Een grote favoriet hier thuis is deze hartige taart met prei en gehakt. Deze hartige taart staat dan ook zeer regelmatig op het menu. Als het aan Jan Willem ligt, dan mag hij zelfs iedere week wel op tafel verschijnen. Ik denk alleen (lees: weet zeker) dat de weegschaal daar niet zo blij mee is! Het recept heb ik ooit al eens gepubliceerd op Familie over de Kook maar ik was niet meer zo tevreden over de foto. Tijd dus voor nieuwe foto’s en meteen een goed excuus om de taart weer te maken 😉 In het vorige recept gebruikte ik kipgehakt, voor dit recept gebruik ik gewoon half om half gehakt. Je zou overigens ook rundergehakt kunnen gebruiken. Het is maar net wij jij lekkerder vindt. Ook een lekkere hartige taart is mijn variant met prei en ham .
recept hartige taart met prei en gehakt
hartige taart met prei en gehakt
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 500 gram half om half gehakt
- 2 stuks prei grote preien gebruiken
- 1 bakje roomkaas naturel, ik gebruik Philadelphia 200 gram
- 1/2 eetlepel paprikapoeder
- 2 theelepels sambal badjak flinke theelepels
- 2 theelepels kerriepoeder
- 1 theelepel nootmuskaat
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 8 plakjes roomboter bladerdeeg
- 100 gram geraspte kaas
- koffiemelk of geklutst ei
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de plakjes bladerdeeg uit de diepvries en laat ze ontdooien. Was de preien en snijd ze in halve ringen.
- Verwarm een scheutje olie in een hapjespan. Rul het gehakt goudbruin met 2 tl sambal badjak, 2 tl kerriepoeder en een 1/2 eetlepel paprikapoeder. Als het gehakt goudbruin is voeg dan de prei en knoflook toe en bak 3 minuten mee. Voeg vervolgens de roomkaas toe en meng dit goed door het gehakt-prei mengsel. Voeg 1 tl nootmuskaat toe en laat tevens 3 minuten zachtjes mee bakken. Breng op smaak met peper en zout.
- Vet een ovenschaal in en leg hier de plakjes bladerdeeg in. Zorg ervoor dat de plakjes bladerdeeg iets over de randen valt. Dit kan je straks mooi naar binnen vouwen over de taart heen. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Giet het gehakt-prei mengsel erin. Vouw de randen over de taart en smeer de randen in met een beetje koffiemelk of geklutst ei. Bestrooi met de geraspte kaas en strooi eventueel wat extra paprikapoeder eroverheen. Bak de hartige taart in 30 minuten goudbruin en gaar.
Ik maak mijn hartige taarten wel iets anders dan de meeste mensen gewend zullen zijn. Ik maak ze meestal niet met ei maar met roomkaas. Hierdoor krijg je een ontzettend lekkere smeuïge taart. Nadeel is wel dat je geen mooie strakke punten kan snijden. Maar goed, het gaat uiteindelijk ook niet heel je maag in 😉
hartige taart
Deze hartige taart met prei, kruidig gehakt en roomkaas is echt super simpel om te maken. Ik gebruik zelf het liefst extra belegen kaas maar je kan uiteraard iedere kaassoort gebruiken die jij lekker vindt. Met fetakaas is bijvoorbeeld ook erg lekker.
Een voordeel van hartige taarten is dat je op een heerlijke manier diverse soorten groenten kunt verwerken. Verwacht de komende tijd dus nog veel meer varianten.
TIP: gebruik wel roomboter bladerdeeg! Dit geeft namelijk echt veel meer smaak dan gewone bladerdeeg.