Gnocchi ovenschotel met pompoen en spek. Deze ovenschotel smaakt echt naar herfst. Het is een heerlijke comfort food avondmaaltijd. Zonder dat het je uren kost om te maken.
Pompoen
Voor dit recept kun je verschillende soorten pompoen gebruiken. Zo kan je een flespompoen gebruiken, een hokkaido of gewoon een oranje pompoen.
Zelf ben ik dit keer voor heel gemakkelijk gegaan en heb ik een zak kant en klare pompoenblokjes gebruikt. Ik let wel altijd op de prijs moet ik eerlijk bekennen. Waneer de pompoenen in de aanbieding zijn heb ik het er wel voor over om zelf te moeten schillen en snijden.
Eet jij ook graag pompoen? Dan zou je ook eens mijn pompoensoep met wortel rode curry kunnen proberen. Ook erg lekker is de ovenschotel met spruitjes en pompoen.
Pompoen schillen?
Wanneer je kiest voor een flespompoen of hokkaido hoef je in principe de pompoen niet te schillen. Zelf schil ik liever echter wel mijn pompoen. Ik vind de structuur van de schil namelijk niet zo lekker en zonder schil is de pompoen ook sneller gaar.
Wat is gnocchi
Ik kan me voorstellen dat niet iedereen weet wat gnocchi is. Gnocchi is een Italiaanse pastasoort. Het woord gnocchi, meervoud van het Italiaanse goncco, betekend klont. Het zijn ovale balletjes gemaakt van aardappelpuree gemixt met bloem.
Eerst worden de aardappels gekookt en daarna gepureerd. Dan wordt er een klein beetje bloem en zout aan toegevoegd en dit wordt goed gekneed. Tenslotte worden kleine ovale balletjes gemaakt en deze balletjes worden kort gekookt.
Nu kan je eigenlijk heel makkelijk zelf gnocchi maken. Toch kies ik meestal voor gemak en snelheid en gebruik ik kant en klare gnocchi. Iedere supermarkt verkoopt tegenwoordig gelukkig gewoon gnocchi.
Recept gnocchi ovenschotel met pompoen en spek
Gnocchi ovenschotel met pompoen en spek
Equipment
- 1 ovenschaal
IngrediΓ«nten
- 1 verpakking gnocchi = 500 gram
- 1 zak pompoen blokjes of zelf gesneden (= 400 gram)
- 1 courgette in blokjes gesneden
- 250 gram champignons in partjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 1 groentebouillonblokje
- 75 gram plakjes ontbijtspek in stukjes gesneden
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snufje zout optioneel
- 100 gram naturel zuivelspread
- 125 milliliter slagroom
- snuf pul biber of snufje chilivlokken
- 4 takjes tijm blaadjes nodig (of 1,5 theelepel gedroogde tijm)
- 1 bol mozzarella
- 30 gram Grana Padano geraspt
- olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven (hetelucht) voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
- Verwarm een scheutje olie in een hapjespan. Bak de uien met de knoflook, het spek, pompoen blokjes, champignons, courgette, zwarte peper, pul biber, het bouillonblokje en de tijm.
- Dek de pan af bak de pompoen beetgaar in 7-10 minuten. (je moet ze net aan kunnen inprikken) Daarna gaart het verder in de oven.
- Voeg dan de roomkaas en slagroom toe en bak kort mee op redelijk hoog vuur.
- Zet het vuur uit. Kook dan de gnocchi volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Meng de gnocchi door de saus en schep in de ovenschaal.
- Bestrooi met stukjes mozzarella en de Grana Padano en eventueel extra pul biber Bak de ovenschotel in 5-10 minuten goudbruin. De kaas moet gesmolten zijn.
- TIP: op de foto zie je verse tijm maar ik moet eerlijk bekennen dat ik tegenwoordig vaak gewoon gedroogde tijm gebruik. Dit vind ik toch iets makkelijker en anders houd je vaak verse tijm over.
- TIP: serveer de gnocchi ovenschotel met gemengde sla voor wat frisheid.
- TIP: je kan de gnocchi ook ongekookt even mee laten garen in de saus. Dit scheelt weer een pan afwas.
gnocchi ovenschotel met pompoen en spek
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.