De laatste tijd eten wij steeds vaker vegetarische gerechten. Deze groentelasagne met spinazie en aubergine is daar een goed voorbeeld van. Heel vaak wordt er aan ons gevraagd of wij dan geen vlees missen. Doordat we zoveel verschillende soorten groenten in één gerecht gebruiken, missen wij inderdaad dan geen vlees. Vegetarisch eten wordt pas saai als je je beperkt tot één groente per maaltijd. Willen wij dan voortaan helemaal vegetarisch gaan eten? Nee, absoluut niet! Wij houden teveel van vlees om dit helemaal niet meer te eten. Een beetje balans kan alleen geen kwaad. Daarbij eten wij tegenwoordig biologisch vlees en dat is vrij prijzig om iedere dag te eten. Ook wij hebben helaas geen geldboompje in de tuin staan waar we onbeperkt vanaf kunnen plukken….
Recept groentelasagne
Groentelasagne met spinazie, aubergine en een romige biersaus
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 2 stuks aubergine
- 1 ui fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook fijn gesneden
- 2 theelepels gedroogde rozemarijn
- 1 zak verse spinazie (400 gram)
- 1 bekertje crème fraîche
- 100 gram geraspte kaas
- 650 milliliter water
- 1 groentebouillonblokje
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- 75 milliliter bier
- olijfolie
- roomboter
- zwarte peper
- zeezout
- 1 pak verse lasagne bladeren
- 4 eetlepels bloem
- chilivlokken
Instructies
- Kook 650 milliliter water in een waterkoker en giet dit in een maatbeker. Voeg het groentebouillonblokje toe en laat dit eventjes staan.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergines in ronde plakjes en bestrooi de plakjes met olijfolie, zwarte peper, zeezout en chilivlokken. Verdeel de plakjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de plakjes aubergine voor 10 minuten in de oven.
- Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een hapjespan of wok. Fruit de uien met de knoflook, chilipoeder, paprikapoeder, kerriepoeder en rozemarijn. Voeg 3 eetlepels bloem toe en bak deze 2 minuten mee. Voeg dan al roerend met een garde beetje bij beetje de bouillon toe, tot je een smeuïge roux hebt. Laat het geheel 1 minuutje zachtjes pruttelen.
- Voeg de spinazie beetje bij beetje toe. Voeg dan het bekertje crème fraîche toe samen met 75 milliliter bier en roer dit goed door elkaar. Voeg 30 gram geraspte kaas toe en breng op smaak met zwarte peper en zeezout.
- Vet een ovenschaal in met olijfolie en schenk een dun laagje saus in de schaal. Bedek de saus met lasagnebladen, leg daarop wat plakjes aubergine en dan een klein beetje geraspte kaas. Herhaal deze stappen tot de saus op is. Let er wel op dat je afsluit met een laagje saus.
- Bestrooi tenslotte de groentelasagne met de overgebleven geraspte kaas en breng extra op smaak met gemalen zwarte peper en eventueel een snufje paprikapoeder. Bak de lasagne in de op 200 graden voorverwarmde oven. Zet eventueel op het einde de oven op grill stand voor een knapperig kaaskorstje.
Groentelasagne met een verrassende twist
Zoals je hebt kunnen lezen in het recept bevat deze groentelasagne een verrassende twist. De roomsaus voor deze groentelasagne wordt namelijk gemaakt met bier. Ik kook heel erg graag met bier omdat dit gerechten net eventjes wat meer smaak en een kick meegeeft. Als jullie ons gaan volgen (of al doen), dan zul je merken dat we naast bier ook regelmatig gerechten een scheutje wijn of whisky meegeven. Wil je geen alcohol gebruiken in je gerechten, dan is dit uiteraard geen probleem. Voeg dan als de saus te dik is wat extra bouillon of water toe. Deze groentelasagne bevat lekker veel groenten (duhhh) en is super smaakvol. Deze lasagne komt bij ons in ieder geval vaker op het menu te staan.