hutspot met kaas gehaktballen

hutspot met kaas gehaktballen

Hutspot met kaas gehaktballen. Eén van onze favoriete stamppotten in de winter is hutspot. Combineer je hutspot eens met een spannende kaas gehaktbal in ketjap jus. Dat is toch zo smullen geblazen! Ik krijg overigens regelmatig kritiek dat mijn recepten zo calorierijk zijn. Dat klopt! Ik let namelijk niet echt op calorieën. Als ik weet dat ik ‘s avonds een maaltijd ga eten die niet bepaald “mager” te noemen is, dan let ik gedurende de dag gewoon een beetje op. Dus in plaats van een hele reep chocolade in de middag neem ik maar een stukje. Grapje natuurlijk….ik eet echt geen hele reep chocolade in één keer. Ik wil alleen aangeven dat daar dus ook precies de oplossing zit. Als je gewoon een beetje “normaal” eet, dan kan je echt wel volvette producten gebruiken. Zonder dat je meteen kilo’s aankomt.

Gelukkig kan je de recepten zelf heel simpel aanpassen. Door deze stamppot gaat bijvoorbeeld een flinke klont roomboter, volle melk en ook een beetje geraspte kaas. Wil je de hoeveelheid calorieën naar beneden stellen? Gebruik dan een 20+ of 30+ kaas, laat de roomboter achterwege en gebruik een magere melk. In de gehaktballen zou ik persoonlijk overigens geen magere kaas gebruiken. Deze smelt namelijk niet zo goed en het geeft echt minder smaak.

recept hutspot met kaas gehaktballen

hutspot met kaas gehaktballen

4.80 van 5 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten

Ingrediënten

  • 1,5 kilo kruimige aardappelen geschild en in stukken gesneden
  • 1 zak hutspot zak van 500 gram
  • 100 milliliter melk
  • klont roomboter
  • 50 gram extra belegen kaas geraspt
  • snuf gemalen zwarte peper en zout
  • snuf nootmuskaat

KAAS GEHAKTBALLEN

  • 500 gram half om half gehakt
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels chilisaus
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 ei
  • handje paneermeel
  • 75 gram belegen kaas in kleine blokjes gesneden
  • bloem
  • 50 gram roomboter
  • 1 runderbouillonblokje

Instructies

  • Begin met het maken van de kaas gehaktballen: meng hiervoor het gehakt met 2 tl grove mosterd, 2 tl sambal badjak, 2 tl paprikapoeder, 1 tl kerriepoeder, 1/2 tl uienpoeder, 1/2 tl knoflookpoeder, peper, zout, 1 el ketjap manis, 1 ei, hand paneermeel en de blokjes kaas. Vorm hier 4 gehaktballen van. Rol de gehaktballen door de bloem. (dit zorgt voor een knapperig korstje) Verhit 50 gram roomboter in een stoofpan. Bak de gehaktballen rondom goudbruin aan. Verkruimel het bouillonblokje erbij, giet lauwwarm water erbij tot de gehaktballen tot iets minder dan de helft onder staan. Leg de deksel voor de helft op de pan en laat de gehaktballen minimaal 30 minuten pruttelen. (draai ze af en toe om) Haal de gehaktballen uit de pan. Zet het vuur hoger en voeg 1 el ketjap manis, 2 el chilisaus en 1 el ketchup toe. Roer dit goed door en laat een paar minuten doorkoken. Leg de gehaktballen terug in de pan en draai ze even rondom door de jus.
  • Voor het maken van de hutspot: kook de aardappelen gaar samen met de hutspot (gewoon allemaal in 1 pan). Giet alles af en stamp de aardappelen met de melk en de roomboter tot een smeuïge puree. Roer de geraspte kaas erdoor. Breng op smaak met een flinke snuf zout, peper en nootmuskaat. Serveer de hutspot met de kaas gehaktballen in kruidige jus.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Nu weet ik dat er mensen zijn die zelf hun uien en wortelen snijden maar ik koop gewoon een zak kant en klare hutspot. Zo heel veel duurder is het niet eens en het scheelt echt enorm veel tijd. Ook lekker om te maken is een hutspot ovenschotel met rookworst. Je kan echt zoveel kanten op met hutspot. Het eten daarvan hoeft nooit saai te zijn.

winterse stamppot

hutspot met kaas gehaktballen in een ketjap jus

Een Oer Hollandse maaltijd maar dan wel met een Aziatische twist door de gehaktballen.

kaas gehaktballen in ketjap jus met hutspot

Deze gehaktballen gevuld met blokjes kaas in een kruidige jus zijn natuurlijk niet alleen lekker bij hutspot. Je kan ze bij iedere andere stamppot eten. In het weekend ook erg lekker met zelfgemaakte patat en zelfgemaakte mayonaise.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.