Hele kalkoen uit de oven. Om de kalkoen extra op smaak te brengen smeer ik de kalkoen in met een citrus-kruidenroomboter.
Een hele kalkoen in de oven bereiden is echt ontzettend simpel. Jij hoeft bijna niets zelf te doen behalve de kalkoen eventjes liefdevol in te smeren met een zelfgemaakte (citrus) kruidenboter. O ja en eventjes af en toe de kalkoen insmeren met het bakvocht. Easy peasy toch 🙂
Gevulde kalkoen van Grutto
Wij zijn echt enorm verwend met een hele gevulde kalkoen van Grutto. Eigenlijk zou ik het recept van de kalkoen tijdens Kerst met je gedeeld hebben.
Helaas vanwege privéomstandigheden is dit niet gelukt. Zo met Pasen in de aantocht leek het mij een mooie gelegenheid om het recept met je te delen. Want hoe feestelijk staat een hele gevulde kalkoen tijdens je Paasdiner 🙂
De kalkoen hoef je zelf niet meer te vullen want dit is al voor je gedaan met kalkoengehakt, gedroogd fruit zoals pruimen, abrikozen, peren, appel, knoflook, sjalotten, bladpeterselie, kerrie, peper en zout.
Citrus kruidenboter
Om de kalkoen extra smaak te geven smeer ik de kalkoen in met een zelfgemaakte citrus-kruidenboter. Hiervoor meng je roomboter met de rasp van een 1/2 sinaasappel, rasp van een citroen, knoflook, gedroogde oregano, gedroogde tijm, chilivlokken, peper en zout.
TIP: de kruidenboter is ook ontzettend lekker op een stokbroodje/toastje.
Recept bereiding hele kalkoen uit de oven
Hele kalkoen uit de oven
Ingrediënten
- 1 hele kalkoen ongeveer 4250 gram
- 1 sinaasappel in partjes gesneden
- 1 citroen in partjes gesneden
- 1 rode ui in partjes gesneden
- 20 gram verse Italiaanse kruidenmix
CITRUS-KRUIDENROOMBOTER
- 150 gram roomboter
- 1/2 sinaasappel rasp nodig
- 1 citroen rasp nodig
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- snufje chilivlokken
Instructies
- Zet het ovenrooster klaar op het aanrecht en verwarm de oven voor op 200 graden.
- Meng alle ingrediënten voor de citrus-kruidenboter.
- Leg de kalkoen op de ovenrooster. Smeer de kalkoen in met de citrus-kruidenboter.
- Leg in een braadslede de citroen, sinaasappel, rode ui en verse Italiaans kruidenmix. Zet de braadslede in de oven onder het rooster waar de kalkoen opgelegd gaat worden. (zo vang je het braadvocht op om de kalkoen mee te bedruipen)
- Schuif de kalkoen boven de bakplaat in de oven en bak voor 20 minuten op 200 graden. Verlaag na 20 minuten de temperatuur naar 120 graden. (je kan dit versnellen door de ovendeur even op een kier te zetten)
- Bak de kalkoen voor nog eens ongeveer 2 uur. Check de kerntemperatuur na 1 uur en 2 uur. Bestrijk de kalkoen gedurende het hele gaar proces regelmatig met het vet en de vleessappen, die je in de slee of op de bakplaat opvangt.
- Check na 2,5 uur de kerntemperatuur. Is de kalkoen 75 graden dan is de kalkoen helemaal gaar. TIP: prik eventueel met een sateprikker in de zij en de poot van kalkoen. Komt er helder vocht uit de kalkoen dan weet je zeker dat hij gaar is.TIP: is je kalkoen nog niet helemaal op temperatuur? Bedek de kalkoen dan met aluminiumfolie (tegen uitdroging). Check iedere 5 minuten de temperatuur, tot de kerntemperatuur 75 graden is.
- Is je kalkoen gaar? Haal de kalkoen uit de oven en bedek losjes met aluminiumfolie. Laat de kalkoen ongeveer 15 minuten rusten voordat je gaat smullen 🙂 Eet smakelijk!
Nederlands vlees
Wij hebben de kalkoen opgestuurd gekregen om te mogen proeven. Naast hele kalkoenen verkoopt Grutto ook nog diverse soorten rundvlees, kip, varkensvlees, wild of zalm.
Het vlees is allemaal afkomstig van Nederlandse dieren en het vlees wat jij besteld is ook allemaal traceerbaar. Je kunt ook kiezen voor biologisch vlees. Tevens kun je diverse soorten vlees zelf bestellen maar je kunt ook kant en klare vleespakketen kopen.
Ik was zelf nog niet bekend met Grutto maar ik ga zeker nog meer vlees proberen. Het concept spreekt ons namelijk erg aan.
Hele gevulde kalkoen uit de oven
Ik ben benieuwd of jij weleens al een hele kalkoen uit de oven bereid hebt. Wij hebben meerdere dagen van de kalkoen gegeten. De eerste dag met frietjes, zelfgemaakte limoen-mayonaise en een salade. (lekker en simpel) Het vlees wat over was heb ik de volgende dag gebruikt om een stokbroodje mee te vullen.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.