuken: Nederlands
bladerdeeg, bladerdeeghapjes, feta, kaasstengel, kaasstengels, oude kaas
bladerdeeg kaasstengels met oude kaas en feta: simpel en zó lekker
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Veelgestelde vragen over bladerdeeg kaasstengels maken

Hoe maak je bladerdeeg kaasstengels krokant?

Gebruik gekoeld bladerdeeg en bak op 200 graden. Laat de kaasstengels uit de oven iets afkoelen op een rekje zodat ze knapperig blijven.

Welke kaas is het lekkerst voor kaasstengels?

Voor dit recept gebruik ik oude kaas en feta. Je wilt natuurlijk een échte kaassmaak. Extra belegen of belegen kaas kan ook. Ik zou alleen geen jonge kaas gebruiken, daar zit net te weinig smaak aan.

Kun je kaasstengels voorbereiden?

Zeker! Je kunt ze prima van te voren maken en voor serveren eventueel kort opwarmen in de oven. Zet dan de oven op 160 graden en bak voor 3-5 minuten.

Meer bladerdeeghapjes om te proberen

Ben je net als wij gek op hartige bladerdeeghapjes? Probeer dan ook zeker een keertje onze bladerdeeghapjes met pesto en ham of maak één van onze favorieten zoals de bladerdeeghapjes met salami en Boursin of de bekende pizza rolletjes met bladerdeeg. Zo zet je binnen een handomdraai altijd iets lekkers op tafel.

Waarom zelf bladerdeeg kaasstengels met oude kaas en feta maken?

Iedereen kent wel die kant-en-klare kaasstengels uit de supermarkt. Lekker hoor, maar eerlijk is eerlijk: zelf maken is leuker én veel lekkerder. In dit recept combineer ik oude kaas en feta. Die combinatie geeft namelijk extra veel smaak!

Je kunt natuurlijk volop variëren met de kazen die je gebruikt. Extra belegen werkt ook heel goed, net als een beetje Parmezaanse kaas of geraspte geitenkaas. Zin om het smeuïger te maken? Smeer dan eerst een dun laagje kruidenroomkaas of Boursin op het bladerdeeg voor je de geraspte kaas eroverheen strooit.

Toppingtip: Nigellazaad (of iets anders)

Ik bestrooi de kaasstengels graag met Nigellazaad (ook wel zwarte komijn). Het heeft een licht zoet-peperige smaak en geeft de stengels net wat extra’s. Heb je dat niet in huis? Geen probleem: zwarte of witte sesamzaadjes, maanzaad of zelfs wat grof zeezout zijn ook lekker.

Makkelijk recept om thuis zelf aan de slag te gaan

Deze bladerdeeg kaasstengels met oude kaas en feta zijn perfect als je weinig tijd hebt maar toch iets lekkers op tafel wilt zetten. Je maakt ze van diepvries- of koelvers bladerdeeg en binnen een kwartiertje ruikt je keuken al heerlijk. Laat ze na het bakken even afkoelen op een rekje en serveer ze warm of op kamertemperatuur.

kaasstengels maken bladerdeeg met oude kaas en feta

Bij ons thuis zijn deze kaasstengels altijd zo op! Hopelijk bij thuis ook. Heb je ze gemaakt? Laat het ons weten via onze social media kanalen. Eet smakelijk. 😋