Hutspot met kaas gehaktballen. Eén van onze favoriete stamppotten in de winter is hutspot. Combineer je hutspot eens met een spannende kaas gehaktbal in ketjap jus. Dat is toch zo smullen geblazen!
Ik krijg overigens regelmatig kritiek dat mijn recepten zo calorierijk zijn. Dat klopt! Ik let namelijk niet echt op calorieën. Als ik weet dat ik ’s avonds een maaltijd ga eten die niet bepaald “mager” te noemen is, dan let ik gedurende de dag gewoon een beetje op. Dus in plaats van een hele reep chocolade in de middag neem ik maar een stukje. Grapje natuurlijk….ik eet echt geen hele reep chocolade in één keer. Ik wil alleen aangeven dat daar dus ook precies de oplossing zit. Als je gewoon een beetje “normaal” eet, dan kan je echt wel volvette producten gebruiken. Zonder dat je meteen kilo’s aankomt.
Recept aanpassen naar eigen wens
Gelukkig kan je de recepten zelf heel simpel aanpassen. Door deze stamppot gaat bijvoorbeeld een flinke klont roomboter, volle melk en ook een beetje geraspte kaas. Wil je de hoeveelheid calorieën naar beneden stellen? Gebruik dan een 20+ of 30+ kaas, laat de roomboter achterwege en gebruik een magere melk. In de gehaktballen zou ik persoonlijk overigens geen magere kaas gebruiken. Deze smelt namelijk niet zo goed en het geeft echt minder smaak.
recept hutspot met kaas gehaktballen

Hutspot met kaas gehaktballen
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 1,5 kilo kruimige aardappelen geschild en in stukken gesneden
- 1 zak hutspot zak van 500 gram
- 75 milliliter melk optioneel
- 25 gram roomboter
- 75 gram extra belegen kaas geraspt
- snuf gemalen zwarte peper en zout
- snuf nootmuskaat
KAAS GEHAKTBALLEN
- 500 gram half om half gehakt
- 2 theelepels grove mosterd
- 2 theelepels sambal badjak
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel uienpoeder
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels chilisaus
- 1 eetlepel ketchup
- 1 ei
- handje paneermeel
- 75 gram belegen kaas in kleine blokjes gesneden
- bloem
- 50 gram roomboter
- 1 runderbouillonblokje
Zo maak je het (bereidingswijze)
Begin met het maken van de gehaktballen
- Begin met het maken van de kaas gehaktballen: meng hiervoor het gehakt met 2 tl grove mosterd, 2 tl sambal badjak, 2 tl paprikapoeder, 1 tl kerriepoeder, 1/2 tl uienpoeder, 1/2 tl knoflookpoeder, peper, zout, 1 el ketjap manis, 1 ei, hand paneermeel en de blokjes kaas. Vorm hier 4 gehaktballen van. Rol de gehaktballen door de bloem. (dit zorgt voor een knapperig korstje)
- Verhit 50 gram roomboter in een stoofpan. Bak de gehaktballen rondom goudbruin aan. Verkruimel het bouillonblokje erbij, giet lauwwarm water erbij tot de gehaktballen tot iets minder dan de helft onder staan. Leg de deksel voor de helft op de pan en laat de gehaktballen minimaal 30 minuten pruttelen. (draai ze af en toe om) Haal de gehaktballen uit de pan. Zet het vuur hoger en voeg 1 el ketjap manis, 2 el chilisaus en 1 el ketchup toe. Roer dit goed door en laat een paar minuten doorkoken. Leg de gehaktballen terug in de pan en draai ze even rondom door de jus.
Hutspot maken terwijl de gehaktballen pruttelen.
- Doe de aardappelen in een grote pan samen met de hutspot en voeg koud water toe tot alles net onder staan. Breng aan de kook en kook tot de aardappelen gaar zijn. Afhankelijk van hoe groot je de aardappelen hebt gesneden duurt dit 15-25 minuten. Giet de aardappelen met hutspot af en stamp met de melk en de roomboter tot een smeuïge puree. Roer de geraspte kaas erdoor. Breng op smaak met een flinke snuf zout, peper en nootmuskaat.
- Serveer de hutspot met de kaas gehaktballen in kruidige jus. Eet smakelijk!
Nu weet ik dat er mensen zijn die zelf hun uien en wortelen snijden maar ik koop gewoon een zak kant en klare hutspot. Zo heel veel duurder is het niet eens en het scheelt echt enorm veel tijd. Ook lekker om te maken is een hutspot ovenschotel met rookworst. Je kan echt zoveel kanten op met hutspot. Het eten daarvan hoeft nooit saai te zijn.
winterse stamppot


Deze gehaktballen gevuld met blokjes kaas in een kruidige jus zijn natuurlijk niet alleen lekker bij hutspot. Je kan ze bij iedere andere stamppot eten. In het weekend ook erg lekker met zelfgemaakte patat en zelfgemaakte mayonaise.
Wij zouden het ontzettend leuk vinden als je ons zou willen volgen op social media. Mocht je een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook heel erg leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door #familieoverdekook te gebruiken. Heb je het recept gemaakt of wil je iets weten dan kan je ook een reactie/vraag achterlaten in de reacties. Veel kookplezier!