1,5kilokruimige aardappelengeschild en in stukken gesneden
1zakhutspotzak van 500 gram
75millilitermelkoptioneel
25gramroomboter
75gramextra belegen kaasgeraspt
snufgemalen zwarte peper en zout
snufnootmuskaat
KAAS GEHAKTBALLEN
500gramhalf om half gehakt
2theelepelsgrove mosterd
2theelepelssambal badjak
2theelepelspaprikapoeder
1theelepelkerriepoeder
1/2theelepeluienpoeder
1/2theelepelknoflookpoeder
2eetlepelsketjap manis
2eetlepelschilisaus
1eetlepelketchup
1ei
handjepaneermeel
75grambelegen kaasin kleine blokjes gesneden
bloem
50gramroomboter
1runderbouillonblokje
Zo maak je het (bereidingswijze)
Begin met het maken van de gehaktballen
Begin met het maken van de kaas gehaktballen: meng hiervoor het gehakt met 2 tl grove mosterd, 2 tl sambal badjak, 2 tl paprikapoeder, 1 tl kerriepoeder, 1/2 tl uienpoeder, 1/2 tl knoflookpoeder, peper, zout, 1 el ketjap manis, 1 ei, hand paneermeel en de blokjes kaas. Vorm hier 4 gehaktballen van. Rol de gehaktballen door de bloem. (dit zorgt voor een knapperig korstje)
Verhit 50 gram roomboter in een stoofpan. Bak de gehaktballen rondom goudbruin aan. Verkruimel het bouillonblokje erbij, giet lauwwarm water erbij tot de gehaktballen tot iets minder dan de helft onder staan. Leg de deksel voor de helft op de pan en laat de gehaktballen minimaal 30 minuten pruttelen. (draai ze af en toe om) Haal de gehaktballen uit de pan. Zet het vuur hoger en voeg 1 el ketjap manis, 2 el chilisaus en 1 el ketchup toe. Roer dit goed door en laat een paar minuten doorkoken. Leg de gehaktballen terug in de pan en draai ze even rondom door de jus.
Hutspot maken terwijl de gehaktballen pruttelen.
Doe de aardappelen in een grote pan samen met de hutspot en voeg koud water toe tot alles net onder staan. Breng aan de kook en kook tot de aardappelen gaar zijn. Afhankelijk van hoe groot je de aardappelen hebt gesneden duurt dit 15-25 minuten. Giet de aardappelen met hutspot af en stamp met de melk en de roomboter tot een smeuïge puree. Roer de geraspte kaas erdoor. Breng op smaak met een flinke snuf zout, peper en nootmuskaat.
Serveer de hutspot met de kaas gehaktballen in kruidige jus. Eet smakelijk!