Trefwoord: hele kalkoen, hele kalkoen uit de oven, kalkoen, oven
Voorbereidingstijd: 10 minutenminuten
Bereidingstijd: 3 uuruur
Totale tijd: 3 uuruur10 minutenminuten
Servings: 8personen
Scherm blijft aan zolang je kookt.
Wat heb je nodig (ingrediënten)
1helekalkoenongeveer 4250 gram
1sinaasappelin partjes gesneden
1citroenin partjes gesneden
1rode uiin partjes gesneden
20gramverse Italiaanse kruidenmix
CITRUS-KRUIDENROOMBOTER
150gramroomboter
1/2sinaasappelrasp nodig
1citroenrasp nodig
1eetlepelgedroogde oregano
1eetlepelgedroogde tijm
flinkesnufversgemalen zwarte peper en zout
snufje chilivlokken
Zo maak je het (bereidingswijze)
Zet het ovenrooster klaar op het aanrecht en verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng alle ingrediënten voor de citrus-kruidenboter.
Leg de kalkoen op de ovenrooster. Smeer de kalkoen in met de citrus-kruidenboter.
Leg in een braadslede de citroen, sinaasappel, rode ui en verse Italiaans kruidenmix. Zet de braadslede in de oven onder het rooster waar de kalkoen opgelegd gaat worden. (zo vang je het braadvocht op om de kalkoen mee te bedruipen)
Schuif de kalkoen boven de bakplaat in de oven en bak voor 20 minuten op 200 graden. Verlaag na 20 minuten de temperatuur naar 120 graden. (je kan dit versnellen door de ovendeur even op een kier te zetten)
Bak de kalkoen voor nog eens ongeveer 2 uur. Check de kerntemperatuur na 1 uur en 2 uur. Bestrijk de kalkoen gedurende het hele gaar proces regelmatig met het vet en de vleessappen, die je in de slee of op de bakplaat opvangt.
Check na 2,5 uur de kerntemperatuur. Is de kalkoen 75 graden dan is de kalkoen helemaal gaar. TIP: prik eventueel met een sateprikker in de zij en de poot van kalkoen. Komt er helder vocht uit de kalkoen dan weet je zeker dat hij gaar is.TIP: is je kalkoen nog niet helemaal op temperatuur? Bedek de kalkoen dan met aluminiumfolie (tegen uitdroging). Check iedere 5 minuten de temperatuur, tot de kerntemperatuur 75 graden is.
Is je kalkoen gaar? Haal de kalkoen uit de oven en bedek losjes met aluminiumfolie. Laat de kalkoen ongeveer 15 minuten rusten voordat je gaat smullen :-) Eet smakelijk!