Paaskip: pittige hele kip uit de oven

Paaskip: pittige hele kip uit de oven

Wij vieren dit jaar Pasen met een Paaskip. Ik maak dit jaar met Pasen een hele kip uit de oven die ik ingesmeerd heb met een pittige boemboe. Zoals je misschien wel gemerkt heb zijn wij absoluut geen winteraanbidders….lees: “wij haten de winter.” De lente en zomer worden hier dus groots gevierd en Pasen staat voor ons voor het begin van de lente. Wij vinden het heerlijk om met de kinderen aan een mooi en vrolijk gedekte tafel te zitten met Pasen. Dit begint al ‘s morgens met een uitgebreid ontbijt, daarna volgt uiteraard een heerlijke lunch en eerlijk is eerlijk voor ons is de avondmaaltijd en het toetje het belangrijkst. Dit moet zoals altijd bij ons zowel makkelijk als lekker zijn. Het maken van deze kip kan echt iedereen en de oven doet al het werk voor je. Ideaal dus ook als je eters krijgt, dan kan je gezellig met zijn allen aan tafel borrelen.

De Paaskip van Familie over de Kook

Wij hebben voor ons recept een echte Paaskip gebruikt. Zoals je misschien op de blog al gemerkt heb eten wij graag vlees en daarbij staat kip toch echt wel op nummer 1. Nu kiezen wij al geruime tijd bewust voor “goed” vlees , dus toen wij werden uitgenodigd voor project Paaskip was onze nieuwsgierigheid gewekt. De Paaskip bestaat namelijk echt! De paaskip is een kip van het (bijzondere) ras Redbro. De Ierse Redbro is een slow grown kip, die wat trager groeit dan de “normale” rassen en normaal gesproken ook niet in Nederland voorkomt maar speciaal voor dit project naar Nederland is gehaald. De tragere groei is beter voor de kip en daardoor natuurlijk ook beter voor de smaak. Het leuke van dit project is ook dat je de kippen echt kan zien opgroeien op de website www.paaskip.com. Wij mochten deze kip testen maar ook jij kan deze kip met Pasen eten. Wil jij je eigen Paaskip? Deze kan je via de site bestellen en kost € 14,95. De kip wordt gratis net voor Pasen bij je thuis afgeleverd. Nu is kip van zichzelf natuurlijk al lekker maar ik heb hem nog veel lekkerder gemaakt met mijn zelfgemaakte pittige boemboe.

Recept pittige hele kip uit de oven

Recept Afdrukken
pittige hele kip uit de oven
Maaltijd avondeten
Prep Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 60-70 minuten
Porties
hele kip
Ingrediënten
Maaltijd avondeten
Prep Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 60-70 minuten
Porties
hele kip
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Meng in een keukenmachine de rode pepers, knoflook, korianderzaad, uienpoeder, paprikapoeder, zout, peper, zonnebloemolie, tijm, mosterd, bruine suiker en honing tot een smeuïge substantie (boemboe)
  2. Smeer de boemboe over de kip en vergeet vooral niet om ook onder het vel de kip in te smeren met de boemboe. Zet de kip op een rooster met daaronder een bakplaat. (dit voor eventueel vocht) Bak de kip 50-60 minuten op 170 graden. Zet de oven dan nog even op grill stand voor een knapperig korstje. De kip moet een kerntemperatuur hebben van 75 graden. Laat de kip het liefst eventjes 10 minuten onder aluminiumfolie rusten alvorens je hem gaat aansnijden.
Deel dit Recept

 

Pittige hele kip uit de oven

Zelf een hele kip uit de oven maken is echt super makkelijk. De oven doet namelijk al het werk voor je! Oké, je moet natuurlijk wel de kip even lekker kruiden maar dat is zo gepiept. Deze kip liet geen vocht los en bedruipen was dus zeker niet nodig. Vaak wordt gezegd dat je een kip om het kwartier moet bedruipen maar dan heb je nog een hoop werk eraan. Lekker in de oven, tijd in de gaten houden en je hebt een super malse kip met een krokante korst. Die zijn toch wel echt het lekkerst hahaha.
Wij aten de pittige kip met zelfgemaakte friet en een frisse salade. De salade paste er perfect bij en was ook super simpel. Wat heb je nodig: zak gemengde sla, 3 tomaten in stukjes gesneden, 1/2 komkommer in blokjes gesneden, 75 gram fetakaas, olijfolie extra vierge, peper, zout en chilivlokken. Meng de sla met de fetakaas, tomaten en komkommer. Besprenkel met een behoorlijke hoeveelheid olie, verkruimel er de fetakaas overheen en breng op smaak met peper, zout en chilivlokken.
Hahahaha super leuk zo’n opdracht 🙂 De kids vonden het fantastisch om alvast aan zo’n mooie gedekte paastafel te eten. Als toetje had ik ze extra verrast met de paas tiramisu. Wat een feest zo net terug van vakantie!